Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija kaj naj ponudim otroku, ki je alergičen na mleko?

kaj naj ponudim otroku, ki je alergičen na mleko?

Pred kratkim sem že jamrala tu gor o rdečici in mozoljčkih na ličkih moje 2 – letne hčerke. Sem imela na sumu čokolado, pa kljub abstinenci ni nič bolje. Včeraj pa sem opazila, da je po večernem mleku dobila spet zelo rdeča lička. Danes sem želela povsem črtati mleko, pa priznam, da mi ni šlo najbolje. poleg tega naša čopka naravnost obožuje sirčke, jogurte, skuto, kislo smetano, maslo, polento in mleko, linote. Salam ne je, edino pašteto še. Pa sem še na pašteti junior prebrala, da vsebuje mlečne beljakovine. Skratka, ne moremo brez mleka in pojma nimam, kaj ji naj ponudim za zajtrk in večerjo, če bomo morali mleko povsem črtati.
Saj bom šla k zdravnici po prvomajskih praznikih, vendar bi vseeno rada vaše ideje in nasvete. So mi že velikokrat prav prišli.
Hvala.

Imate na izbiro: se odpovedati vsem kar vsebuje živalsko mleko in uporavbljati izključno sojino mleko in morda še kakšne antialergente ali pa z primernim dodatkom k prehrani odpraviti alergijo. Kaj več v neposrednem osebnem pogovou.

Sojino mleko, sojin jogurt.

Sem malo pobskala po iskalniku in ugotovila, da obstaja kar nekaj izdelkov iz sojinega in riževega mleka. Zanima me, kje ta živila kupujete. Sem iz okolice Celja.

Nisem še popolnoma prepričana, kaj moji hčerki povzroča te mozoljčke, poleg tega še nisva bili pri zdravniku. Vse skupaj že traja 6 mesecev. Bom najprej probala z dieto, potem pa se vam javim na mail. Hvala.

Uf, težka naloga te čaka. Ampak, če ti to kaj pomaga, tukaj nas je ogromno takih:)

Glej, pri dveletniku zna biti nekaj težav, še posebej ker praviš, da ste jo že navadli na linote, sir, jogurte… Okus ima najbrž že dobro “oslajen”.

Najprej se lepo odpravi po nakupih, in sicer najboljše v Mercator, tam imajo lepo izbiro brezmlečnih izdelkov, oz. samo tam imajo riževo mleko z dodanim koralnim kalcijem, pudinge iz riževega mleka (te pa še jaz obožujem:). Kupi ji torej riževo mleko, zelo okusno je tudi ovseno mleko. Rastlinsko mleko je zelo sladko, ker notri ohranijo rastlinski slad, zato ga imajo otroci zelo radi. Kupiš ji lahko tudi rastlinsko margarino. V Kalčku v BTC-ju imajo ogromno izbiro pekarskih izdelkov brez dodanih mlečnih beljakovin. Naš obožuje njihove grisine, pirine piškotke,..izbira je ogromna, samo iskati moraš vedet kje.

Torej, pri nas jemo za večerjo, oz. zajtrk takele reči;

– na riževem mleku mu skuhana polenta, kot gres, dodatno sladiti ni potrebno saj je že mleko zelo sladko
– lahko ji narediš tudi gres iz pirinega zdroba (Kalček) ali navadnega
– Na vodi kuhana prosena kaša ( kaša je že tako sladka), ki ji na koncu dodam rozine (nežveplane) in to vse skupaj zmiksam v eno tako fino zmes, zgleda kot puding
– Lahko ji na vodi skuhaš polento, temu dodaš sveže jabolko in kakšno suho slivo (naš to obožuje, ker to je že od 6 meseca)
– prav tako lahko na rastlinskem mleku skuhaš naraven puding iz koruznega škroba, ki ga kupiš ali v DM-ju ali v Kalčku
Za popestritev okusa včasih pomaga vanilija (dm, kalček)

Ogromno stvari lahko ponudiš otroku ki ne je mleka, samo malo domišljije uporabi.
Za sladilo uporabljaj melaso (bogata z železom), rižev slad, koruzni slad, ječmenov slad, javorjev sirup, če že moraš, le-ti vsebujejo ogromno zdravih sestavin. Če že je sladkor naj bo vsaj približno zdrav.

