Najdi forum

Sem študentka, stara 20 let. Vedno pogosteje opažam, da nimam volje do življenja. Muči me pomanjkanje enegije, pomanjkanje motivacije za kakršno koli dejavnost, tudi če je to pohajanje. Vsakdanja opravila so mi pretežka, zjutraj, ko odprem oči me stisne pri srcu, vedoč, da me čaka še en dan, skozi katerega se moram prebiti. Nimam volje do učenja, pa ni, da bi bila lena, včasih presedim po cel dan pred knjigo, pa predelam samo borih 10 strani. Nočem hoditi v družbo, ljudem se izogibam, ker se mi ne da družiti z nikomer. Ne ukvarjam se z ničemer, samo ležala bi in gledala televizijo, da odmislim sama sebe. Včasih zrem skozi okno in me kar zgrabi želja, da bi skočila, včasih si tako želim umreti. Pa ne bom ničesar naredila, nikoli se ne bom ubila, že zaradi staršev in drugih ljudi, ki me imajo radi. Včasih sem bila tako veselo dekle, imela sem veliko hobijev, bila sem pridna v šoli in vedno sem bila obkrožena z ljudmi. Imela sem veliko prijateljev, saj sem jim posvečala veliko pozornosti, vedno sem bila nasmejana in družabna. Zadnja leta pa se je vse to spremenilo.. vse to se vleče že skoraj 5 let. V gimnaziji sem začela špricati, opustila sem vse hobije, branje, klavir,… kot bi prenehala živeti. Zdaj sem v Ljubljani in se vlečem iz dneva v dan. Mislim, da rabim pomoč. Kaj mi svetujete?
Lep pozdrav in hvala vnaprej.

Pozdravljena!

Stanja, ki jih opisuješ so izraziti znaki depresije. Ta je v družbi dosti pogosta, še posebno v določenih življenskih obdobjih, tudi v adolescenci, ko prihaja do velikih sprememb v človekovem življenju (od socialnih do fizičnih). Glede na to, da se tovrstna občutja pri tebi trajajo že 5 let ti svetujem obisk strokovnjaka. Na filozofski fakulteti je svetovalnica (št. sobe 026) za tovrstne probleme, ki jo vodi klinični psiholog Maks Tušak. Na razgovor se lahko prijaviš vsak ponedeljek od 12-13h. Lahko se obrneš tudi na Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše, na Gotski 18 (tel. 583 75 00), vendar je njihova čakalna doba 2 meseca.
Če ti odločitev v katerikoli od navednih smeri zbuja dvome ali ti predstavlja kakeršnokoli težavo, se lahko oglasiš tudi pri meni na Šent-u, Vilharjeva 22, da ti lahko osebno pomagam še s kakšnim dodatnim nasvetom.
Morda ti bo karkoli težko narediti, vendar prvi pomemben korak (to da si vprašala za nasvet) si že naredila, tako da kar pogumno naprej, da boš zopet energična in vesela oz. takšna kot si želiš biti.

Srečno, Maja.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close