Najdi forum

Kaj po treningu za ribo-vegane?

Zdravo,
že pet let sem ribo-veganka, torej ne jem mesa, mleka in mlečnih stvari (alergija), jajc (bljak), jem tu in tam ribe, recimo dvakrat na mesec, so pa tudi obdobja, ko jih ne jem, ker mi ne paše.
Moje zdravje in počutje se je, odkar se tako prehranjujem, neskončno izboljšalo. Ne zbolevam več, imam več energije, nimam več problemov z anemijo, v tem času sem rodila tri otroke.
(To pišem predvsem zato, ker ne bi rada poslušala moralk o tem, kako moram jesti meso in oh in sploh, sicer bo šlo vse v maloro.) Naj še omenim, da ne jem sladkorja, večinoma kuham(o) doma, sestavine so ekološke.

Stara sem 34 let, ITM 18,3.

Zdaj pa moje vprašanje. Sem dokaj aktivna, sicer rekreativno, nič profesionalnega. Plavam (po eno uro, intenzivno) in tečem – 3-4 krat na teden po 10-12km (od tega 2km v klanec).

Ker se med rekreacijo počutim dobro, po njej sem pa čez dan pogosto utrujena, se mi zdi, da morda kaj ne bo v redu s prehrano. Razmišljam, da bi morala verjetno kaj pametnega pojesti po treningu. Navadno pridem domov, se stuširam in pojem zajtrk (100% ržen domač kruh, čičerikin ali avokadov namaz, zelenjava, tri vrste oreškov in semenk, olje). Morda zadevo jem prepozno (od treninga do zajtrka mine več kot ena ura). Morda tudi sestava ni najboljša? Po zajtrku pojem malo “sladkarije” (brez mleka, jajc, sladkorja-saharoze): eko ovsene piškote, ječmenove vaflje z datljevim sirupom, kroglice iz suhega sadja z rožičevo moko itd. Bi morala kaj takega pojesti takoj po treningu?

Ko v športnih trgovinah gledam razne napitke, so povsod – mleko, jajca in podobne, zame neprimerne zadeve. Tu gor omenjate tudi čokoladno mleko, kar sploh odpade.

Ima kdo kakšno idejo? Morda sojino mleko s kakavom? Sojin jogurt z malo kosmiči? Je namesto sladkorja lahko – agavin, kvinojin ali datljev sirup?

Že vnaprej hvala za odgovore!
Urša

Kot si verjetno marsikje zasledila, je po treningu potrebno čimprej zaužiti ogljikove hidrate, v roku pol ure pa tudi dovolj beljakovin. Predlagam, da takoj po treningu poješ nekaj tvojih sladkarij (preprosti hidrati – hitra hrana za telo), ki jih kombiniraj s kompleksnimi hidrati (kruh, zelenjava). Nato je potrebno pojesti beljakovine, proteinski shake bi bil idealen, zato bo najbolje, da kupiš tistega, ki vsebuje beljakovine iz soje, riža in še kakšnega drugega veganskega vira. Tudi takšne namreč prodajajo, čeprav za telo niso tako optimalni kot sirotkini. Ribe bi bile še boljša izbira, saj so v bistvu meso (če jih cerkev ne priznava kot meso, to še ne spremeni njihove sestave) in vsebujejo tudi tiste esencialne aminokisline, ki jih s sojo in drugimi produkti ne moreš dobiti, poleg tega pa so odličen vir omega maščob.
Iz opisa sklepam, da treniraš na tešče, kar ni dobro. Mnoge raziskave so dokazale, da s praznimi glikogenskimi rezervami ni pametno športat, zato pojej pol ure pred treningom nekaj kompleksnih ogljikovih hidratov.

New Report

Close