KAJ NAREDITI?
Pozdravljeni!
V najstniških letih sem si zaradi nezgode poškodovala obe enici in dvojki. Zadevo so mi takrat sanirali s štifti (zatiči) in porcelanom. Pred dvema letoma mi je na eni dvojki korenina počila in rešitev je bila odstanitev zoba, kar ga je še ostalo. Takrat sem dobila tudi nove prevleke in čez manjkajoč zob v bistvu mostiček. Na tistem predelu imam sedaj dlesen ugreznjeno.Težavo pa mi povzroča tudi že od prej neenakomerna dlesen (ni lepo v loku) na tem, sprednjem delu in zato tudi zobovje, četudi novo, ne izgleda prav nič lepo. Za povrh vsega, sem imela pred kratkim še apikotomijo na sprednjih enicah in se pričakuje, da se mi bo dlesen na dol. mestih še bolj dvignila (ravno tam, kjer ne bi bilo treba). Sedaj razmišljam, kaj mi je storiti: ali bi najbolj estetsko izgledala popolna proteza, ker bi mi prikrila tudi mojo sedaj grdo dlesen ali obstaja tudi kakšna druga rešitev? Samo vsaditev implatanta za manjkajoči zob moje težave ne bo odpravil. Stara sem 40 let, nimam zametkov paradontoze, sicer je v ozadju dlesen Ok, samo ta sprednji del je obup.
Pozdravljeni,
me prav veseli, da sem dobila takšno vprašanje – običajno se ljudje zadovoljijo z belo estetiko (zobje), z rdečo pa se kar nekako sprijaznijo, čeprav je še kako pomembna za lep in harmoničen nasmeh.
Kot ste pravilno ugotovila, vam noben implantat ne bo prinesel estetsko ugodnejše rešitve. Rešitev, ki vam jo predlagam jaz, je presaditev tkiva. Sliši se grozno, vendar je sama operacija za vas manj zahtevna, zahteva le natančnega in izurjenega kirurga v mukogingivalni (estetski) mikrokirurgiji. Tkivo se vzame iz neba, tako da se naredi minimalna rana na nebu. Kos pridobljenega tkiva se vstavi v pripravljen žepek na področju, kjer tkiva manjka. Osnovno celjenje traja ca. 10 dni, takrat se pobere šive, na (skoraj) končen rezultat pa se čaka 6 tednov. Presajeno tkivo se s časom namreč krči. Lahko, da bo potrebna nova protetika, ki bo tako pridobljeno tkivo estetsko preoblikovala in integrirala v lep nasmeh. Kirurški postopek je običajno priprava na končno belo protetiko, vmes se nosijo začasni zobje, ki jih lahko preoblikujemo. Posledice operacije so običajno oteklina 3-5 dni, redko rahla bolečina. Močnejša bolečina je neobičajna. Poleg tega je taka operacija znatno cenejša od implantata.
Predlog rešitve s protezo pa je estetsko zopet kompromis, saj vam noben tehnik ne bo mogel izdelati rdečega akrilata, ki bi se popolnoma spojil z vašimi tkivi v ustih. Žal še vedno nismo tako izurjeni kot narava…
LP Andreja