kaj pomeni “Marijino brezmadežno spočetje”?
draga teologinja, deloma imaš prav… vendar je potrebno vedeti, da kadar je govora o Svetem pismu, je govora samo o enem (in to je mislila meta 1). Kadar pa gre za kak poseben prevod, izdajo ali različico, pa se to seveda pove v samem nazivu.
(Sveto pismo so si seveda različne sekte priredile po svoje – npr. obstaja feministična biblija.. jehove priče pa so posebne samo po tem, da priznavajo svoj lasten prevod (!) Sp in si ga interpretirajo po svoje.. priredili so ga s prevodom.)
Joj očitno pa ti nisi ravno razgledana. SP ni samo eno. ker so si ga različne ločine priredile po svoje (Jehovci – Jezus je samo prerok, ni bog, ni bil pribit na križ, …)[/quote]
Ah, seveda nisem! Jaz sem ena zarukana kmetica :))))
Brati sem se pa vseeno naučila. In sem celo zakapirala, da obstajajo nekje neka izvirna besedila, po katerih je skupina malo bolj razgledanih ljudi, kot sem jaz, pripravila slovenski Standardni prevod, iz katerega včasih kaj malega preberem. In še to sem zakapirala (kar ti je pojasnil že mntero), da ni nujno, da se prevod ujema z izvirnikom.Da bi to lahko preverila, bi morala znati hebrejsko, aramejsko, grško… – to pa res ne znam. Kakšen prevod pa uporabljajo posamezne vere (tudi Muslimani imajo svoj prevod in svojo interpretacijo istega besedila), pa meni ni toliko pomembno.
Vidim, da v bistvu nihče ne ve pravega odgovora. Pa je tako enostaven:
Jožef in Marija sta tako, kot še marsikateri drugi par, še pred sklenitvijo zakonske zveze, tu pa tam grešila. Seveda sta pri tem pazila, da Marija ne bi zanosila, saj bi to zanjo pomenilo veliko sramoto. Jožef ga je tako vedno pravočasno potegnil ven in končal na rjuhi, na kateri se je posledično vedno poznal madež.
Enkrat pa je Jožef v preveliki strasti zamudil usoden trenutek in končal kar v Mariji – in glej, naslednjega jutra na rjuhi ni bilo nobenega madeža. Tisto noč je bil seveda spočet mali Jeušček, zato sta mlada starša dogodek poimenovala brezmadežno spočetje.
Vse ostale razlage so bolj ali manj za lase privlečene in so zgolj plod želja RKC, da bi prikazale brezgrešnost Marije. Pa ne vem zakaj, če se je že Bog potrudil, da se nam predstavi v človeški podobi, zakaj bi nam nekdo hotel predstaviti Marijo kot nadčloveško?
kr nekj razlag o krščanstvu……. vredno ogleda
Božja beseda – enostavno kristalno jasna – ZNAMENJE
Čujte torej, hiša Davidova! Je li vam kaj malega nadlegovati ljudi, da celo nadlegujete Boga mojega?
14 Zatorej vam da Gospod sam znamenje: Glej, devica bo spočela in rodila sina, in imenovala bo ime njegovo Imanuel
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Izai+7%2C10-14&id0=1&id5=1&pos=0&set=2&l=sl
18 Jezusa Kristusa rojstvo je bilo pa tako: Ko je bila mati njegova Marija zaročena z Jožefom, se pokaže, preden sta se sešla, da je noseča od svetega Duha. 19 Jožef pa, njen mož, ker je bil pravičen in je ni hotel očitno osramotiti, jo je sklenil skrivaj zapustiti. 20 In ko je to premišljeval, glej, prikaže se mu v spanju angel Gospodov, rekoč: Jožef, sin Davidov, ne boj se vzeti k sebi Marije, žene svoje; kajti kar se je v njej zarodilo, je od svetega Duha. 21 Rodila pa bo sina, in imenuj ime njegovo Jezus, zakaj on odreši ljudstvo svoje njih grehov. 22 Vse to pa se je zgodilo, da se izpolni, karje rekel Gospod po preroku, ki pravi: 23 „Glej, devica bode noseča in bo rodila sina, in imenovali bodo ime njegovo Emanuel”, kar se tolmači: Bog z nami. 24 Ko se pa prebudi Jožef iz spanja, stori, kakor mu je angel Gospodov ukazal, in vzame k sebi ženo svojo. 25 In ni je spoznal, dokler ni rodila sina, in dal mu je ime Jezus.
