Kaj pomeni visoko pozitiven S-anti Tg in S-anti TPO
Pozdravljeni. Ravno danes sem prejel nove izvide za moj Hashimotov tioriditis. Na prejšnemu pregledu sem imel nasljedne vrendosti: TSH: 2,07mE/L
FT4: 14.5 pmol/L
FT4: 5,84 pmol/L
antiTg: 184 kE/L
antiTpo: 1300 kE/L
Danes sem odšel po jove izvide in razultati so bili sledeči: TSH: 3,19 mE/L
FT4: 16,46 mE/L
FT3: 6,83 mE/L
antiTg: 301 kE/L
antiTpo: 348,2 kE/L
Zanima me kaj zdaj to pomeni? Je zdravljenje potrebno? Kaj pomenijo izvidi? Najlepša hvala za vnaprej in Lp Luka Usenik
Spoštovani,
zvišane vrednosti Tg in TPO protiteles potrjujejo, da gre za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto (avtoimunsko vnetje ščitnice). Koncentracija protiteles nima napovedne vrednosti glede poteka bolezni. Treutno je delovanje ščitnice normalno, zdravljenje ni potebno. Priporočam uporabo jodirane kuhinjske soliin hrano bogato s selenom ter redne kontrole TSH.
LP
Spoštovani;
prosim za razlago novega izvida julij:
S-TSH(0.35 – 4.94) => 1.89 prejsnji izvid(januar) => 2.45
S-FT4(9.01 – 19.05) => 11.93 prejsnji izvid(januar) => 12.43
S-FT3(2.63 – 5.70) => 2.73 prejsnji izvid(januar) => 4.89
S-anti TG < 4.11 => 4.83 prejsnji izvid(januar) => 7.03
S-anti TPO < 5.61 => 180.38 prejsnji izvid(januar) => 241.13
Kaj pomenijo spremembe novih preizkav glede na prejsnji izvid iz januarja?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Na žalost se moja ginekologinja z vašim mnenjem ne strinja, po njeno so vrednosti normalne (mene pa kar strese, ko preberem o morebitnih zapletih v primeru nosečnosti). Podobno meni osebna zdravnica, ki mi je na koncu le izdala napotnico za predogled in ultrazvok pri tirologu – redno. Glede na to, da ne bom prišla na vrsto v normalnem času, ali mi predlagate samoplačniški obisk? Je kakšna možnost, da pridem k vam? Naj omenim, da s partnerjem že poskušava zanositi (ginekologinja pravi, da ni ovir in naj kar nadaljujeva), nisem prepričana ali je to sploh pametno. Hvala za odgovor.
Prosim še za vaše mnenje.
prvi izvid 23.8.2019 :
S-TSH 3.61 (0.35-4.94) mE/L
S-FT3 4.10 (2.63-5.70) pmol/L
S-FT4 14.91 (9.01-19.05) pmol/L
Drugi izvid 5.9.2019 :
S-TSH 4.62 (0.27-4.20) uIU/ml
S-FT4 13.67 (12.00-22.00) pmol/l
S-aTg 383 (-115) IU/ml
S-aTPO 169 (-34) IU/ml;
E063- Avtoimunsko vnetje ščitnice
E038 -Druge vrste opredeljena hipotiroza
Pacientka je latentno hipotirotična. Euthyrox 25 tbl dnevno.
Zanima me če se strinjate s predpisanim zdravilom glede na izvide krvi? Je potrebno zdravljenje z omenjenimi tabletami ali bi lahko stanje popravila mogoče s prehrano ( jod, selen…). Zanima me kaj pomenijo rezultati S-aTg in S-aTPO? So moje vrednosti v tem primeru povišane nekajkrat od normalnih vrednosti?Vrednosti pomenijo, da dela moja ščitnica premalo?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Spoštovani,
protitelesa antiTg in aniTPO so označevalci avtoimunskega vnetja ščitnice. Glede na navedeno gre pri vas za zelo blago premajhno delovanje ščitnice, kot posledica avtoimunskega vnetja žleze. Glede uvedbe zdravljenja s tiroksinom (Euthyrox) je potrebna individualna ocena pri vsakem bolniku. Pri mladih ljudeh, posebej ženskah v rodni dobi se navadno prej odločamo za uvedbo zdravljenja.
Lp