Najdi forum

Drage moje, mislim da me je doletelo.Kar naenkrat in mnogo prezgodaj, ampak tu je: menopavza! Zdravniško potrjena. Zdaj mi pa povejte, kaj me čaka naprej, razen vročinskih valov. Počutim se dobesedno razvrednoteno. Ali držijo vse teorije o čudnem obnašanju, spreminjajočem razpoloženju itd? Lepo prosim za nekaj vzpodbudnih napotkov.

Kakršen vzorec si boš vtepla v glavo, tako boš tudi delovala.

Uzivaj naprej, veliko se giblji po svezem zraku, pazi na pravilno prehrano ipd.
Menopavza ima tudi svoje prednosti: nimas skrbi z zanositvijo, ne rabis vec hormonskih tablet, tudi vlozki in tamponi odpadejo. Zaposli se z delom in mislimi stran od predsodkov, ki jih prinasa starost, pocuti se se naprej mladostno.

Tako kot sta ti odgovorili prejšnji dve, se ravnaj. Ne misli na meno. Bodi vesela, da si se nadloge rešila in uživaj. Življenje, vsaj brezskrbno, se šele začenja. Zarado mene nisem potrebovala nobenih tablet. Tudi t.i. vročičnih valov ni bilo. Skratka šele takrat sem zaživela. Ni bilo vsak mesec bolečin in strahu pred zanositvijo. Verjemi, manj boš mislila in razglabljala o meni boljše bo.

Hehe, probaj sistem moje mame. Ona je zadevo enostavno zanikala.
‘danes je pa ornk vroce, mi je rekla’, ko sem vlekla nase tretji pulover…
Pa tako naprej…sploh ni priznala (mislim tudi sebi ne) in je zadevo enostavno ignorirala. No, seveda tega ne priporocam vsem, ona je sploh en poseben karakter ;-))

Zdaj šele prihaja tisti pravi čas, ko boš začela uživati v svoji ženskosti. Potrudi pa se, da boš naredilo veliko lepih stvari samo za svojo dušo.

Draga Sirena !
MENOPAVZA ! Kako strašljiva beseda. Kakor za koga.
Nikoli se nisem obremenjevala z menopavzo, kljub temu, da je imela moja mama z njo dosti težav. Te so ostale še danes, ko ima že 76 let (predvsem močno nočno potenje).

Da se približujem dobi, ko se bodo v mojem telesu začele dogajati spremembe me je opozoril moj ginekolog nekje po 45. letu starosti. Že takrat sem si rekla.”če, so to preživele tisoče in tisoče žena, ni zlodej, da ne bom tudi jaz”. Prve spremembe so bile skoraj neopazne: otekanje nog, boleče menstruacije, utrujenost…pa kaj…to se mi je dogajalo že prej…sem si dopovedovala…

Vedno sem si zapisovala dneve menstruacije in razmak med njimi. Ko se mi je prvič zgodilo, da redne menstruacije ni bilo, me je skoraj kap. Pa ja ne bom v letih, ko bi lahko rodila moja hčerka, še jaz postala mamica? Nosečnostni test je pokazal negativno. Iskala sem vzrok za izostanek. Trmasta betica. Na meno nisem pomislila.

Nato so se pričeli daljši razmaki med krvavitvami od 26 do 76 dni. To obdobje je bilo neprijetno. Vsaka od nas pozna obdobje pred menstuacijo ( predmenstrualni sindrom), napetost, ki ne neha…in ne neha…

Gremo dalje. Praznovala sem Abrahama, čila, zdrava, nič utrujena od let in sprememb. Lepega jesenskega dne, le nekaj mesecev za tem me je obiskala posledna menstruacija. Začutila sem prvič vročinske valove čez dan, kot bi zardela…kar nekajkrat na dan…aha, tu smo. Ni šment, da se predam. Sama sebi dopovedujem, da je to noralno. Pridejo trenutki, ko si nervozen, ko te tvoje lastno telo teži, ko ni vse več tako, kot bi moralo biti.

Gram v lekarno in si nabavim zeliščne tabletke Klimaktin za boljše počutje. Grem k ginekologu in pojamram. Predpiše mi tabletke z estrogenom za lažji prehod. In kaj sem storila jaz ? Tabletke že tretje leto krasijo predal v moji omari, kjer hranim zdravila. Nisem vzela nikoli nobene. Zakaj ??? Preprosto zato, ker imam, do kakršnih koli tablet odpor in tudi zato, ker imajo, še vedno neraziskane stranske učinke.

In danes. Počutim se letom primerno – k r a s n o.
Že res, da se pojavijo sem in tja vročinski valovi, bodisi podnevi ali ponoči, da mi nagaja, zaradi spremembe presnove, povišan holesterol…itd….a… pokažite mi nekoga, ki nima nobenih težav.

Oprostite dolgosti mojega pisanja, vendar je to pomembno za marsikatero žensko, ki je že bila, ali pa še bo, v obdobju klimakterija. Vsaka se odzove po svoje. Nekatere imajo mnogo težav, nekatere nič, jaz pa sem samo ena izmed milijonov.

Želim vam čim manj neprijeten prehod v tretje življensko obdobje. Če se potrudite je lepše od obeh prejšnjih.
Lep dan želi vsem

Iris

Kako pa vem, kateri so varni dnevi, če ni več menstruacije? Hormonske kontracepcije zaradi zdravstvenih razlogov namreč ne smem uporabljati.

O tem se pogovori raje z zdravnikom, saj obstajajo še drugačne vrste kontracepcije.

Hoj Sirena!
Zdaj te verjetno caka tisti bolj brezkrbni cas Vecina zensk v tem obdobju ima vec ali manj vse probleme “poslihtane”. Lahko si vzame vec casa zase, res zase, se nujno rekreira, kajti dokazano je, da je rekreacija v tem obdobju zelo pomembna…Zaradi zaviranja procesa osteoporoze je pametno cimvec fizicno migati, pa tudi malce paziti pri prehrani, ker potrebujemo vec vnosa kalcija za ublazitev procesa osteoporoze…Ce nimas predsodkov in zdravstvenih kontraindikacij za nadomestno hormonsko terapijo, potem je tu kljuc za resitev obilice nadleznih menopavzicnih pojavov…..
V osnovi pa tako, kot so ti ze ostale zenske povedale: misli pozitivno, veseli se nekega obdobja, ki velja za zrelo in manj “noro”, uzivaj vsak dan zivljenje in neguj se tako, da se bos v ogledalu rada pogledala, kajti sama si mogoce bolj kriticna od ostalih, ki te verjetno zaznavajo kot “lustno zrelo zensko”. A ja, da jih ma 50? Matr dobr zgleda!
LP

Bravo!!

New Report

Close