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mt+1%2C18-23&id5=1&pos=0&set=2&l=sl
Zgodi se pa, ko je po redu vrste svoje opravljal duhovsko službo pred Bogom, 9 da ga zadene žreb, naj zažge kadilo, ko vstopi v svetišče Gospodovo. 10 In vsa množica ljudstva je bila zunaj in je molila ob uri kajenja. 11 Prikaže pa se mu angel Gospodov, stoječ na desni strani kadilnega oltarja. 12 In Zaharija se ustraši, ko ga zagleda, in groza ga obide. 13 Angel mu pa reče: Ne boj se, Zaharija, kajti uslišana je molitev tvoja, in žena tvoja Elizabeta ti porodi sina, in imenuj ime njegovo Janez. 14 In on ti bo v radost in veselje, in veliko se jih bo radovalo rojstva njegovega. 15 Kajti velik bo pred Gospodom; in vina in močne pijače ne bo pil in s svetim Duhom bo napolnjen že od materinega telesa. 16 In veliko sinov Izraelovih bo izpreobrnil h Gospodu, njih Bogu. 17 Pojde namreč pred njim v duhu in moči Elijevi, da obrne srca očetov k otrokom in nepokorne k razumnosti pravičnih, da postavi Gospodu ljudstvo pripravljeno. 18 Pa reče Zaharija angelu: Po čem naj spoznam to? Jaz sem vendar starec in moja žena je že priletna. 19 In angel odgovori in mu reče: Jaz sem Gabriel, ki stojim pred obličjem Božjim in sem poslan, naj govorim s teboj in ti oznanim to veselo vest. 20 In glej molčal boš in ne boš mogel govoriti do dne, ko se to zgodi, ker nisi veroval besedam mojim, ki se izpolnijo v svojem času. 21 In ljudstvo je čakalo Zaharija, in čudili so se, da se tako dolgo mudi v svetišču. 22 Ko pa pride ven, ne more jim govoriti, in spoznajo, da je videl prikazen v svetišču; a on jim le namigava in ostane nem. 23 In zgodi se, ko se dopolnijo dnevi službe njegove, da odide na dom svoj.
24 A po teh dneh spočne Elizabeta, žena njegova, in se skriva pet mesecev, 25 govoreč: Tako mi je storil Gospod v dneh, ko se je ozrl name, da me reši sramote moje med ljudmi.
http://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&l=sl&pos=1&qall=0&idq=6&idp0=6&m=%4C%75%6B%20%31&hl=%4C%75%6B%20%31%2C%35
26 V šestem mesecu pa pošlje Bog angela Gabriela v mesto galilejsko, ki mu je ime Nazaret, 27 k devici, zaročeni možu, ki mu je bilo ime Jožef, iz hiše Davidove, in devici je bilo ime Marija. 28 In angel pride k njej in reče: Zdrava, z milostjo obdarovana! Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami. 29 Ona pa se prestraši besede njegove in premišljuje, kakšen bi bil ta pozdrav. 30
In angel reče: Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. 31 In glej, spočela boš v telesu in rodila sina, in imenuj ime njegovo Jezus. 32 Ta bode velik in Sin Najvišjega se bo imenoval; in Gospod Bog mu bo dal prestol Davida, očeta njegovega, 33 in kraljeval bo v hiši Jakobovi vekomaj in kraljestvu njegovemu ne bo konca.
34 Marija pa reče angelu: Kako bo to, ko moža ne poznam? 35 In angel odgovori in ji reče: Sveti Duh pride nadte in moč Najvišjega te obsenči; zato se bo Sveto, ki se porodi, imenovalo Sin Božji.
36 In glej Elizabeta sorodnica tvoja, tudi ona je spočela sina v starosti svoji; in ta mesec je šesti njej, ki jo imenujejo nerodovitno. 37 Kajti nobene besede ne bo pri Bogu, ki se ne bi mogla izpolniti.
38 Marija pa reče: Glej, dekla sem Gospodova; zgodi se mi po besedi tvoji! In angel odide od nje
http://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&l=sl&pos=1&qall=0&idq=6&idp0=6&m=%4C%75%6B%20%31&hl=%4C%75%6B%20%31%2C%35
To je povedal Jezus ter povzdigne oči k nebu in reče: Oče, ura je prišla; oslavi Sina svojega, da tudi Sin tvoj tebe oslavi; 2 kakor si mu dal oblast nad vsem človeštvom, da dá večno življenje vsem, ki si mu jih dal.
3 Večno življenje je pa to, da spoznajo tebe, edinega resničnega Boga, in katerega si poslal, Jezusa Kristusa. 4 Jaz sem te oslavil na zemlji; delo sem dokončal, ki si mi ga dal, da ga storim:
Sedaj vedo, da je vse, karkoli si mi dal, od tebe: 8 kajti besede, ki si jih meni dal, sem dal njim; in oni so jih sprejeli in spoznali resnično, da sem od tebe izšel, in so verovali, da si me ti poslal.
Jaz sem jim dal besedo tvojo, in svet jih je sovražil, ker niso od sveta, kakor jaz nisem od sveta. 15 Ne prosim, da jih vzemi s sveta, ampak da jih obvaruj zlega. 16 Od sveta niso, kakor jaz nisem od sveta. 17 Posveti jih v resnici: tvoja beseda je resnica. 18 Kakor si mene poslal na svet, sem poslal tudi jaz nje na svet; 19 in zanje sam sebe posvečujem, da bodo tudi oni posvečeni v resnici.