No, če potrebuješ še kakšno idejo pa kar vprašaj.

LP
B.

Bancha!
Prosila bi te, če mi napišeš proizvajalca pudingov iz riževega mleka! Bi prosila v Mercatorju, da mi ga naročijo, ker ga pri nas ni!

Še to: ali za nas alergike pride v poštev navaden puding(npr.Dolcela-vanilija)?
Sestava je: koruzni škrob, sol, aroma, naravno barvilo(izvleček anata, kurkumin). Ali je kaj od tega alergeno?

Pa še to: ali je vanilija pogost alergen ali ne? Mi je zaenkrat še nismo zaužili.

No, pa še nekaj: ali se da tudi v Mercatorju kupiti kakšne spodobne piškote brez mleka, jajc, pšenice?
Moja grizlja vedno le riževe piškotke s cimetom in jabolkom od Byoda, pa bi kupila še kaj, malo bolj kaloričnega (če obstaja-aja, trgovine Kalček pa nimamo bližini).

Hvala za pomoč!

Hvala vsem za odgovore. pravkar sem prišla iz trgovine malce potolažena, kar nekaj se najde na policah. za začetek bo dovolj. Že danes bom pričela z dieto brez KM tako, da bom sploh ugotovila, če je KM alergen.
včeraj zvečer je hčerka med drugim popila 2 dcl kravjega mleka in pojedla čokoladni jajček. Dobila je precej rdeča lička.
Danes zjutraj pa se je zbudila z čisto lepimi lički, brez mozoljčkov in rdečine. Zajtrkovali sva čaj z limono, kruh, margarino in jagodno marmelado + plazma piškot, vendar je v roku pol ure že dobila dva rdeča mozoljčka. Na margarini in piškotih piše, da vsebujejo mleko oz. maslo. Lahko bi bile seveda tudi jagode ali limona, ali pa spet kaj tretjega……
Sem šele na začetku, do pred kratkim sem mislila, da je občutljiva na mraz, sedaj pa tole. Po praznikih se naročim pri zdravniku.

Na sosednjem forumu mi je neka mamica dejala, da ni rečeno, da bom morala črtati vse mlečne izdelke. Ali je tu še kakšen podoben primer? Zanima me tudi, če takšnale alergija traja celo življenje, ali lahko po določenem času zopet poizkusiš s KM. Kaj pa občasne majne pregrehe, ali škodijo? Saj veste, razne rojstnodevne zabave ipd.
Vem, da je še prezgodaj, da se takole obremenjujem, pa vendar. Če je alergija, najbrž ni tako huda, pa vendar me je strah, da vse skupaj preraste v hujšo obliko.

Lep dan vsem skupaj.

Imam še dve vprašanji. V kateri pašteti ni nič mlečnega in če v kruhu (žemljicah) in hrenovkah ni mleka?

No, moj ima preobčutljivost za laktozo=mlečni sladkor, lahko pa je probiotični jogurt, trde sire. Torej mleko.

Za kruh vprašaj kjer ga pač kupujete. Povejte da imate težave če lahko izveste oz.vidite deklaracijo. Saj ponavadi ni panike, povejo. Glede paštet in ostalih izdelkov pa enostavno poglejte na deklaracijo. Vse kar je mleko, sirotka, kazein, laktoza, mlečni sladkor,….vse to je mlečno.

Lahko poskusite v trgovini BIOS-M v Ljubljani. Pobrskajte po internetu in boste dobili točne podatke.

Lp
s

Z vso pravico Vi odločate o prehrani vašega otroka. Enako tudi o načinu odprave alergije. Diete imajo, lahko, tudi slabe lastnosti (cena, slabšanje imunskega sistema, neučinkovitost,…) .
Pri alergijah večkrat nastanejo tudi poškodbe kože (zaradi praskanja), posledično še infekcije. Te zdravijo z antibiotiki in antibiotičnimi mazili – stranske učinke antibiotikov pa lahko preberete na deklaraciji zdravil. Pomembno je alergije preprečiti (odstraniti ) v samem začetku. Kako?
Dosedanje izkušnje (tudi na tem forumu) govorijo o potrebnem večletnem zdravljenju posameznih alergij. Odpovedati se številnim dobrotam, kot so: čokolada, sladoled, piškoti, bonbončki, določeno sadje, mlečni izdelki, izdelki iz moke itn. (ki se pokažejo kot alergeni). Prepričati morate otroka, kaj sme in kaj nesme jesti. In kaj je boljše: zdraviti ali takoj na začetku preprečiti.

