Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? kaj pa ve mislite glede porodnišnic

kaj pa ve mislite glede porodnišnic

Meni se zdi, da jih je na tako majhnem prostoru 16 res preveč, pa nisem iz LJ, ampak iz Hrastnika, sem 2-krat rodila v Trbovljah, zadovoljna, ampak če pomislim na Ameriko, tam je povsem običajno, da imajo do najbližje porodnišnice 2-3 ure.

Je pa za porodnice sigurno bolj komot bit čim bliže doma.

Če pomisliš na Ameriko (pa tudi nekatere druge zahodne države, recimo Nizozemsko), se tam ne obremenjujejo toliko z lokacijo najbljižje porodnišnice, ker je še vedno navada, da rojevajo doma.

Osebno mislim, da je ukinjanje porodnišnic svetovna traparija. Po eni strani se meče denar z lopato skozi okno, potem pa se spravljajo na take banalnosti. Ker v primerjavi z vsem, za kar se zapravlja denar, je to resnično banalnost.

2x rodila v Trbolvjah in si ne znampredstavljat, da bi šla v Lj in Ce, ker tam pa res ni nobenega osebnega pristopa. Tam si cifra, tu si človek z vsem spoštovanjem. In veliko porodnic hodi rodit v manjši kraj (še posebej v Trb.) ravno zaradi tega osebnega pristopa.

no saj se ne gre samo za oddaljenost….
recimo jaz sem rodila v Kranju pa imam enako km kot do Ljubljane
Ampak sem se odločila za Kranjsko ker tam z porodnicam ravnajo bolj človeško in niso samo številka in ni mi žal da sem tam rodila-res prijetna izkušnja

No in če sedaj zaprejo Kranjsko p. potem nimam izbire..bom mogla it v Lj razen če bom imela dovolj časa da me peljejo kam drugam.

No, 3 x sem rodila v Kranju. V Kranjsko porodnišnico prihajajo rodit z resnično velikega območja. Lani so imeli čez 1600 porodov. Poleg tega opravljajo še operacije, ker je to hkrati tudi bolnica za ginekologijo itd …
In zdaj naj bi jo združili z jeseniškim oddelkom za porodništvo? Veliko priključili k mali?
Kam bi v tem primeru hodile rojevat Kranjčanke, če jim je LJ bližje? Kam tiste iz Poljanske doline itd …
Če pokličeš rešilca, te mora odpeljat v najbližjo porodnišnico – zaradi racionalnosti. Torej bi porodnice iz KR moral odpeljat v LJ in ne na Jesenice. Pa bi bila spet LJ prenasičena s porodi.
To je samo nekaj osnovnih razmišljanj.
Ta vlada ga res serje. Vsak dan bolj smrdeče.

No, pri nas se je pri porodu zakompliciralo. In še dobro, da smo bili v Lj. Saj ne rečem, da se drugje ne bi dobro izteklo, pravim pa naslednje.
Če imajo v porodnišnici malo porodov, imajo (vsaj statistično) tudi malo komplikacij in s tem tudi malo znanja oz. izkušenj, kako v takih primerih ukrepati. Saj če je vse v redu, je tudi porod doma, čisto OK, če se komplicira, bom pa imel več upanja, če bo žena v bolj oddaljeni, a večji porodnišnici.

Ti kokoš, sej je KR bližje LJ kot Jesenice. Pa še večja je v KR kot na Jesenica. Ne streli kozlov.

Jaz sem šla iz Ljubljane rodit v Kranj, zaradi epiduralne in osebnega pristopa. Če v Ljubljani ne znajo zorganizirat svojega personala, da bi nudili nekaj, kar je v Evropi standard, ker imajo kao preveč dela, potem bi bilo torej ob zaprtju okoliških porodnišnic treba povečati ljubljansko? Pa stalno se bere kako zaradi preobremenjenosti porodnišnice v Lj ne morejo nudit kakšnih alternativ (recimo rojevanja v kakšnem drugem položaju kot na postelji…, kakšne ženske hočejo akupunkturo, aromaterapijo…) bi torej lahko sodili, da Lj ne more sprejeti nobenih dodatnih pacientk. Po mojem sicer razdalja ni problem, jaz bom šla naslednjič rodit v Postojno, če bodo zaprli Kranj. Sicer razumem argument, da je treba opravit število posegov, da si varen zdravnik, ampak Kranj ima kar veliko cifro porodov. Treba pogledati število porodov in zapreti manjše porodnišnice ali pa jih priključiti večjim. Pa naj imajo mobilne porodničarje.

Oh, sej bomo spet rojevale doma, sam da država ne bo mela stroškov z nami!

Majhne porodnišnice bi morali spremeniti v elitne porodne centre, pridobiti zasebni kapital, pa bi bilo porodov prek zadost. Pa še tavelike bi bile razbremenjene.

