Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje kaj pomeni “Marijino brezmadežno spočetje”?

kaj pomeni “Marijino brezmadežno spočetje”?

Zanosila je brez spolnih odnosov.

**************************************************** Počasi umira, kdor postane suženj navade, ponavljajoč vsak dan enake poti, kdor ne zamenja prestave, kdor ne tvega in zamenja barve oblek, kdor ne govori tistemu, ki ga ne pozna. Pablo Neruda

meni na koledarju piše, da je 8. septembra brezmadežno spočetje. kako je torej marija lahko rodila 25. decembra? ali je takrat marijin rojstni dan al kako je zdaj s tem?

Hotela je odgovor na vprašanje in ga je dobila. Ne vem zakaj zdaj eni pišete, verjamite če z tem lažje živite. Saj te ni nišče vprašal, z čim lažje živim. Če nekdo verjame ali ne je to njegova stvar. Stvar drugih pa je, da če ne verjamejo ne rabijo pisat pod verske poste, če niso verni. še najmanj pa da nekdo napiše, da so to rpavljice. če so ok, ne razumem pa zakaj to praviš nekomu, za katerega je to pobemben del življenja.
Jaz sem verna. In če sem zate ovca ali akrkoli drugega ok. Misli kar hočeš, samo ne rabiš mi trega pisat ali sploh brat teh postov, ki se te ne tičejo.
Jaz ne bom odpirala posta kako spečti pečenko, ker ne jem mesa, še manj pa tisto komentirala.

če je res, da Marijino brezmadežno spočetje pomeni, da je bila pač ona, Jezusova mama, tako spočeta, potem je napačno, zavajajoče imenovano. A ne bi bilo bolj prav potem ta praznik poimenovati:
Brezmadežno spočetje Marije?

A lahko še dodatno vprašanje – velja pa, da je bil tudi Jezus brezmadežno spočet? Torej oba, mati in sin? Imam prav ali ne?

ne, jezus ni bil spočet.
on se je utelesil v devici mariji brez spočetja.

Da ne bo kdo tople vode izumil

ne, jezus ni bil spočet.
on se je utelesil v devici mariji brez spočetja.[/quote]

A imam prav:
OK, Marija je človeško bitje, kot Jožef, samo zanositev njene mame (kdo je bila mama?) ni bila običajna, ampak brezmadežna. Torej Marijin oče biološko gledano ni pravi oče?
Jezus pa ni spočet, biološko gledano s strani duha in Marije, ampak utelesen. Torej, biološko gledano, ni Marijin sin? Ona ga je le donosila, kot npr. dandanes pri popolni umetni oploditvi?

;))))
To sploh ni samo tvoja razlaga. Tale zgodbica v različnih verzijah že dolgo kroži med ljudmi (kar se jaz spomnim, to je pa več desetletij).

Ljudje pač pravijo, da v čudeže ne verjamejo. Jaz pa, ko gledam okoli sebe, ugotavljam, da je vse življenje pravzaprav en sam čudež. Tudi to, da po spolnem odnosu iz dveh mikroskopsko majhnih celic zraste človek, je čudež. Lahko znanstvenik, lahko povprečnež, lahko celo invalid. Pa nikoli iz druge semenčice (živalske, n.pr.) ne bo zrasel človek. Ali pa: semena trav so si tako podobna, Laik jih precej težko loči. Pa vendar zrastejo iz njih različne sorte trav. ITD.- da ne bom predolga.

Kdor verjame, da vse te čudovite stvari počne materija sama, naj kar verjame, jaz mu ne branim. Jaz pa verjamem, da je za vse te čudovite procese nekdo “sprogramiral”. Če pozna “program”, ga lahko tudi prilagodi kdaj, najbrž, če mu tako ustreza.

Nikogar ne silim, da razmišlja kakor jaz. Prav tako pa pričakujem od drugih, da mi ne vsiljujejo svojega razmišljanja kot edino pravega.

Sicer pa je bilo vprašanje glede Marijinega brezmadežnega spočetja in je pravilen odgovor od 12.14.