Proizvajalec riževega mleka s kalcijem je IsolaBio. Imajo tudi pudinge.

Mi uporabljamo samo puding, ki je narejen le s koruznega škroba in vanilije. Kupi se ga v DM-ju, Alnatura. Je povsem naraven brez dodanih konzervansov, zgoščevalcev.. Problem alergikov je tudi ta, da se je v njihovi prehrani dobro izogibati e-jem, konzervansom, barvilom…

Vanilija, ki je v teh izdelkih nam ni povzročala nobenih težav, je biološko pridelana, morda zato.

Piškotke brez mleka in jajc pečejo v Bios M, ogromno izbiro imajo in še zelo okusni so. Kalček jih ima še več. Prav tako jih jaz kupujem na tržnici pri ekološki kmetiji, kjer imajo tudi krasen domač kruh, ki mu ne dodajajo mleka in konzervansov.
Toplo ti priporočam, da se 1x mesečno odpraviš v Lj. in si narediš zaloge iz teh trgovin, se splača.

Drugače pa, če imaš čas in voljo, zavihaj rokave pa sama kaj speci, receptov je na internetu morje.

Bancha hvala

V Celju so ti izdelki tudi v trgovini Biotopic v CityCentru (Interspar) in v centru Celja.
Vanilija lahko povzroca probleme, moj malcek je med tistimi nesrecnezi. Jaz sem ugotovila, da je ceneje in bolje, ce kupujem kar sam koruzni škrob (Gustin), ga na pol litra mleka odtehtam 40g in dodam “okus” po zelji in glede na prenasanje seveda.

LP Barb

Popek, pozabila sem:
telecje hrenovke Zlato zrno (v trgovinah Jager, ker so od mesnin Zerak) so brez mlecnih in sojinih beljakovin, a imajo se vedno vse konservanse. Bojda nekje pri enem mesarju v Lj obstajajo tudi taksne brez konservansov, a zal ne vem kje. Mogoce ve katera druga???

Pasteto pa je najbolje narediti kar sam. Kaksen kos mesa, ki ti je ostal od kosila, malo soli, malo dobrega in kvalitetnega olja, pa zmiksas. V manjsih kolicinah, ce se da, ker tud v hladilniku to ni dobro dolgo hranit.
LP Barb

sojino mleko je super nadomestek mleka, moj malček ga je za večerjo skupaj z rižolinotom ali grisolinotom. kupi ta ki imajo dodan kalcij, mogoče okus vanilije.

potem so ti na voljo sojini desserti, mi jim rečemo kar jogurti.

pa royal puding vanilija ki je brez umetnih barv, skuhan z sojinim mlekom je odličen.

pa tu je še polenta, pa sojino mleko brez trstnega sladkorja.

pa palačinke iz sojinega mleka.

Pri otrocih ne gre pretiravati s sojo, ker vsebuje veliko snovi, ki je podobna ženskim hormonom (zato se tudi uporablja za lajšanje težav v menopavzi). Na netu se najde kar nekaj člankov na to temo, žal zdajle nimam nobenega linka. Bom poskusila najti, če katero zanima.

Lahko ješ Tartex pašteto, 1oo% brez mleka je stoletni kruh, za ostale pa moraš prebrat deklaracijo, večinoma v bel kruh dodajo mleko ali maslo, v koruznega pa jajca, tudi črni kruhi vsebujejo mlečne beljakovine. Nam se je zdela dobra rešitev aparat za peko kruha in zdaj doma sami pečemo kruh, tako sem sigurna, da vem, kaj je notri. Tudi piškote in pecivo pečem sama.

<http://pejicna.moj-album.com/>

New Report

Close