Najdi forum

Spoštovani !

Rada bi videla, da bi kaj napisali o Jogi v vsakdanjem življenju. Seveda me ne zanima to kar je že na internetnih straneh in v knjigah, ampak me zanima vaše osebno mnenje.

Lep večer želim in hvala za morebitni odgovor.

Moje mnenje o YIDL – u je, da je eden mojih učiteljev – Swami Mahashwarananda – naredil ogromno delo s popularizacijo joge v zahodnem svetu – tako v Evropi, kot v Avstraliji. Namen, to je gradnja njegovega ashrama v Indiji, je skoraj izpolnjen, njegovo delo pa tudi ( skoraj ) izpolnjuje potrebe zahodnjakov. Seveda pri tem ne smemo prezreti truda še nekaterih Gurujev ( Saraswati, Yogananda, Osho, Sri Aurobindo, Sri Chinmoj itd. … ). Posebnost YIDLA je na zasnovi projekta, razprostranjenosti in “tržnem deležu”. S tem si je prislužil sovraštvo RKC ( enako se je zgodilo tudi Rinpočeju ), ki je pričela o njem širiti neresnice in ga zato zelo pogrešamo v Sloveniji.

Na drugi strani pa se srečujemo s problemom kvalitete ljudi, ki smo, kakršni smo, zelo različni. Takšna organizacija potrebuje ogromno ljudi in prav vsi, ki sodelujejo pri tem, ne sodelujejo z dovolj čistimi nameni, kot Swamidji pričakuje. S tem ustvarijo tudi nekaj slabe karme. Pa vendar ne dovolj, da YIDL ne bi bil fantastičen projekt.

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Sprašuje/m, se zakaj RKC tako obsoja JVVŽ. Pa ne samo RKC. Poznam ljudi, ki bi radi hodili na vadbo JVVŽ pa smatrajo, da je to greh, da je nedopustno za človeka, ki je bil krščen, da se ukvarja z JVVŽ.
In vendar sem prebrala v knjigi o JVVŽ -Potreben je čas, da iz semena zraste drevo.
Spoznati Boga pomeni, da je vse bitje, vsaka telesna celica, vsak vdih, vsak kanček zavesti, vsaka iskrica v mislih-prežeta z Božjo prisotnostjo.
Tudi sama imam slabo vest, ker hodim na vadbo in čeprav mi vaje koristijo in se počutim bolj razgibano in sproščeno, ostaja kanček slabe vesti- kaj, če je to greh ?
Tudi z ljudmi s katerim grem v cerkev se počutim nelagodno, ker menim, da me obsojajo.
Rada prebiram MON, ki ga moderirate Vi, g. Igor, rada pa grem tudi v cerkev.

LP

Ne gre za obsojanje, gre za čisto preprosti konkurenčni boj. V deželi, kjer ima RKC skoral popoln monopol, je seveda vsaka deviacija v religioznam smislu nedobrodošla, zlasti, če, po njihovem mnenju, preseže kritično maso. Ko smo imeli srečanja za mir s Swamidjijem, so bili vedno prisotni predstavniki skoraj vseh verskih skupnosti, razen RKC, s čimer so pokazali svoje razpoloženje. Ne glede na to pa znova in znova povdarjamo, da joga ni religija, ampak filozofija, iz katere so nastale vse monoteistične religije v svetu. Nimamo svojih svetišč z zlatimi kelihi, nimamo svojih svečenikov, odetih v hermelinske plašče in sredstva, ki jih zberemo, investiramo, do zadnjega novčiča, v razvoj neke regije v izjemno revnih državah, kjer zrastejo potem bivališča za brezdomce, šole, univerze, bolnišnice itd. ( primer Sahtye Sai Babe, Oshoja, Srei Aurobindeja in ne nazadnje Maheshwrenande ). Teh sredstev ne skušamo obogatiti z naložbami v rezne sklade, kjer potem izgubijo svojo vrednost, niti ne gradimo dvorcev za svoje guruje. Živimo torej v skromnosti, ki jo je pričal tudi Jezus Kristus. In prav tu je nevarnost, ki preti najbogatejši multinacionalki, ki povsem prevzema neoliberalistično korporacijsko filozofijo in se s tem odmika tako od vernikov, kot od svojih načel, ki so vse bolj na ustih in vse manj v realnem življenju.

Na tem mestu se opraičujem vsem tistim božjim služabnikom, ki opravjajo svoje delo iskreno in s srcem, ki jih ni malo in, ki pogosto rešijo kakšno dušo gotovega propada.

Ne razumem pa, zakaj bi imela slabo vest, saj gre za tvoje verjetje in ne za neko “zakonsko” zvezo, ki jo gojiš oz. naj bi jo gojila z RKC, ki jo obiskuješ. To je tvoje verjetje, ki ti ga nihče ne more vzeti in bodi ponosna, da verjameš!!!!!!!

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close