Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Partnerska in družinska posvetovalnica Kaj naj storim, ce sploh lahko kaj?

Kaj naj storim, ce sploh lahko kaj?

Lep pozdrav!
Obracam se na vas, saj mi vsako mnenje, nasvet ali kaj podobnega lahko koristi – pa ceprav le malo – nekaj je pa le. Torej imam skoraj 2 leti starega sinka, ker naju je “gospod” odpikal, zivim nazaj pri mami. Vendar pa ni vse tako roznato, kot se slisi. Gre za zelo cuden primer, pocasi sem ze obupala, pa nevem kako vec naprej. Torej sem pod njeno streho – iz tega sledi, da mora biti vse po njeno. Z otrokom se ukvarjam cel dan, saj trenutno nisem v sluzbi – zacnem jeseni (otrok bo takrat v vrtcu). Zvecer ko otroka uredim, sem zelo utrujena, po celodnevnem tekanju zunaj za njim, itd. bi rada imela 1 uro casa zase, da se malo relaxiram, recem kako s prijatelji itd. Ampak tu sedaj nastopi moja mama. Ko omenim da je zaspal in da grem na sprehod, mi zacne tezit, da se nimam kej druzit s temi kreteni – tako je poimenovala malo skupinico ljudi okrog mene. Ces da njej pa ta pa ta ni usec in da ce nimam boljse druzbe… Ne hodim po zurkah, sem na domaci klopci, od bloka oddaljeni 10 metrov, vendar to njej ne zadostuje. Zadnjic mi je naredila celo sceno, ko je prisla za mano ven in me pred vsemi nadirala, ces kako se obnasam. Najprej mi je sponasala, da ne hodim v sluzbo, ko pa sem jo poiskala in nisem imela kam dat otroka, mi je rekla da ces ona ga pa nemore pazit. Studentsko delo je premalo placano , da bi si lahko privoscila privat varusko. Drugam nemorem it, stanovanjski problem je prevelik. Poskusala sm se pogovorit z njo, pa mi skos ponavlja eno in isto, ces da komaj caka da se spravim delat, da pac takrat nebom mela casa za lutanje okrog (t.j. 10 metrov od doma). Prijatelji mi stojijo ob strani ter se cudijo, da z mano ravna tako neposteno. Ali lahko se sploh kaj storim glede tega in kaj naj??? Tako zivim ze kar nekaj casa in verjetno bo tako tudi celo poletje. Prosim za vase mnenje ter hvala!

LP, obupana 🙁

Mama je prizadeta, ker ti nisi srečna in bogata.Zanjo so vse drugi krivi in trpi, ker misli, da si neiznajdljiva in naivna. Za nevednost pač ni kriva, je pa moteča in moreča in ne zna dati opore.

Na med.over.netu imaš tudi forum za pomoč ženskam v stiski. Na tvojem mestu bi bilo morda dobro začeti reševati problem s ciljem osamosvojitve.
Začni v materinskem domu z otrokom, od tam boš lahko hodila v službo, imela varstvo in kandidirala za stanovanje. Poleg tega ti bodo dali kup pametnih, strokovnih nasvetov. Sama boš odgovorna za vse, s tem, da boš tudi v prihodnje postala sam svoj šef.Mama je totalno neprimerna oseba za zdravo in perspektivno življenje za vaju.

Mogoče je bolje, da je ata šel, ker bi imela na grbi še enega odraslega, tečnega otroka, ki bi ti dodatno jemal energijo.

Naredi si natančen plan in pogumno lepši prihodnosti naproti!

Prisla si iz dezja pod kap. Po mojem si zaradi negativne situacije z mamo “poiskala” negativno partnersko zvezo in potem pristala nazaj pri enem najvecjih virov negativnosti v svojem zivljenju, kar te pomoje veliko bolj unicuje, kot pa te je partner. Mislim, da ti zivljenje preko obnasanja tvoje mame zeli povedati, da bo najbolje zate, da se dokoncno osamosvojis in dokoncno pometes negativce iz svojega zivljenja. Pozanimaj se glede materinskega doma. Morda se da kaj storiti, vsaj za nekaj casa. ko bos imela sluzbo in svoj dohodek, pa bo vse drugace.
POzanimaj se. gotovo lahko gres kam.

Pozdravljeni!

Veliko stiske je čutiti iz vašega pisma. Mamica sama z dveletnim fantkom, ob posesivni mami, najverjetneje vam ni lahko. Otrok dveh let zahteva veliko pozornosti in energije od staršev. Kot pravite ste zvečer utrujeni, ura sprehoda ali klepeta na klopci bi vas sprostilo, pa mamo vaše vedenje zelo moti. Ta mama ob vašem sedenju na klopci doživlja nekaj zelo globokega. Ona najverjetneje življenje doživlja zelo drugače kot vi. Dati otroka spat in oditi ven, zakaj takšna stiska ob tem? Vprašajte to mamo, kaj je tam tako bolečega? Najverjetneje ni klopca, temveč nekaj kar si vidve nikoli ne povesta, pa vendar nenehno živi med vama.

Kot pravite v jesen začnete s službo. S tem se bo veliko spremenilo. Zelo pomembno je imeti svoj denar in biti samostojen. Saj vi ste vendar odrasla ženskain mama dveletnega fantka. Fant bo šel v vrtec, vi pa boste počasi uredili življenje v smeri svoje samostojnosti.

To, da živite ob mami pove, da jo na nekem nivoju še vedno potrebujete. Čustveno še vedno niste odšli od nje. Kaj je tisto, kar vas drži ob njej? Zakaj ne zmorete oditi od doma? Kako to, da ste poiskali moškega, ki vas je na koncu zapustil in edina izbira je bila mama? Od kje vsa ta zapuščenost, ki jo doživljate, ne da bi sami hoteli? Zelo globoko so nas zaznamovala otroška leta in zelo težko je, če ni ob otroku nikogar, ki bi ga razumel in objel. Ko odrasteš greš v svet in iščeš ta objem, najdeš pa ponovno zavrženost in bolečino.

Razmislite o svoji čustveni vpetosti z mamo. Zakaj je tako težko oditi od nje in ustvariti samostojno življenje? Bolečina, ki jo nosite v sebi vas toliko zaseda, da ni prostora v vašem čustvenem svetu za vas, vašo samostojnost in svododo. Še veliko bo potrebno prečutiti ob tej mami, potem bo pa nastal prostor in pot, da boste življenje zaživeli drugače.

Vse dobro vam želim.

Sabina Stanovnik
spec. ZDT

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva-Zakonski in družinski center, Ptuj Tel: 030/333-009 E-mail: [email protected]

New Report

Close