Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kaj mi je storiti?

Kaj mi je storiti?

Kolegica mi je zaupala, da pričakuje v kratkem izvide, ki bodo ali potrdili ali ovrgli kopb. Jaz ji želim vse najboljše in upam, da bo rezultat ovržba kopb, vendar glede na to, kako jo poznam, obstaja kar nekaj možnosti, za potrditev suma, kajti že kar nekaj let kadi. Ali kot zdravnik priporočate, da oseba zamenja okolje, se morda preseli na drugi konec Slovenije, kajt odkrili so ji tudi astmo, za katero pa sem nekje brala,da je super, če se oseba preseli recimo živeti na obalo, v obmorske kraje. A mislite, da bi ji to pri astmi pomagalo in kako bi ta selitev vplivala na njeno zdravje tudi v primeru, če se ji postavi diagnoza kopb?
Morda je pismo malce zmedeno, vendar tudi sama sem precej zmedena, morda še v šoku zaradi novice. hvala

Spoštovana,

diagnoza KOPB seveda ni ugodna novica, vendar načeloma – še posebej, če gre za zgodnjo odkrito bolezen- vsekakor opazno boljša, kot za mnoge druge kronične blezni. Z opustitivjo kajenja, kar nedvomno veste, KOPB več ne napreduje. In če gre za blago obliko KOPB ima bolnik ali bolnica zelo malo težav in skorajda normalno kakovost življenja.
Kolegica pa ima tudi astmo. Sočasno odkrito s KOPB? No, to je pa redko. Kakorkoli. Osnovni ukrep za doseganje primerne urejenosti astme je redno prejemanje protivnetnih zdravil. Redno! Česar se drži -zares presenetljivo-le okoli 20% bolnikov. Zamenjava klime oziroma preselitev na Primorsko? Zaradi česa? če živi vaša kolegica v kraju z zelo onesnaženim zrakom – zakaj pa ne! Če le ima to možnost. Sicer pa se zaradi izognitvi alergenom določenega okolja to skrajda ne izplača narediti. Kajti, če je nekdo nagnjen k temu, da se senzibilizira na alergene svojega okolja se bo prej ali slej tudi senzibiliziral na alergene novega okolja. Kvečjemu bi priporočal, da se vaša kolegica v času sezone “njenih” alergenov (dreves, trav itd) umakne na Primorsko, kjer so te rastline že odcvetele. Seveda je to razmišljanje zelo teoretično, kajti kdo pa ima to možnost. No, morda pa jo ima, če že omenjate možnost preselitve. Sploh pa je večina alergenov trav ali dreves za astmatike komaj kaj škodljiva, ker so pelodi alergogenih rastlin večinoma bistveno preveliki, da bi sploh prispeli v pljuča. Izjema so situacije ob nekaterih nevihtah, ko alergeni zaradi velike vlažnosti zraka počijo in razpadejo na manjše delce, ki pa lahko prispejo v pljuča. In povzročijo poslabšanje astme. Torej previdnost pred ali morda po nevihtah ne bo odveč.Kjerkoli že bo živela vaša kolegica.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close