Najdi forum

Pozdravljeni!

Že nekaj časa nazaj sem vam pisala o mojem sinčku,ki ima omejeno gibanje zaradi njegove bolezni.
V šoli mi je učiteljica svetovala,da prinesem od zdr.potrdilo,da je sin bolan,da mu lahko nudijo pomoč pri pouku.
Že nekaj časa ima v šoli vrtoglavice in slabosti(tudi doma),kar se pozna tudi na uspehu.
Šele na tem forumu sem prebrala o čem bi se šlo.
Njegova zdr.je napisala ,da je kronično bolan otrok.
Me zanima ,če nam pripada kak dodatek na naravo njegove bolezni.
Nihče nam nič o tem ne pove.Nekateri sem tu prebrala,da imajo tudi olajšave pri dohodnini.Ali bi nam tudi to pripadalo?
V naprej se vam zahvaljujem za vaše odgovore.
Lep pozdrav,Martina

Najprej moraš bolj točno povedati diagnoze.

Lahko pa sama pogledaš pod CSD Šiška (dodatek za nego otroka). Obstaja pravilnik o razvrstitvi otrok s posebnimi potrebami, tam noter so napisane diagnoze, za katere lahko dobiš ta dodatek in s tem povezane vse pravice. Na tem forumu pod temo Dodatek za nego boš dobila informacije o pravicah, ki temu sledijo.

Naši SRČKI so pravi "borci" dajejo nam zgled, kako se boriti za življenje! Lep pozdrav, Mateja

Zdravo!

Če želite prejemati Dodatek za nego otroka s posebnimi potrebami oz. kronično bolnega otroka, se oglasite na Centru za socialno delo.
Tam boste morali izpolniti vlogo za ta dodatek, nato pa zraven priložite še vso sinovo zdravstveno dokumentacijo. CSD bo vašo vlogo posredoval zdravniški komisiji in če bo ta ocenila, da vam dodatek pripada, potem ga boste lahko prejemali.

Večjo olajšavo za takšnega otroka pri dohodnini pa je možno uveljavljati le v primeru, da imate pozitivno rešeno Odločbo s CSD in torej prejemate Dodatek za nego.

Če menite, da bi sin v šoli potreboval dodatno strokovno pomoč, potem lahko sprozite postopek usmerjanja. Poslati morate poseben obrazec (kupi se mislim da v knjigarnah) in ga poslati na Zavod za šolstvo. Klicali vas bodo na razgovor, nato pa bodo vso dokumentacijo posredovali 6-članski komisiji, ki bo pregledala vašega sina in odločila o tem, ali sin potrebuje dodatno pomoč in kakšna naj bo ta pomoč.

Lp,
Z.

Zdravo!

Pojdite na Center za socialno delo, tam boste izpolnili vlogo za Dodatek za nego otroka s posebnimi potrebami. Priložite zdravstveno dokumentacijo, nato pa boste dobili odgovor zdravniške komisije, ali je sin upravičen do tega dodatka.

Če boste prejemali ta dodatek, potem lahko uveljavljate večjo olajšavo za tega otroka pri dohodnini.

Če menite, da sin v šoli potebuje dodatno strokovno pomoč, potem pošljite Zahtevek za pričetek usmerjanja otroka s posebnimi potrebami (obstaja poseben obrazec za to, mislim da se kupi v knjigarnah) na Zavod za šolstvo. Povabili vas bodo na razgovor, vašega sina bo pregledala komisija in ugotovila, ali potrebuje dodatno pomoč v šoli in kakšna naj bo ta pomoč.

Lp,
Z.

Hvala za vaše odgovore.Žal dokončne diagnoze še nimamo,ker pravijo,da ima redko anomalijo.Jemati pa bo moral aspirin,da ga zaščitijo,da se mu žile ne zamašijo.