Brezmadežno spočetje=umetna oploditev

Iz wikipedie:

Tudi dogma o Marijinem brezmadežnem spočetju je posebnost Rimskokatoliške Cerkve. Razglasil jo je papež Pij IX. dne 8. decembra 1854 v encikliki Ineffabilis Deus. S tem je zaključil dolgo razpravo o vprašanju ali je bila Marija (kot edina med ljudmi) že v trenutku spočetja obvarovana izvirnega greha in že v materinem telesu napolnjena z Božjo milostjo. Dogma o brezmadežnem spočetju to prepričanje potrjuje. Praznik brezmadežnega spočetja praznuje Rimskokatoliška Cerkev na dan 8.decembra, ki je obletnica razglasitve dogme, hkrati pa je točno devet mesecev pred praznikom Marijinega rojstva. Štiri leta po razglasitvi te dogme, se je Marija v Lourdesu prikazala Bernadetti Soubirous in jo pozdravila z besedami: Jaz sem Brezmadežno Spočetje.

Pravoslavni kristjani in protestanti dogme o Marijinem brezmadežnem spočetju ne priznavajo (ker se jim ne zdi potrebna).

Joj, joj … Marijina ata in mama ravno te dni godujeta (Ana in Joahim) in sta bila zakonca kot se reče, saj je bil en krasen odgovor pod 12.14; ob spočetju pa je bila Marija obvarovana madeža izvirnega greha, ki ga sicer vsak od nas podeduje od naših prvih grešnikov Adama in Eve in je bila samo kot taka primerna mati Božjemu Sinu. To je seveda spet nekaj cerkvenega in je pač na vsakem posamezniku, da sprejme to, ali ne.

Sem kliknila zgornji link in vse podrobno prebrala. Kako lahko človek v današnjem času verjame v nekaj takega? Da verjame v veliko srce, požrtvovalnost in dobroto Jezusa, ki je bilo vedno na razpolago bolnim, revnim, ubogim… to je razumljivo. Ne razumem pa kako lahko nekdo verjame v neke dogme, ki so bile objavljene 1500 let po Jezusovem rojstvu. V dogme, ki jih je razglasil čisto navaden človek, ki se je povrhu razglasil še za nezmotljivega. In kaj so sploh te dogme? Nič drugega kot norčevanje iz ljudi.

Če že tako zelo verujete v čudeže. Zakaj recimo ne bi verjeli današnji 14 letni nosečnici (ki je mimogrede brezmadežno spočeta) in njeni družini, ki bi trdila, da se je zgodil čudež in se je tako v njeno maternico naselil duh, ki ga mora donositi in roditi? Kaj bi rekle? Da je neodgovorna, lažnivka, duševno motena…? Kaj od tega bi bila? Ali pa so se čudeži dogajali le pred 2000 in več leti, danes nič več. Morda se pa najde še kak nezmotljivež in objavi še eno novo dogmo.

ne, jezus ni bil spočet.
on se je utelesil v devici mariji brez spočetja.[/quote]

A imam prav:
OK, Marija je človeško bitje, kot Jožef, samo zanositev njene mame (kdo je bila mama?) ni bila običajna, ampak brezmadežna. Torej Marijin oče biološko gledano ni pravi oče?
Jezus pa ni spočet, biološko gledano s strani duha in Marije, ampak utelesen. Torej, biološko gledano, ni Marijin sin? Ona ga je le donosila, kot npr. dandanes pri popolni umetni oploditvi?[/quote]

če jaz prav razumem:
marija je bila spočeta, vendar brez izvirnega greha, zaradi česar je govora o njenem brezmadežnem spočetju. Kar pomeni, da sta joahim in ana njena starša

Spočetje pri izvirnem grehu nima veze. Dogma o brezmadežnem spočetju se navezuje na njeno posebno stanje že od rojstva naprej, ki je bilo izzvzeto iz ostalih ljudi, ki so rojeni z izvirnim grehom.

