Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kaj odsvetujete zdravniki

Kaj odsvetujete zdravniki

Kaj odsvetujete zdravniki osebi, da počne naprej v življenju, ko dobi potrjeno diagnozo kopb ? Dobro je da preneha kaditi, kaj pa prehrana in športne aktivnosti? Kaj svetujete na teh področjih.
hvala za odgovor

Spoštovani,

hvala za pomembno vprašanje.
Bolnik s KOPB se mora naučiti živeti z boleznijo. Mnogi obupajo, vržejo puško v koruzo. kar je povsem narobe.
Seveda je prejemanje predpisanih zdravil izjemno pomembno. Redno prejemanje!
Vendar se tudi drugi ukrepi še kako pomembni. Opustitev kajenja, ki jo tudi vi omenjate, je razumljivo osnoven nefarmakološki ukrep.
Pomembno pa je še marsikaj drugega.
Mnogi bolniki s KOPB so presuhi. Ali pa predebeli. Za oboje velja, da naj se po svojih močeh-ali pa s pomočjo ustreznih strokovnjakov- potrudijo telesno maso normalizirati.
Gibanje! Vsi ljudje potrebujemo gibanje. Saj zato gremo ob vikendih v naravo. Da si očistimo možgane, napolnimo baterije ali kakorkoli že temu rečemo. Povsem enako velja za bolnike s KOPB. Jasno-v okvirih njihovih zmogljivosti. Ki pa jih mnogi podcenjujejo. In se zaležijo, izgubijo še nekaj tiste telesne kondicije, ki so jo imeli in začaran krog onemoglosti se je zaključil.To stanje je treba presekati. Bolniki s KOPB se morajo gibati, vsak dan malce več. Naj napredujejo.
S tem bodo pridobivali izgubljeno telesno kondicijo. Pa ne samo to. Gibanje deluje protivnetno! KOPB je kot vemo bolezen s trajnim vnetjem pljuč pa tudi nekaterih drugih organov-tudi mišic. Gibanje je torej zares pravo zdravilo za vnetno obolele mišice.
Mnogi bolniki s KOPB – po nekaterih ocenah 50% izmed njih – imajo depresijo. Ki se lahko kaže -pri vseh obolelih, tudi brez KOPB -z onemoglostjo. “Lenostjo”. Zato svetujem, da se vsi bolniki s KOPB pogovorijo s svojim izbranim zdravnikom glede možne depresije. Ki se jo uspešno zdravi-le odkriti jo je treba.

Lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close