Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kaj pomeni …

Kaj pomeni …

Kolegica me je prosila, če vas lahko v imenu njene kolegice vprašam, kaj pomeni diagnoza KOPB II. Kakšno stanje je to in kaj to dejansko v praksi pomeni. Stara je malo manj kot 40 let, kadilka, drugih težav pa nima.

Spoštovana,

KOPB ima štiri stopnje, ki jih označujemo z rimskimi številkami od I do IV.
Stopnje označujejo okvaro pljučne funkcje, ki je najblažja pri stopnji I in najhujša pri stopnji IV.
KOPB II stopnje, ki jo ima kolegica pomeni, da je njena pjučna funkcija (kapaciteta) zmerno prizadeta.
Kaj to pomeni?
Morda da ponovimo. Pljučna funkcja se pri bolnikih s KOPB, ki še kadijo, postopno in nezadržno slabša. Bolniki se upada pljučne funkcje dolgo časa ne zavedajo. Očitno se ga ne zaveda tudi vaša kolegica, ki je “brez težav”. Saj je to kar tipično. Bolniki se zavedo, da so bolni šele ob hujših okvarah pljučne fukcije. Torej ob stopnjah KOPB III ali celo IV. Takrat so tipično stari 50-60 let. In takrat-tudi tipično-šele prvič poiščejo zdravniško pomoč.
Bolnike z zgodnjimi stopnjami KOPB I ali II večinoma odkrijejo slučajno. Ko jim opravijo sprometrijo zaradi drugih razlogov (morda pred operacijo) ali pa-kar je bolj redko-ko vestni zdravniki nekoliko starejše kadilce preventivno pošljejo na spirometrijo. Nekaj takega je bilo domnevam tudi pri vaši kolegici.
Pospešeni upad pljučne kapacite pa se bolnikom s KOPB zaustavi- brž ko prenehajo kaditi.Pljučna kapaciteta jim seveda še upada, a ravno toliko, kot zdravim nekadilcem. Se pravi skorajda nepomembno.
Kaj torej svetovati vaši kolegici? Saj je menda jasno. TAKOJ IN ZA VEDNO naj opusti kajenje cigaret. KOPB sicer ne bo ozdravila, to žal ne gre. Okvara pljuč je trajna. Vendar KOPB ne bo več napredovala. Nikoli ne bo invalid, ne bo imela hudih poslabšanj KOPB, zaradi katerih bi bila morda intubirana in umetno predihavana. Zaradi KOPB ne bo nikoli tako nemočna, da ne bi zmogla skrbeti niti za osnovne higienske potrebe. Veliko, zares veliko ji bo prihranjenega. Če bo le zmogla opustiti kajenje.
Seveda bo. Naj prebere pismo, ki mi ga je pred kratkim poslal bralec, ki je s težavami, a uspešno premagal to hudo razvado.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spoštovani prof.dr.Šuškovič

Meseca novembra so mi ugotovili Kopb ,na izvidu je dr napisal blaga oblika.Tisti dan sem prenehala kaditi, kadila sem skoraj 30 let po škatlico cigaret na dan in kljub strahu , da ne bom zmogla , sem ničkolikokrat prečitala vaš sprintan sestavek TAKOJ IN ZA VEDNO OPUSTITIT KAJENJE. Redno uporabljam Spirivo ,psihično sem še malce obremenjena,čeprav upam ,da je to zaradi opustitve kajenja. Hvala vam dr. Šuškovič
za vaše toplo in pomirjajoče pisanje o tej bolezni.

Lep pozdrav vsem uporabnikom bloga

Tanja

P.S.:Prenehajjte kaditi tudi brez nikotinskih obližev gre , malce volje pa je .

Spoštovana,

zares hvala za to lepo in optimistično pismo! Upam, da ga bo prebralo veliko ljudi.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

pozdravljeni

tudi jaz imam kopb v začetni obliki,sedaj so mi ugotovili še astmo,enako v blagi obliki,ne jemljem nobenih zdravil,ker mi je zdravnik rekel,da še ni potrebno.vsak dan prehodim nekaj kilometrov,velik sem na svežem zraku,razen če je megla in pa hud mraz.
kakor navajaš sem tud jaz opustil kajenje po diagnozi in to z veliko trmo,sedaj ne kadim 1 leto in mi ni žal, da sem nehal,

dr.Šuškovič je tud na moja vprašanja odgovoril,mi pomagal z nasveti.

HVALA

LP Dušan

Hvala za optimistično sporočilo!

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close