Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje kaj pomeni “Marijino brezmadežno spočetje”?

kaj pomeni “Marijino brezmadežno spočetje”?

Saj je ni potrebno preprečiti. To je le menstruacija narave.

Spoštovani vsi, ki pišete!

Marijino brezmadežno spočetje si marsikdo težko predstavlja, vendar moramo najprej vedeti, da je to popolnoma Božje delo. Bog se v vsej zgodovini odrešenja do danes razodeva z znamenji in čudeži, obenem pa vedno ostaja za nas skrivnost in ko govorimo o Bogu, moramo pustiti prostor za skrivnost. To nas spodbuja, da v odnosu z njim in med soljudmi in “v pogovoru z njim – molitvi – vedno znova odkrivamo kaj novega” (sv. Irenej Lyonski), obenem pa hranimo svojo vero, ki je prav tako Božji dar in naš odgovor na Božje povabilo za življenjsko poslanstvo, saj je vera življenje, življenje z Bogom, ali je pa ni.
Marija je bila izbrana za mater Odrešenika Jezusa Kristusa. Lahko bi ne sprejela Božjega povabila, saj Bog nikogar ne sili. Ima pa z vsakim od nas svoj načrt in Marija je spoznala in sprejela njegovo povabilo. Angel, ki ji je napovedal, da bo rodila Odrešenika Jezusa, ji tudi odgovori na vprašanje, kako se bo zgodilo: “SVeti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato bo tudi Otrok, ki bo rojen, svet, in se bo imenoval Božji Sin.” Marija je spočela od Svetega Duha, ker je postala Mati pravega Boga – Božjega Sina Jezusa. Jezus je pravi Bog in pravi človek, ki nam je v vsem enak, razen v grehu.

Marija je bila brez izvirnega greha, ker jo je Bog sam tako obvaroval, saj je s tem, ko je postala Božja Mati, postala mati vseh nas. Zaradi greha prvih staršev Adama in Eve smo ljudje zgubili posvečujočo milost in posebne darove in smo zaznamovani z izvirnim grehom. Toda Bog je človeku vedno pomagal in je najbolj izkazal svojo ljubezen in pomoč, ko je obljubil in poslal Odrešenika. Bog je čisto sam tako odločil, da je bila Marija obvarovana izvirnega greha. Mi, ljudje, pa smo očiščeni tega greha s svetim krstom. Jezus se je sam dal krstiti Janezu Krstniku v Jordanu in hotel ljudem kar najbolje pokazati, kakšen naj bo naš odnos z Bogom in kako pomemben je krst za naše življenje in za zveličanje – večno življenje, ki nas čaka.

Praznik Brezmadežne praznujemo 8.12., torej pred praznikom Gospodovega rojstva. Res ni v skladu z 9 meseci, kolikor se otrok razvija v maternici, vendar je bil Božič, praznik Gospodovega rojstva določen kasneje, v skladu s poganskim praznikom rojstva nepremagljivega sonca je Cerkev tedaj določila ta datum in dala prazniku nov pomen, saj je Božji Sin prišel kot sonce pravice in se je razodel kot odrešenik vseh ljudi in narodov. So pa na Vzhodu že zgodaj praznovali praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, ki je 25.3., točno 9 mesecev pred Božičem, praznik Brezmadežne pa je postavljen v adventni čas – čas pričakovanja Odrešenika.