Imeni Joahim in Ana pa sta sicer znani zgolj iz enega apokrifnih evangelijev (Jak) in jih v Sp ni, ker pa se je v zvezi z njima razvila pobožnost, ki ni v konfliktu s katoliškim učenjem, se je iz pastoralnih razlogov tradicija ohranila.

Jezus je bil po tradicionalenm učenju spočet deviško in ne brezmadežno.
Vendar pa to učenje ni tako zelo bistveno za cerkveno verovanje, saj četudi bi bil Jezusovo biološko očetovstvo pripisano Jožefu (in potemtakem ni bil deviško spočet), je za cerkev pomembno zgolj ontološko očetovstvo, ki pa se še vedno pripisuje Bogu.

Za vse, ki govorite o napačnem prevodu “mladenka – devica”. Dejansko se v LXX prevod Iz 7,14 (ki ga povzema Mt 2) (parthenos-devica) razlikuje od hebrejskega originala (malkah- neporočena mladenka), vendar se je potrebno zavedati, da pri prevajanju ni vedno besednih enačic in stvari niso tako preproste (če koga zanima: http://www.iclnet.org/pub/resources/text/m.sion/virgoryw.htm)

Vsekakor stvari ni smiselno banalizirati. Judovska in krščanska tradicija Sp niso historični spisi, ampak teološki, kar pomeni, da je potrebno pri interpretaciji upoštevati kulturno-zgodovinski kontekst avtorja in naslovljencev in popolnoma drugačen miselni okvir. Na vsakem posamezniku pa je, če v to veruje ali ne.

Kako ni V SP Joahima in Ane! 26. julija goduje sv Ana.
Pa še nekaj datumov: 8. december – Marijino brezmadežno spočetje, 8. september – Marijino rojstvo, 25. marec – oznanjenje (da bo spočela in rodila božjega sina), 25. december- rojstvo Jezusa Kristusa.
>Eno so racionalne razlage, drugo je vera. So pač stvari, ki jih brez vere ni mogoče razumeti.

V Sp ni nikjer Joahima in Ane, kar pa niti ni pomembno, saj sta ohranjena v ljudski pobožnosti že od antičnih časov. Zgodbo o rojstvu omenjata le Mt in Lk v prvih dveh poglavjih, kjer pa Marijina starša nista omenjena. (Marija je v evangelijih sicer omenjena zelo malokrat najbolj marijanski evangelij je Lk) Kot sem omenila, ju omenja zgolj Jakobov apokrifni protoevangelij (http://www.earlychristianwritings.com/infancyjames.html).
Tako v Sp tudi ni Veronike, ki Jezusu v križevem potu ponudi prt, pa se je vseeno ohranila v pobožnosti na podlagi tradicije…

MARIJINO BREZMADEŽNO SPOČETJE

Nima nikakršne veze s tem kako je Marija zanosila z Jezusom.
AMpak se nanaša na to, da je po katoliški veri, vsak človek že ob spočetju zaznamovan z izvirnim grehom.

KO je bila MARIJA SPOČETA (ko je Marijina mama Ana zanosila z Marijo), ni imela izvirnega greha.

Sicer ne vem katero sveto pismo ti bereš… ziher ne tistega kot jaz.
Se grem stavit da bereš SP od jehovcev.

Sicer ne vem katero sveto pismo ti bereš… ziher ne tistega kot jaz.
Se grem stavit da bereš SP od jehovcev.[/quote]

Joj! Očitno pa ti nisi nobenega oreng prebrala. Ker če bi ga, bi vedela, da ima mntero prav! Sploh pa, SP je samo eno.

Meta 1 hvala:)

sicer pa.. meni je zelo žal, ker jih mnogo razlaga nekaj, o čemer ne vedo nič. Vi, ki se imate za verne pa preberite kdaj evangelije in se podučete o tem, v kar verujete. Z neumnimi pripombami, s katerimi želite zagovarjati svoja stališča delate katoliški etiketi več škode kot koristi!

New Report

Close