Ti kokoš, sej je KR bližje LJ kot Jesenice. Pa še večja je v KR kot na Jesenica. Ne streli kozlov.[/quote]

ni mi jasno, kaj je umetnik s tem želel povedat???

Hvala za žalitve. Sicer vidim, da ne znaš brati. Jaz nisem omenil (ja, papageno je moško ime, omenjal sem tudi ženo, torej sem lahko kvečjemu petelin). Omenil nisem ne Kranjske ne Jeseniške. Govoril sem na splošno o združevanju porodnišnic. Nisem se poglabljal konkretno katere mislijo zapreti in katerih ne. Povedal sem svoje mnenje o združevanju na splošno. Ampak le za tiste, ki zanjo brati. To naj bo pojasnilo tudi tistim, ki me imajo za umetnika. Če znajo brati, vedo kaj sem želel povedati.

mene so v l j porodnišnici obravnavai čisto ok in osebno. kako lahko nekdo ki je rodil trikrat v kranju pljuva po drugih porodnišnicah? saj ne veš?!

preko 1600 porodov piše ena?! jah, pa to je manj kot 5 otrok na dan?! to pride na zdravnika manj kot en porod na dan?! in to je vam varno?! ja, kamot pa je. plačujemo pa vse iz našega žepa. da porodničar dežura, celo noč spi, rodi se pa mogoče en otrok. bedastoča prve klase. hvala bogu da bodo naredili kar nameravajo.

Draga moja, to je tretja največja porodnišnica po številu porodov v SLO!

No, meni greste pa ljubljančanke strašno na živce s forsiranjem LJ porodnišnice in ukinjanjem manjših. Zakaj tudi me, ki smo po vaše navadne kmečke bunke, ne pa fine gospe ljubljanske, ne bi smele roditi v domačem okolju? Zakaj gre spet vse v centralizacijo? Kaj nismo vedno govorili o policentričnem razvoju SLO in decentralizaciji?

Super, kar ploskaj. Bomo videli, če boš še, ko se bodo spomnili, da v tvojem kraju ne rabite zobarja ali pediatra. Ker to imet je pa res bedastoča prve klase. Saj dela samo dopoldne, potem je pa frej?????? Pa v sosednjem kraju imajo več otrok – vi pa res ne rabite svojega.

Ker če so tako začeli, verjemite, se ne bodo ustavili pri porodnišnicah. Ukinjali se bodo tudi drugi oddelki drugod.

To so GINEKOLOŠKO-PORODNI oddelki in se ne ukvarjajo samo s porodi. Ker so manjši, imajo tudi manj zaposlenih. Kolikor je varno ali nevarno, pove pa statistika umrljivosti.

Ne bodite tako proti krutim rezom v zdravstvu, ker se bodo slejkoprej dotaknili tudi vas. Periferije tako, da bo morala za vsako figo v večji center, večji centri pa bodo posledično dobesedno zabasani.

Temu ploskajo samo slepci.

No, sam Kenda je povedal, da bodo začeli s porodnišnicami, nadaljevali pa z drugimi oddelki bolnic itd … Na Gorenjskem imamo veliko pomanjkanje pediatrov – v KR porodnišnici je pediater direktorica, pomaga ji upokojena pediatrinja, na pomoč jima priskoči še mlad pediater s Pediatrične klinike v LJ. V zdravstvenem domu KR vpisujejo le nekaj novih pacientov, ker ni dovolj pediatrov. Ostale pošljejo v Škofjo Loko ali TRžič. No, v Tržiču je samo ena pediatrinja, ki je več kot polno zasedena … Komaj čakam, da vso pediatrijo ukinejo, da se bomo vozili v LJ …

Sama pritoževanja, v tujini je nekaj povsem običajnega razdalja – 1urna, pa ne samo 1urna, ve pa vik in krik, ker ne bo porodnišnica pred vrati.
No, saj je pravzaprav tako kot glede zaposlitve – v tujini je nekaj povsem običajnega 1in pol urna vožnja do del.mesta, pri nas pač ne, kot vemo.

Saj ni problem samo razdalja. Kam pa mislijo dat vse te porodnice in ginekološke pacientke? Bodo dograjevali sedanje bolnišnice? Selili kader in jim plačevali potne stroške? Kaj so naredili s tem?

Medtem si bodo pa še mirno naprej izplačevali mastne provizije pri razpisih za opremo. V zdravstvu je denarja kot dreka, samo ponikne tja, kamor ni treba. Da o zasebnih zavarovalnicah in njihovih ‘stroških’ ne govorimo. In ker se s tem ne da nikomur ukvarjat ali pa tudi njim kaj pade, je najlažje ukinjat in rezat pri končnem uporabniku.

Kako tipično! Pri nas se zmeraj vse rešuje na plečih majhnega človeka, namesto da bi se rezalo pri glavi.

New Report

Close