Dogma o brezmadežnem spočetju je bila prav tako razglašena veliko kasneje. Vendar moramo razumeti tole: Dogma (gr. Dokein – učiti) ni postavljena zato, da je nekaj kar “prinešeno na krožniku”, češ, tole je edino merodajno, v tole moraš verjeti (slepo ali ne), ampak zato, da imamo uradno razlago, ko si ljudje različno predstavljamo in različno razlagamo. Ljudem ostaja naravna in moralna dolžnost, da iščemo resnico, vendar moramo paziti, da pa ne gremo v razlaganju kar nekaj po svoje sem in tja (kar so v preteklosti tudi delali, celo v raznih gibanjih). Zato tudi uradno pojasnilo, da se točno ve, in pa katekizem, Sveto pismo in pa izročilo, ki ga spremlja in ga upoštevamo. O Marijinih starših Joahimu in Ani npr. ne vemo veliko, sta pa gotovo zaradi Marije ostala v živem spominu ljudem, ko so se v Jezusovem času veliko spraševali o rodu tega ali onega. Dogodki o Jezusovem spočetju in rojstvu so zapisani veliko kasneje, ko so se naslednje generacije, ki Jezusa niso več poznale, spraševale o njem. Evangelist Luka, ki je ohranil ta pričevanja, o Jezusovem rojstvu in otroštvu, pravi takoj v začetku, da so že mnogi poskušali razložiti in zapisati.

Toliko. Upam, da sem vsaj komu razložil stvari. Naj bo v spodbudo, v pojasnilo in za naše razmišljanje.

Darko Ž.

mene pa res zanima, tako kot že nekoga zgoraj, kaj bi se v današnjem času zgodilo, če bi neko dekle razglasilo, da pričakuje Jezusa? da se bo Jezus ponovno vtelesil in ga bo dotično dekle rodilo? Kako bi Cerkev danes to sprejela? Predvidevam, da bi jo vtaknili v kakšno ustanovo – pa me zanima, zakaj bi bilo to danes toliko bolj neverjetno, kot je bilo pred 2000 leti?

samo 13, kaj misliš, da ni takih na svetu? vsake toliko časa kdo oznani rojstvo novega kristusa, pred par leti je ena slovenka oznanjala, da bo rodila jezusa kristusa, ali da bo brezmadežno spočela, nekaj od tega v glavnem, ne spomnim se več … samo potem je vse potihnilo…

zgodilo se ne bi nič. Cerkev sploh ne bi komentirala, kaj šele priznala, tako, kot Judje niso priznali rojstva jezusa. Judje že od pamtiveka čakajo na Mesijo. Jezus se je za Mesijo razglasil in kot takega so ga sprejeli vsi, ki so prevzeli krščansko vero…. Judje pa nikakor in še danes ga čakajo.

Religija se oblikuje in okosteni. Po stoletjih uveljave lahko zaradi novih “spoznanj” nastane kvečjemu nova sekta, ločina, osnovna religija bo ostala nespremenjena, saj ne more odstopiti od tistih dogem, na katerih stoji.

Nekaj me bega v zvezi z izvirnim grehom.

“Marija je bila izbrana za mater Odrešenika Jezusa Kristusa. Lahko bi ne sprejela Božjega povabila, saj Bog nikogar ne sili”.
Sama je sprejela nalogo, da bo mati odrešnika. Ali je bilo več žensk brez izvirnega greha, za vsak slučaj, če bi Marija odklonila, da rodi Jezusa Kristusa?

“Marija je bila brez izvirnega greha, ker jo je Bog sam tako obvaroval, saj je s tem, ko je postala Božja Mati, postala mati vseh nas”.
Bog jo je obvaroval pred izvirnim grehom. Kdaj jo je obvaroval? Je bila rojena brez izvirnega greha, ker je bila izbrana za mater Jezusa? Kaj v primeru njene zavrnitve bi bili vsi njeni potomci brez izvirnega greha? Ali ji je bil izvirni greh čudežno izbrisan šele potem, ko je privolila, da bo mati Jezusa? V tem primeru je bila rojena z izvirnim grehom in torej ni bilo brezmadežnega spočetja!

Zanimiva dilema in dobro vprašanje! Tudi mene bi zanimal odgovor. No, na drugo vprašanje, glede tega, ali bi potem bili vsi potomci brez izvirnega greha, je odgovor verjetno tak, da v tem primeru ne bi imela nobenih potomcev.
Pa čeprav je zelo verjetno, da Jezus ni bil edinec. Pa tudi, da je bil verjetno poročen in tudi sam imel potomce (se izvirni greh deduje po enem ali po obeh starših?).

