Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje Kaj pa cigare ?

Kaj pa cigare ?

Kaj menite o tradicionalnem kajenju cigar in fajf? Mislim, da se to ne da enačiti s kajenjem cigaret. Cigare in fajfe de kadi iz užitka, ob dobremu vinu ali konjaku.

Traminc napisal:

> Kaj menite o tradicionalnem kajenju cigar in fajf? Mislim, da
> se to ne da enačiti s kajenjem cigaret. Cigare in fajfe de kadi
> iz užitka, ob dobremu vinu ali konjaku.

Spoštovani!

Res je, da se načeloma cigare in pipe kadijo manj pogosto, kot cigarete. Imajo pa zaradi večje količine tobaka tudi večjo koncentracijo dima in z tem večjo koncentracijo strupenih snovi v sebi. Sestava dima, ki ga proizvedejo cigare, pipe ali cigarete je skoraj identična. Iz tega izhaja, da seveda ne morejo biti nič bolj “varne”, kot cigarete. Tudi to, da se ta dim načeloma ne inhalira, le deloma zmanjša njegov škodljivi vpliv na organizem. Dejstvo je, da NE obstaja “varen način kajenja” in prav tako NE obstaja “varen tobačni izdelek”. Kadilci pip in cigar prav tako obolevajo za vsemi boleznimi, ki jih povzroča tobak: raki, bolezni srca in ožilja, kronična obstruktivna pljučna bolezen, impotenca itd. Seveda pa je na vas, ali se za “užitek”, ki ga imate pri vdihavanju ogljikovega monoksida, katranov, nikotina, pesticidov, amonijaka in ostalega splača tvegati.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Mene pa tudi nekaj zanima v zvezi s cigarami.
Kadila se cigarete 6 let in sedaj se odvajam. 14dni že ne kadim, pri tem uporabim tudi kakšen nikotinski čigumi, vendar se mi zdi, da bolj kot sam nikotin pogrešam tisti dim in cigareto v roki.
Ob normalnih dnevih mi gre zelo dobro, tudi kavo pijem komot brez cigarete, le ob kakšnih večernih priložnostih (roj.dan, večerja, diskoteka..) kjer se spije tudi kakšna alkoholna pijača, sem zelo živčna! tem stvarem se preprosto ne morem izogibati, zato si pomagam s cigarilosi- 2-3 na večer, seveda jih ne inhaliram in moram priznati da pomaga! Popolnoma zadovoljijo mojo potrebo po dimu.
Zanima pa me tole, ali dejansko lahko postanem odvisna od cigar, če kakšno skadim vsak teden (ali na 14dni), a le ob zgoraj naštetih priložnostih?
Ali mi ščasoma tudi cigare ne bodo več pasale?

Lp

lily napisal:

> Mene pa tudi nekaj zanima v zvezi s cigarami.
> Kadila se cigarete 6 let in sedaj se odvajam. 14dni že ne
> kadim, pri tem uporabim tudi kakšen nikotinski čigumi, vendar
> se mi zdi, da bolj kot sam nikotin pogrešam tisti dim in
> cigareto v roki.
> Ob normalnih dnevih mi gre zelo dobro, tudi kavo pijem komot
> brez cigarete, le ob kakšnih večernih priložnostih (roj.dan,
> večerja, diskoteka..) kjer se spije tudi kakšna alkoholna
> pijača, sem zelo živčna! tem stvarem se preprosto ne morem
> izogibati, zato si pomagam s cigarilosi- 2-3 na večer, seveda
> jih ne inhaliram in moram priznati da pomaga! Popolnoma
> zadovoljijo mojo potrebo po dimu.
> Zanima pa me tole, ali dejansko lahko postanem odvisna od
> cigar, če kakšno skadim vsak teden (ali na 14dni), a le ob
> zgoraj naštetih priložnostih?
> Ali mi ščasoma tudi cigare ne bodo več pasale?
>
> Lp
Spoštovana Lily!
Mislim, da sem vam najprej odpisal na pismo, ki ste ga poslali za tem. Zopet poudarjam, da je zelo pomembno, da ste se odločili nekaj spremeniti v svojem življenju in to je pogumna odločitev. Seveda je tobačni izdelk pač tobačni izdelek in ni varnega načina kajenja, niti varnega tobačnega izdelka. Ne glede na to menim, da je ste na pravi poti. To, da ste spremenili svoj način kajenja in močno zmanjšali pogostnost, je zelo dobro. Prepričan sem, da če ste uspeli to, boste sčasoma uspeli zmanjšati in popolnoma prekiniti tudi s cigarilosi oz. cigarami. Nikotin seveda povzroča odvisnost, obstaja pa seveda tudi tako imenovana vedenjska “odvisnost”, ko nekoga že določeno okolje ali dogodki pripravijo na misel, da mora enega prižgati. To ste tudi sama lepo opisala. Z zmanjševanjem takih možnosti, ki jih bo upam prinesel novi zakon, bo marsikateri kadilec dobil dodatno pomoč. Želim vam veliko uspeha.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Pozdravljeni,

me zanima če kadim cigaro ali cigarilos in ne inhaliram ali tudi telo dobi nikotin?

Sem se odvadil od cigaret in ne bi rad vnesel nikotina vase.Lp

Spoštovani!

Vsekakor, cigare in cigarilosi so iz listov tobaka in vse sestavine, ki so v cigaretah, skupaj z nikotinom, so tudi v teh tobačnih izdelkih. Morda je kakšna manj na račun cigaretnega papirja.

Torej kaj dosti niste naredili s prehodom na cigare in cigarilose. Morda jih nekoliko manj pokadite kot cigaret, je pa koncentracija strupenih snovi v teh izdelkih toliko večja.

Poskusite prenehati z vsem te.

Držim pesti za vas in vse dobro

Tomaž Čakš

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

New Report

Close