Kaj naj naredim
Prosim za pomoč, nasvet. ne vem več kaj naj naredim. 10, 15 let že prenašam moževo psihično in ekonomsko nasilje. Nikamor ne smem it, da ne bi njemu polagala računov, stika po mojih osebnih stvareh – torbici, telefonu, jemlje mi denar iz denarnice, zdaj je to počel še otrokom.
Hotela sem se ločit in zdaj strahovito pritiska name, da se bo on ubil, da bo nas ubil, da ne bo nič plačeval. Imamo hišo pod hipoteko, če jo izgubimo ne bo nihče od nas imel nič. Na svoje ne morem, ker ne dobivam redne plače, čeprav sem zaposlena, pa še kredit imam. Otroci se šolajo, redno potrebujejo inetrnet in svoj prostor, zato tudi ne morem oditi kar tako nekam. To življenje pa je neznosno in se bojim, da se bo en dan zgodila tragedija.
Mož se ne drži ene stvari, ki se jo dogovoriva, zahteva od mene, da pozabim vse laži, ki mi jih je natvezil, da pozabim da nimam svoje zasebnosti, da delam tisto kar njemu paše. Izgubljam živce. Kam naj grem, kaj naj storim, da bo najboljše za otroka, za mene? Enostavno se ne znajdem.
Nocoj je šel po hčero z avtom in me desetkrat klical in grozil, da se ne bo vrnil in ga bom imela na vesti. Res ne zmorem več.
Spoštovana!
Predlagam, da se umaknete v materinski dom ali varno hišo, kar se vam zdi bolj primerno. V varnih hišah so uporabnice bolj zaščitene (varnostni sistem), lokacije so skrite. Materinski domovi pa so bolj odprtega tipa, lokacije so znane. V primeru, da obstaja nevarnost, da bi vam partner sledil in vas ogrožal, pride v poštev varna hiša, sicer pa lahko tudi materinski dom. Glede dostopa do interneta se lahko dogovarjate ob razgovoru za sprejem.
Zavedajte pa se, da je 10-15 let dolga doba prenašanja nasilja in ste se takšnega načina življenja že malo navadili, zato odločitev za spremembo ne bo prišla zlahka, pa tudi če/ko boste storili prvi korak, se lahko zgodi, da boste imeli občutek, da se sami ne znajdete. Zato pa obstajajo organizacije, ki so namenjene temu, da nudijo podporo ženskam v tem prehodnem obdobju življenja.
Na njegove grožnje s samomorom se ne ozirajte, saj je le on sam odgovoren za svoje življenje, zato ne dovolite, da bi to odgovornost prelagal na vas in vas tako izsiljeval. Mož vas dobro pozna in ve, kako vas najlažje drži v šahu. Če mu je res toliko do vas, da ne more prenesti misli na razvezo, pa naj prične hoditi na pogovore v Društvo za nenasilno komunikacijo. Kar napotite ga, saj delajo s takšnimi osebami. Glede groženj z ubojem ga lahko prijavite na policijo in vprašate tudi o možnosti izreka ukrepa prepovedi približevanja in izselitve moža. Kar se tiče hiše, verjamem, da vam jo je žal, če se bojite, da jo boste v primeru umika izgubili, vendar je življenje vas in vaših otrok še vseeno več vredno.
Če nič drugega, za začetek pokličite v katero od organizacij za pomoč žrtvam nasilja za neobvezen informativni telefonski ali osebni pogovor o možnostih, ki jih imate in vseh okoliščinah, ki vas držijo v precepu.
Vsi kontaktni podatki omenjenih organizacij so tukaj:
Najslabša možnost za vas, mislim da je ta, da nič ne ukrenete, zato le pogumno telefon v roke ali karkoli bo že vaš prvi korak v življenje brez nasilja… Srečno!
Jana Metelko, dipl.soc.del.