Vsemogočni bog je ustvaril zenmljo, Kot prvo je ustvaril dinozavre, ki so jedli drug drugega, zato jih je izbrisal iz zemlje.

Nato je ustvaril Adama in Evo, ki sta sexala in pridelal otroke. Njuni otroci so se razmnoževali med sabo, kot bratje in sestre. Ali ni to incest, ki se danes sodno preganja?

Bom šla v nedeljo k maši in vprašala žunika.

Če bi se malo bolj pozanimala, bi vedela, da je SZ (sploh pripovedi o stvarjenju) treba brati drugače. ne razumeti dobesedno. Tole o Adamu in EVi je zgolj in samo prispodoba.

Ampak verjame, da si dovolj pameten/pametna, da si to tudi sama dojela. Le, da nočeš priznati.

Kako je bog ustvaril človeka?

Baje ga je naredil iz gline… 😀

To je vse skupaj en velik lari fari.
Resnica je, da je na začetku bila prokariontska celica in nato so vsa zemeljska bitja nastajala postopoma s proliferacijo in diferenciacijo celic…
Ni bilo nikakršnega boga, Adama in Eve ter zlobne kače (ki je btw. samo prispodoba za seks)… To so zgodbice za naivne ter tiste, ki radi živijo v pravljicah.

in kdo je ustvaril to pracelico?

Mati narava iz neživih materialov + UV žarkov (ki so takrat močno prodirali na zemljo, saj ni bilo ozonske plasti) + neviht (oz. energije iz strel) -> ustvarle so se prve aminokisline, nato DNA in tako naprej…

A nič ne berete? Ste vsi kar zadovoljni z Adamom in Evo, katerih otroci so se tako namnožili in mi smo vsi potomci… Al pa teorijo o delanju ljudi iz gline…
jao, jao…

In kdo je ustvaril mater naravo in uv žarke, nežive materiale, energijo…

Kot sem že napisala- je dost literature o tem. Preberi si…

torej dejansko ne veš, tako kot tudi znanstveniki ne. Vedno ostaja vprašanje kdo je povzročitelj energije, prapoka, vesolja, ne vem česa. Tvoj odgovor je samo izgovor, ko ni več odgovora.

Vem, a se mi ne da toliko pisat… Ti pa očitno ne znaš iskalnika uporabljat ali pa se ti ne ljubi. Tule imaš:
http://geology.about.com/od/nutshells/a/aa_earthbirth.htm

Vem, a se mi ne da toliko pisat… Ti pa očitno ne znaš iskalnika uporabljat ali pa se ti ne ljubi. Tule imaš:
http://geology.about.com/od/nutshells/a/aa_earthbirth.htm

O iskalniku raje ne bi. Pa tudi sicer ne razumeš v čem je kleč.

http://geology.about.com/od/nutshells/a/aa_earthbirth.htm%5B/quote%5D

Hahaha, kakšen napuh, kakšna samozavest serijsko…
No, dragi Floating, če je temu tako, pa izvoli in naredi iz dveh neživih bitij, eno živo. Ti prinesem dva kosa plastika, pa boš naredil-a, prav?

http://geology.about.com/od/nutshells/a/aa_earthbirth.htm%5B/quote%5D

Hahaha, kakšen napuh, kakšna samozavest serijsko…
No, dragi Floating, če je temu tako, pa izvoli in naredi iz dveh neživih bitij, eno živo. Ti prinesem dva kosa plastika, pa boš naredil-a, prav?[/quote]

Veš kaj, nisem si jst teh stvari izmislila, ampak dejasnsko je tako in če kaj bereš, tudi prebereš, da so s poskusi te teorije tudi dokazali, kako se je iz nežive materije ustvarila živa. Aja, upssss, sej ti sploh ne znaš brat, ker kot sem že 2x opazila, imaš mene za moškega… Funkcionalna nepismenost očitno…

New Report

Close