Samo nekaj informacij (za razmišljanje), prekopiranih z neta.

http://www2.arnes.si/~kziber1/zanimivo/aspirin.htm

ASPIRIN

Delovanje:

Trije glavni učinki tabletke so zniževanje telesne temperature, blažitev bolečine in umirjanje vnetij. Pozneje so odkri1i, da preprečuje tudi nastanek krvnih strdkov, za učinkovitega se je izkazal tudi v raziskavah o preprečevanju srčnega infarkta in možganske kapi. Nizki odmerki so koristni za bolnike, ki jim grozi nevarnost razvoja žilnih bolezni ali zapore žil. Pozitivno naj bi deloval tudi pri zapletih, povezanih s sladkorno boleznijo, kot so okvare oči. Zmanjševal naj bi še tveganje raka na debelem črevesu. Znanstveniki dolgo niso znali zares pojasniti delovanja zdravila. Šele leta 1970 je angleški farmakolog John Vane s svojimi kolegi ugotovil, da aspirin zadržuje izločanje hormonu podobne substance z imenom prostaglandin.

——————————————————————————–

Stranski učinki:

Mogoči negativni učinki so zvonjenje v ušesih in zamegljen vid, pri prepogostem jemanju pa predvsem rana na želodcu in podaljšanje krvavitev, saj razredčuje kri. Bolj nevarne od krvavitev v želodcu pa so tiste v možganih, ki jih povzroči pokanje žilic. Pred nekaj leti se je v časopisih pojavila gonja, da zaradi aspirina umirajo otroci. Pokazalo se je, da otroci pri virusnih obolenjih, kot so norice, ošpice, rdečke ali gripa, ne smejo uživati aspirina, ker lahko pride do zapletov, imenovanih Reyev sindrom. Smrtnost otrok ki so jih zdravili z aspirinom, je bi1a 10-40-odstotna, 30 odstotkov preživelih pa ima trajne okvare. Ljudje z migreno, ki aspirin jemljejo redno, utegnejo postati z njim zasvojeni in čutijo abstinenčne krize. Posledica je običajna in zelo neprijetna – količino zdravila morajo ves čas povečevati.

Obstajajo tudi naravni izdelki, ki preventivno uplivajo na organizem – brez stranskih učinkov.

Kljub temu, da nima dokončne diagnoze, lahko na podlagi vseh izvidov in odpustnic, tudi ta dodatek odobrijo.

Kot sem že napisala pojdi na internet stran CSD Šiška. Tam dobiš prav vse potrebne obrazce, tako da ti ni treba hoditi na CSD (obrazci za za celo Slovenijo isti)!

Razen če hočeš še kakšen drug pogovor v zvezi s tem. Vendar ti povem, da kaj dosti tudi tam ne vejo. Če želiš, raje vprašaj na tem forumu ali kakšne mamice, ki imajo podobne težave.

Iz mojih izkušenj ti lahko povem, da s CSD imam zelo slabe izkušnje. Dejansko sem največ zvedela prav na forumih oz. od mamic, ki so imele otroke v bolnišnici.

Naši SRČKI so pravi "borci" dajejo nam zgled, kako se boriti za življenje! Lep pozdrav, Mateja

Martinapr,

upam, da ste med mnenji našli odgovore na vaša vprašanja. Mogoče samo na kratko /rezime/:
– če ima sin težave v šoli, bo dobrodošla dodatna pomoč, ki jo dobite na podlagi komisije za usmerjanje
– dodatek za nego (poglejte si

)

50% olajšavo lahko uvejavljate le, če imate priznan dodatek za nego.

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Alamut74,

hvala za te informacije.

Aspirin je trenutno edino (po mojih informacijah) manj nevarno preventivno sredstvo proti trombozi.
Res pa ga je nekaj dni pred operacijo (zaradi rečenja krvi) potrebno porehati jemati.

Aspirin ima kot vsako zdravilo lahko stranske učinke, zato je v primeru dolgotrajnega jemanja potrebno jemati pod zdravniškim “drobnogledom”.

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Pošlji oblikovano (03-04-06 07:48)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hvala za vaše odgovore,res ste mi bili v pomoč.
Sem šla na stran CSD Šiška in dobila kar nekaj koristnih informacij.
Glede aspirina nisem preveč zadovoljna ,da mu ga hočejo predpisat saj bi ga moral jemat celo življenje.S tem hočejo preprečit,da bi ga ponovno kap.
Namreč na magnetu je pokazalo,da ima neke spremembe na možganih,ki pa naj bi bile post infarktne.
Ko končamo s preiskavami bom pač šla še na drugo zdravniško mnenje.

New Report

Close