Najdi forum

Zanima me naslednje: pri 1. letu starosti so ugotovili, da ima otrok CP. Podaljsali so mi porodniški dopust za 3 mesece. Ali mi lahko se podaljsajo za tri mesece in kaj po izteku? V sluzbo namrec ne bom sla, dokler ne bo otrok shodil (morda do treh let)?

Emi

Smo trenutno v isti situaciji. Lahko zahtevate , da vam priznajo nadomestilo za izgubljeni dohodek. To pomeni, da dobivate minimalno plačo in ste doma z otrokom – za celih osem ur. Pozanimajte se na socialni in tam oddajte vlogo. Pa čimprej, ker postopek traja vsaj en mesec.
Lahko vam priznajo tudi samo štiri ure, vendar morate vztrajati na osem.

LP

Samo predemn boš dala vlogo za ta dodatek, mora biti otrok usmerjen, kar ti bo pomagalo tudi pri vključitvi v vrtec.
Če pa potrebuješ še kakšno informacijo mi lahko pišeš na [email protected].

p.s. moj fantek ima tudi cp

Janja

Emi,

Država vam prizna kar nekaj pravic, ki pa jih ne dobite avtomatsko – temveč morate zanje vložiti prošnjo oz. zahteve na Centru za socialno delo Zavodu za šolstvo ali jih uveljaviti ob dohodnini.

Poleg vloge morajo biti tudi izpolnjeni določeni pogoji
(več na straneh zveze Sonček
).

Nekaj pravic:
– država vam omogoča, da delate polovični delovni čas do otrokovega 3. leta starosti (prispevke za »polovico« plača država) – to možnost lahko izkoristijo vse mamice ali očetje, ne le starši otrok s posebnimi potrebami

– Za otroke s posebnimi potrebami je mogoče :
uveljavljati dodatek za nego otroka ali delno nadomestilo za izgubo dohodka (kot sta omenili Janja in Sax).
Za obe pravici morate izpolniti vlogo za Centru za socialno delo, odločitev je odvisna od zdravniške komisije.
V dohodnini lahko uveljavljate 50% olajšavo za otroka s posebnimi potrebami.

Preko komisij za usmerjanje ima otrok s posebnimi potrebami možnost, da dobi dodatno pomoč, prilagoditve in se uključi v ustrezno izobraževanje. Vloga za usmerjanje lahko izpolnijo starši ali strokovnjaki, ki z otrokom delajo, in se oddajo na najbližjem Zavodu za šolstvo.

Nekatere pravice se med seboj izključujejo, vse potrebne informacije boste dobili na Centru za socialno delo.

Pa še to: po novem se porodniški dopust lahko podaljša samo enkrat.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Nadomestilo za izgubljeni dohodek lahko dobijo starši (matere) otrok s teško prizadetostjo (duševno ali fizično), težje in lažje prizadetosti ne pridejo v poštev. To vem iz lastnih izkušenj, ker je moj otrok s CP težje prizadet in so mi vlogo zavrnili. Dala em odpoved v službi, ker me otrok zelo potrebuje in ga ne morem nikamor drugam dati zaradi njegovega stanja. Pa tudi, če želim da bi shodil pri 5,6 letih moramo redno izvajati fizikalno terapijo doma. Država mi pri tem nič ne pomaga, razen dodatka za nego v višini 18.000 SIt.

Sicer ne vem za kakšno obliko CP gre pri vas pa vendar: tudi mi smo najprej dobili nižji dodatek za nego. Po pritožbi pa smo dobili višjega. Glede na pravilnik : navedena je težja oblika CP.
Po mojem je tukaj problem v definiciji stanja (težja, težka ,…) s strani komisije (oziroma zdravnika), ki o tem odloča in pa na samih socialnih službah, ko ti ne povejo, kaj vse je na voljo oziroma te ne opozorijo pravi čas (mi smo za dodatek za nego otroka izvedeli čisto slučajno)- za nazaj pravic pač ne moreš uveljavljati.

Torej smo prepusceni sami sebi oz. svoji druzini (mislim na moza in morebitno pomoc staršev).
Tudi jaz zagotovo ne bom sla v sluzbo, vendar preziveti pa vseeno moramo. Zraven tega mi zdravstveno varstvo nudi 1x tedensko fizioterapijo. Le kaj naj s tem? Moj otrok rabi sedaj najvec (ze tako smo zamudili eno leto).

Emi,

Časi se počasi, počasi spreminjajo – ustanavljajo se društva, kjer lahko starši preko staršev ali strokovnjakov izvedo potrebne informacije. Nekaj pa k temu pripomorejo tudi takšni forumi, ko je naš (vsaj upam). Spreminjajo se tudi zakoni, pravice.

Bolj kot to, da bi imeli fizioterapijo bolj pogosto, je pomembno, da se držite navodil in redno obiskujete fizioterapevta (torej, da je otroka redno »spremljan« in da fizioterapevt »kontrolira« njegov napredek). Tudi če bi imeli fizioterapijo vsak dan, to še ni zagotovilo, da bi otrok hitreje napredoval.

Iz lastnih izkušenj vam povem, da ima običajno večina otrok ima fizioterapijo bolj redko in ne vsak teden.
Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (17-05-04 18:03)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close