Kaj naj?
Pozdravljeni, tudi jaz bi vas prosila za odgovor oz. nasvet.
Pri zadnjem odvzemu urina mi je zdravnica našla bakterijsko okužbo in mi temu primerno predpisala tablete Nolicin.
Že pred tem me je večkrat poboleval trebuh,(občasno, par mesecev) vendar sem težavo pripisala napetosti v službi in, kako pripravno – stresu. Glede na izvid je kazalo na okužbo.
Zadeva pa je slabša.Še vedno me boli v trebušni votlini, predvsem od popka navzdol, včasih bolečina seže tudi proti želodcu, kaže, da tiste bakterije pač niso krive. Pomislila sem na stranski učinek antibiotikov..(tablet imam še do sobote).
Bolečina je hujša zvečer (lajšam si jo s polaganjem toplega termoforja na trebuh, če to ne gre, je čez dan tudi počep dobrodošel). Ob tem je ves spodnji del v nekakšni ”debati”. Ne čutim ga kot premik zračnih mehurčkov, niti me ne napenja, bolj je podobno stalnemu pritisku (po izdatnem pitju Bebe čaja je bolečina manjša, vendar se ”debata”nadaljuje.) Vsa zadeva se širi v križ (na začetku sem bila malce skeptična do trebušne bolečine, saj so mi že večkrat rekli, da le-ta boli zaradi križa – ta pa me boli zelo pogosto.
Odvajam redno, bolj ali manj ”normalno” – saj lahko blato tudi v istem dnevu spremeni trdoto. Driske nimam.
Imam pa že kakšnih 10 dni povišano telesno temperaturo (do 37,5)
Vem, da so trebušne težave ena manjša znanost in kar sem uspela najti po medmrežju me še najbolj spominja na ”razdraženo črevo”. Obenem pa me skrbi, da morda ne gre za kaj ”resnejšega”.
Držim se ”lahke” hrane, nacejam se s tekočino – debata in bolečine v trebuhu pa se nadajujejo. (Na trenutke zna biti res zoprno, ker se to sliši tudi ven..)
Po tihem upam, da bo bolečina minila sama, ko zaključim z antibiotiki – vendar se mi dozdeva, da ne bo šlo tako gladko.
Kaj mi svetujete?
Naj gnjavim zdravnico za kakšne dodatne preiskave? Počakam kaj bo prinesel čas? Stara sem 41 let.
Želim vam lep dan in se zahvaljujem za odgovor.
Pozdravljeni!
Bolečine v trebuhu pogosto povzročajo antibiotiki in se po prenehanju same umirijo (prebavne motnje boste našli tudi med stranskimi učinki v navodilu, priloženemu tabletam). Bolečine v spodnjem delu trebuha lahko povzroča tudi samo vnetje mehurja, a mi je glede na opisano prebava bolj “sumljiva”. Dokler jemljete antibiotike, je težko reči, če so izključni krivec za težave, ali je v ozadju še kaj. Za začetek bi predlagal, da z zdravnico ocenita, koliko dni je dejansko še potrebna terapija z antibiotiki (če je šlo za enostavno okužbo spodnjih sečil, kot je mehur, običajno zadošča 3-5 dnevno zdravljenje). Če so antibiotiki še potrebni, je treba pregledati (vsaj) trebuh in če ne bo najti kaj alarmantnega, se vam lahko predpiše nekaj, kar bi vam ublažilo težave (“spazmolitiki”). V tem primeru bi bilo natančnejše raziskovanje smiselno, če po koncu antibiotikov ne bi prišlo do izboljšanja.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
najprej hvala za odgovor na prvo pisarijo.
Včeraj sem oddala ponovni vzorček urina in obiskala zdravnico. Tokrat je bila z izvidom zadovoljna (in posledično tudi jaz). Omenila sem ji bolečine v trebuhu (moram priznati, da tako hudo, kot takrat, ko sem vam prvič pisala, vendarle ni).
Omenila pa je možnost cist (??) v mehurju in me zato ponovno povabila na odvzem vode čez 14 dni.
In zdaj vprašanje: Kako naj bi se kazale težave, če bi slučajno res šlo za ciste? Obstaja kakšna razlaga zakaj bi nastale?
Pa še nekaj, kar nima zveze z zgoraj omenjeno težavico: precej časa imam nekoliko ”kodrlajsasta” stegna, (le na prednji strani) izgleda kot nekakšen geometričen vzorček nepravilnih kvadratkov. Slabša prekrvavitev?
Bi zadoščalo več tekanja in malce masaže?
Dr. Rebolj, hvala lepa za odgovor in lep dan vam želim, vsej mokroti navkljub !
Pozdravljeni!
Me veseli, da je z vašo vodo OK (česar pa ne morem trditi za tisto vodo, ki nas zaliva z neba zadnje dneve….)
Kakšne ciste naj bi to bile ne vem (in kako naj bi se to videlo na vodi) in prva stvar, na katero sem pomislil je bila, da gre za nesporazum. Ne prav redke so ciste npr na ledvicah, jajčnikih (a običajno brez težav in z vodo vse OK).
Če ima “kodrlajsasta” barva modrikast odtenek, je to zgolj stvar prekrvavitve kože in niso potrebni nobeni ukrepi (in je lahko povezano tudi z temperaturo okolja). Tekanje in podobne stvari so koristne na splošno (niso pa terapevtski ukrep proti temu pojavu).
Lep dan tudi vam!
Uh, tole je bilo pa expresno,…
Tudi mene je zmedla izjava zdravnice o ”cistah v mehurju”(v povezavi z bakterijami na vodi). Kar se tiče tistih ginekoloških, bi zadevo izključila, saj je bilo na pregledu v začetku leta rečeno, da je ”podvozje” v redu.
Na ultrazvoku (ledvic in trebušne votline) pa tudi niso našli nič omembe vrednega (razen nekih polipov na žolčniku, kar pa spet menim, da nima veze s tem).
Tako da se ponovno vračam na črevesje.
Očitno bo potrebno počakati na naslednjo kontrolo vode in ob tem upati, da bodo težave minile same po sebi.
Hvala še enkrat – in brez zamere. :o))
…zamere ?? 🙂
Ne vem natančno, kaj iščeta v izvidu vode (oziroma kaj v sedanjem še ni bilo OK), če sumi na kaj v mehurju (kot polip ipd), bi se morda videlo na ultrazvoku, čeprav ni nujno, da prav to povzroča težave. Če ne bo nič od tega, pa naprej…
Lp!
Tudi “psihosomatska” narava težav je povsem možna (in nič sramotna), iritabilno črevo, ki ste ga omenili v prvem postu tudi. Nemogoče niso niti težave z želodcem in kislino, vse od naštetih pa so obvladljive in niswo zadosten razlog za pretirano slabo voljo. Pogosto je stvar bolj jasna že z osnovnim pregledom. “nekontrolirano” naročanje številnih preiskav v vse smeri, težave marsikdaj še poslabša češ “nihče ne ve, kaj mi je”
Lep pozdrav!