Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Kaj pomeni atopični dermatitis druge vrste

Kaj pomeni atopični dermatitis druge vrste

Spoštovani!
Z 1,5 letnikom smo zaradi srbečih izpuščajev po celem telesu bili pri dermaologu. Postavljena je omenjena diagnoza, vendar ne vem natančno kaj pomeni. Izpuščaj traja že 1 mesec, včasih preide v kraste (takrat smo ga 2 dni mazali z kortikosteroidnim mazilom Elocom). Pri pregledu smo dobili Afloderm mazilo za noč, hladilno mazilo za dan in Claritine 2x pol žličke 2,5 mg. Srbenja je po 1 tednu manj, izpuščaji vstrajajo. Iz prehrane smo potegnili že vse najpogostejše alergene, alergološka test. pri 6m so bila neg., menjali smo cel bataljon praškov, mehčalca ne uporabljam,…
Se pa je enak izpuščaj, samo v lažji obliki, pojavil že lani ob istem času. Prav tako pri 4m.
Zanima me kaj pomeni postavljena diagnoza, kakšna krema je Afloderm krema (kaj vsebuje, na kaj vpliva) in kaj vi menite o vsem tem (če se da našemu fantku kako pomagati)?
Iskrena Hvala

Spoštovani,

atopijski dermatitis je ena najpogostejših kožnih bolezni otroštva. Pogostnost te bolezni v zahodnem svetu narašča.
Pri 85-90% obolelih otrok gre za atopijo, kar pomeni , da je oseba senzibilizirana (po domače alergična) na določene snovi, ki so sicer organizmu nenevarne (pršice, epitelij živali, cvetni prah), se pa nanje organizem odziva z alergično reakcijo tipa 1.
Dedoavanje je poligensko (več genov je vključenih).Pozitivna družinska anamneza je ponavadi 43-73 %.
Pri tej bolezni ne gre samo za vnetje , temveč tudi za moteno barierno funkcijo kože, zato je taka koža suha in predstavlja lažji vstop bakterijam v kožo, zato so pogoste pridružene še bakterijske okužbe kože.
Značilen simptom atopijskega dermatitisa je srbež.
Pogosto AD s prehodom v mladostno obdobje izzveni, se pa lahko pojavi nova alergijska bolezen – t.i. prehod npr. v astmo ali pa alergijski rinitis.
Afloderm vsebuje alklometazon, ki je šibkejši kortikosteroid, vendar pri dolgotrajni uporabi lahko tanjša kožo.
Pomagate mu lahko tako, da ne dovolite , da koža postane suha(takrat tudi bolj srbi)-se pravi izvajati je potrebno oljne kopeli, kožo večkrat dnevno mazati z mastnim mazilom, uporabljajte le sintetične detergente za umivanje in ne tekočih mil.
Dobro zračite prostore.

Pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close