Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Kaj obcutim?

Kaj obcutim?

Pozdravljeni!

Stara sem 32 let, enkrat sem rodila.

Danes, sicer je do menstruacije teden dni, sem zacutila v desni dojki (tam kjer se dojka ze skoraj konca), podolgovato zatrdlino (cca 2 cm) in je na otip malce boleca. Imam majhna prsa in nisem cisto prepricana, kaj obcutim, morda kaksno rebro, bezgavko, zlezo?
Partner je kasneje rekel, da on obcuti na obeh straneh enako.

Cisto sem panicna zaradi tega, sploh ker sem povrsna pri samopregledovanju, danes pri tusiranju sem cisto slucajno tole otipala. Sem imela pa danes modrc, ki me je precej stiskal in so se, ko sem ga snela poznale tudi crte…ampak to naj ne bi imelo veze ali pac?

Prosim, pomirite me.

Se to, v druzini raka na dojki ni imel nihce.

Hvala in lep pozdrav!

Brez tipnega pregleda in po potrebi tudi dodatnih preiskav, je seveda na taka vprašanja zelo težko odgovarjati. Pa bom vseeno poskusila.
Ko se ne pregledujemo redno, ne moremo vedeti kakšni sta dojki na otip, enostavno se ne poznamo. V takih primerih težko presojamo o eventualnih spremembah in se seveda tudi hitro prestrašimo. V naši naravi je, da pomislimo na najhujši možni scenarij in v naslednjem trenutku nas zagrabi še panika.
Ker se ne poznate, je možno, da gre samo za žlezno tkivo (vaš mož pravi, da je na obeh straneh enako). Tumorji so največkrat drugačni. Neobčutljivi, nepremakljivi, bistveno bolj trdi, kot žleze. Modrčki, ki zelo stiskajo, niso dobri, ker ovirajo pretok limfe iz dojk, kar se potem v praksi lahko pokaže kot bolj gosto vozličasto tkivo, največ v zgornjih kvadrantih dojk, ta predel je največkrat tudi bolj občutljiv. Njihova pogosta nošnja ni priporočljiva.
Na vašem mestu, bi počakala do naslednje menstruacije in v primeru, da boste imela še vedno enak občutek, vprašajte za mnenje še ginekologa ali osebnega zdravnika. Lahko opravite tudi pregled z metodo BreastScan.[/url]

Upam, da sem vam z odgovorom vsaj malo pomagala in vas v tem duhu pozdravljam,

Gospa Andreja, hvala za odgovor.

Naj povem, da sem bila te dni pri svoji zdravnici za nekaj drugega in sem ji omenila se dojke, po temeljitem pregledu mi je zatrdila, da ne obcuti nikjer nicesar nenavadnega, na sreco, tako da sedaj pa sem res pomirjena.

Vsem ostalim zelim enako!

Lep pozdrav

New Report

Close