kaj pomaga pri zaprtju
Po mojih izkusnjah donat in kava. Tudi o slivah sem nekaj slisala, vendar nikoli nisem probala. Ce ne bo slo, pa jutri po svecke. Mnogi so proti sveckam, ampak po mojih izkusnjah so mnogo boljse od odvajalnih cajev.
Suhe marelice pomagajo, če jih malo preveč poješ.
Donat moja mama vsako jutro popije na tešče, prej ga segreje tako da je mlačen, pomaga ji zelo in nima več težav.
Fige namočene v olivno olje, vsako jutro eno tako figo. Ni ravno dobrega okusa, pomaga pa.
za konec pa še tole, bonboni rikola, če poješ skoraj celo škatlco dobiš drisko garantirano. hehe
Tudi laneno seme.
Ampak za urejanje prebave lahko ješ kar nezmletega, ker deluje odpiralno tista sluz, ki se naredi na lupini, ko ga zmočiš. Meni je bilo zoprno to jest, pa sem delala takole (preverjeno deluje!):
Vzameš kozarec 2, rajši 3 dl vode, žličko , zapreš oči in si nadevaš v usta (kar na suho!) 3-4 male žličke semena in poplakneš z vodo. Vode mora biti res vsaj 2 dl. Ampak pozor! Seme deluje na dolgi rok, se pravi, da ga moraš jesti par dni, pa se ti prebava uredi. Če hočeš trenutno hitro odpiranje (z možnim šraufanjem n bolečinami), potem vzemi odvajalni čaj ali sirup). Nikoli od lanenega semena ne dobiš driske, nikoli te ne šraufa (no ja, mogoče, če poješ cel zavitek, tega pa nisem probala). Zame je bilo laneno seme pravo odkritje. Leta sem se namreč mučila z najhujšim zaprtje, kadar sem šla kam od doma – na dopust ipd. Zdaj pa že par dni preden grem kam jem laneno seme, in nadaljujem tudi ves čas, ko predvidevam, da bi bili možni problemi.
HVALA VAM,punce,za napotke!
Moram vam povedati,da je mami pomagalo,kaj od izpitega najbolj ne vem,mogoče pa kar vse skupaj?
Zjutraj je spila vodo,v kateri so se čez noč namakale slive-tudi slive je pojedla,kozarec donata,potem pa še žlico olja.Kmalu za tem,ko je spila olje je delovalo.
Naj vam povem še to,da mama težav z zaprtjem prej ni imela.Sedaj pa ne vem od česa bolj(zelo malo je jedla,sadja,ki ga ima rada nić,včasih je pojedla vsak dan vsaj eno jabolko,pila je zelo malo-samo ob zaužitju tablet-tablet pa še več kot ponavadi).Zaradi bolečin v sklepih je jemala protibolečinske tablete,ki pa ji bolečin niso zmanjšale.Tudi gibala se je zelo malo,saj tudi težko hodi.
Še enkrat iz srca hvala vsem,ki ste se oglasile z nasveti,hvala vsem in vsaki posebej!Lep konec tedna,pa veliko zdravja vsem skupaj!
lp
rozalija
laneno seme pomaga če ga uživaš že dlje časa, se pravi šele 2., 3. dan uživanja in še to le v primeru, da si zraven popil dovolj vode.
ko pa si enkrat že zaprt, ne pomaga nobeno tlačenje z domačimi zdravili. prebavila s tem samo še bolj napolniš!. prvo, kar je treba storiti, je, da tisti dan, ko se misliš očistit, NE JEŠ NIČESAR. na tešče popiješ pol litra odvajalnega čaja in eno flašo donata, vse to v eni uri. čreva se bodo krasno spraznila.
nasvet za pripravo odvajalnega čaja: namočiš ga v MRZLI vodi. če ga pripraviš tako, kot piše na embalaži, se pravi z vročo, prevreto vodo, te zvija da je joj. z mrzlo pa nič, pomaga pa ravno tako.
lahko mi verjamete vse, kar sem napisala, saj sem iz zaprtja takorekoč že doktorirala:-))