Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kaj oziroma kam še?

Kaj oziroma kam še?

Sum na bronhialno astmo in astmo ob naporu, testi so pokazali, da astme nimam (lani avgusta, potem ko sem od januarja dalje imela probleme s kašljem). Dokazana je bila alergija na pršico (ne zelo močna, ostalo ni bilo dokazano, me pa moti npr. tudi sveže pokošena trava), neprehodnost ali ene ali druge nosnice je konstantna, napotena sem bila tudi k otorinolaringologu, ki kakih nepravilnosti ni ugotovil, priporočil spiranje s fiziološko tekočino (to počenjam večkrat dnevno, nosim kar s sabo). Od zdravil sem jemala Singulair, Flixonase in Ventolin. Stanje se je izboljšalo, vrže me pa vsak prehlad, ampak največja ovira je pa vse skupaj pri rekreaciji, ker mi enostavno zelo hitro zmanjka sape, tako da se moram ustaviti, da normalno zadiham (otorinolaringolog je sicer rekel, naj se čim bolj trudim dihati skozi nos, a o temu lahko samo sanjam) in se izkašljam. Navadno po koncu “miganja” (govorim o večurnih zadevah) skoraj vedno izkašljam sluz, največkrat že v obliki strdkov. Ventolin občasno še vpihnem že pred začetkom in tudi vmes, ampak pomaga le za kratek čas.
Tako pulmolog kot otorinolaringolog pravita, da je stanje v redu, ampak ni. Kar se pršic tiče, smo doma izvedli ustrezne ukrepe.
Stara sem 38 let, normalna teža. Rekreiram se 4-5x tedensko (tek, hribi, kolo) in to malo bolj intenzivno kot samo rekreativno, predvsem s trekingi in traili. In tu je dihanje ovira. Ko grem čisto “v izi”, težav skorajda ni.

Odgovor zdravnika:
***

Spoštovani,

1. Astme torej nimate, zato zdravil za astmo ni smiselno jemati.
2. Alergijski rinitis je precej odporen na zdravljenje, tu je morda še nekaj rezerve v zdravilih, morda pa bi v poštev prišla imunoterapija.
3. Vaša ključna težava je težko dihanje pri naporu. Razlog bi se najbolje razkril, če se naredi obremenitveno testiranje z merjenjem metabolizma (ergospirometrija).

Če bi jaz imel take težave, bi se obrnil na Kliniko Golnik. Predlagam, da to dopisovanje pokažete vašemu osebnemu zdravniku.

Lep pozdrav

Prof. Mitja Košnik, MD, PhD
Director
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close