20 Ne prosim pa samo za te, ampak tudi za tiste, ki bodo po njih besedi verovali v mene: 21 da bodo vsi eno; kakor ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bodo tudi oni v nas eno, da bi svet veroval, da si me ti poslal.
ti so spoznali, da si me ti poslal; 26 in oznanil sem jim ime tvoje, in oznanjeval ga bom: da bode ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in jaz v njih.
http://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&l=sl&pos=1&qall=0&idq=6&idp0=6&m=%4A%61%6E%20%31%37&hl=%4A%61%6E%20%31%37%2C%32%30
MARANATHA
Paco, usta govore, česar je srce prepolno.
Pravim vam pa, da bodo ljudje za vsako prazno besedo, katerokoli reko, dajali odgovor v dan sodbe. 37 Kajti po svojih besedah opravičen in po svojih besedah boš obsojen.
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Mat+12%2C33-37&id5=1&pos=0&set=2&l=sl
V razmislek.
Jaz sem že davno sklenil razmišljanje o neumnosti in vsiljenem mišljenju. Nepoznavanje in nezmožnost logičnega razmišljanja te je pripeljalo, kamor te pač je.
Ni mi treba groziti s sodnim dnem in s poslednjo sodbo. Tisti, ki so ti to vcepili v glavo imajo najbolj krvave roke v zgodovini. Biblijo imam doma na polici, in tudi prebral sem jo, le da sem ob tem uporabljam svoje možgane, česar ti nisi naredil/a.
Ampak človek res ne more verjeti. To, kar si ti napisal, bi bil lahko komentar kvečjemu za dogmo o deviškosti Marije pri spočetju in rojstvu Jezusa. Kljub obilici linkov na to temo ti očitno še vedno ni jasno, da se brezmadežno spočetje Marije (o katerem ni v Bibliji niti besede, ker je dogma stara manj kot 200 let!) nanaša na nekaj povsem drugega.
Ampak človek res ne more verjeti. To, kar si ti napisal, bi bil lahko komentar kvečjemu za dogmo o deviškosti Marije pri spočetju in rojstvu Jezusa. Kljub obilici linkov na to temo ti očitno še vedno ni jasno, da se brezmadežno spočetje Marije (o katerem ni v Bibliji niti besede, ker je dogma stara manj kot 200 let!) nanaša na nekaj povsem drugega.[/quote]
Dogme!!!:-)))) Ne me basat! Še ena beseda, ki je tako ali tako ne razume 90% ljudi.
Nekatere ženske pač ne krvavijo, ko se jim jemlje nedolžnost.
Še vedno pa trdim da cerkev (ne institucija) zavaja ljudi in jim prodaja meglo!!!!
Paco ne obsojam tvojega razmišljanja. Rad bi le povedal, da moraš razumeti potrebe večje množice ljudi.Še vedno obstaja ogromno ljudi, ki potrebujejo VODSTVO,če ne religiozno pa politično, saj niso zreli za prebujenje. Daj ljudem resnico in v trenutek boš uničil njihov svet. Moramo biti realni in razumeti potrebo množice po POZITIVNI iluziji, ki lahko ponudi smisel. Smisel pa je to kar drži človeka pokonci, in malo je tako močnih, da stoje pokonci brez namena.
Ampak človek res ne more verjeti. To, kar si ti napisal, bi bil lahko komentar kvečjemu za dogmo o deviškosti Marije pri spočetju in rojstvu Jezusa. Kljub obilici linkov na to temo ti očitno še vedno ni jasno, da se brezmadežno spočetje Marije (o katerem ni v Bibliji niti besede, ker je dogma stara manj kot 200 let!) nanaša na nekaj povsem drugega.[/quote]
Dogme!!!:-)))) Ne me basat! Še ena beseda, ki je tako ali tako ne razume 90% ljudi.
Nekatere ženske pač ne krvavijo, ko se jim jemlje nedolžnost.
Še vedno pa trdim da cerkev (ne institucija) zavaja ljudi in jim prodaja meglo!!!![/quote]
Zdaj pa res ne vem, ali imaš resnično težave z razumevanjem prebranega ali se samo delaš neumnega. Vprašanje je bilo, kaj pomeni dogma o brezmadežnem spočetju Marije. Pomeni to, da je bila MARIJA (in ne Jezus, ki ga takrat še ni bilo) rojena brez izvirnega greha, s katerim naj bi bili sicer obremenjeni vsi drugi potomci Adama in Eve. Kaj si kdo misli o tej dogmi, je pa druga stvar. Jaz osebno v tej dogmi ne vidim nobenega smisla, tudi če pustim ob strani to, kaj si mislim že o samem izvirnem grehu. Dogma se mi zdi nesmiselna iz drugih razlogov, prvič, ker je razglašanje nove dogme v času po razsvetljenstvu neumno, saj ljudje ne sprejemajo več slepo vsega, kar jim govori neka institucija, in drugič, da je nesmiselna, dokazuje dejstvo, da tudi večina vernikov ne ve, kaj sploh pomeni. Me zanima, kolikšen delež duhovnikov zares razume to dogmo. 🙂