Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma kaj mi je?

kaj mi je?

Pozdravljeni, naj opišem svoje težave

Ca. 10 let – občasne nerazložljive bolečine v stegnih, v zadnjici, rokah mišic… trajajo 1-2 tedena potem izginejo za 1-3 mesece.
Bila sem pri Nevrologu – izostanek grobe mišične moči. EMG – zgornjih okončin – nekaj ni bilo ok, a ni točno vedel kaj. Poslal me je ortopedu. Ortoped me je zaradi bolečin v vratu poslal na magnetno resonanco, kjer so ugotovili obrabo 3-4 vretenca, vendar nič posebnega (obraba primerna starosti)

Ca. 10 let – bolečine v vratnem delu vretenc – diagnoza obraba. Po mnenju osebnega zdravnika pomaga samo telovadba, plavanje… pred ca. 2 letoma sem bila na 10-dnevni terapiji za vratna vretenca (»elektrika, nategovanje, ultrazvok«) Terapija mi ni omilila bolečine niti za en sam dan. Danes so bolečine že tako hude, da težko hodim 30 min. ker me grozno boli, vsa hišna opravila (likanje, pomivanje posode, obešanje perila…) je zame pravi napor zaradi bolečin v vratu (ne v vratu, prav v vretencih, mogoče prvih štirih). Včasih razmišljam da tukaj ne more biti kriva obraba, saj so mi rekli, da je obraba primerna letom, potem bi vsi moji letniki morali imeti takšne bolečine – pa jih nimajo.

Ca. 3 leta nazaj so se mi začele pojavljati bolečine tudi drugje. Naštela jih bom po vrsti po njihovi jakosti:

– Bolečine v »vratu« (te so skoraj stalne, občasno zginejo a poredko)
– Bolečine v kolenih (so skoraj stalne vendar je njihova jakost različna, na ca. 2 meseca se pojavijo hude bolečine, da mi je skoraj onemogočeno hoditi po stopnicah, trajajo ca. 1-2 tedna.
– Bolečine v križu in hrbtu (pojavijo se na ca. 2 meseca in trajajo 2-3 tedne, potem popolnoma izginejo)
– Bolečine v ramenih (so skoraj stalno prisotne vendar njihova jakost ni tako izrazita)
– Bolečine v srcu (ne vem kako naj napišem, boli me srce, prav čutim, da me boli)
– Bolečine v gležnjih in kolkih (bolj poredke 2x letno, jakost ni zelo izrazita, trajajo ca. 1-2 tedna)

Najhujše pa je vsakodnevno jutranje vstajanje iz ležečega položaja v sedeči in kasneje v stoječi. Kot bi bila polomljena. Iz počepa se dvignit v stoječi položaj je prava umetnost zaradi kolen.

Poleg tega imam skoraj vsakodnevne glavobole – različne intenzivnosti. Morda še to, kakršna koli zdravila sem vzela proti bolečinam (prosta prodaja) mi ne pomagajo, tudi Katonal ne, ki sem ga dobila od mame.

Morda še to, ugotavljam, da sem zelo utrujena, glede na delo… sem prepričana, da sem absolutno preveč utrujena, vsak dan prespim od 10-12 ur.

Druge diagnoze:
Prirojena siva mrena na obeh očeh
Psoriaza od 12 leta – 4x PUVA terapija (po PUVA terapiji čista ca. pol leta, potem se vse ponovi. Imam močno psoriazo razširjeno po vsem telesu – trenutno sem čista)
Zdravljenje za depresijo/anksioznostjo 8 let.

Prepričana sem, da moje težave niso povezane ne z depresijo/anksioznostjo, ker se psihično dobro počutim, niso povezane s kakršnim koli prehladom ali pretirano telesno aktivnostjo.

Ne vem kaj mi je. Vem, da bom morala k zdravniku, a kaj mu naj rečem – da me vse boli, ker enostavno je res… mene vse boli že ca. 3 leta, ampak je vedno slabše.

Mama mi pravi, da imam zagotovo revmo, toda kje bi jaz dobila revmo. Tudi sklepi mi ne zatekajo, občasno, ko me zelo bolijo kolena se mi na kolenu naredi enih par rdečih oteklih »flekov«, cela kolena mi ne zatečejo nikoli. Tudi ne bolijo me prsti rok in nog. Prsti rok, so ponavadi zjutraj malo otečeni in okorni, a v njih ni bolečine in oteklina in okornost hitro mine.

Prosim za vaše mnenje… kaj bi lahko bilo!

Hvala in lep pozdrav, Karmen

Pozdravljena,
Kje bi ti dobila revmo??

Revmatska obolenja spadajo v skupino avtoimunih bolezni, kar pomeni, da je tvoje lastno telo napadlo samo sebe, in žal zdravniki še danes ne poznajo vzroka za te bolezni, za revmatoidnim artritisom recimo lahko zbolijo tudi dojenčki.

Sama imam 38 let, pa že 3 leta revmatoidni artritis, ki se mi je pojavil po drugem porodu.
Svetujem ti, da se čim prej spakiraš k zdravniku, specialistu revmatologu, kjer ti bodo po opravljenih testih lahko postavili diagnozo.

Pa lep deževen dan še naprej, M.

pozdravljena,

če je zraven psoriaza, potem gre sigurno za kakšno obliko avtoimune bolezni, ki spada md revmatska obolenja. Na tvojem mestu bi šla k revmatologu. Sicer pa meni pomagajo lyprinol tablete, niso ravno poceni, ampak druge izbire nimam. Me vsaj vzdržujejo v kolikor toliko normalnem stanju.

Če imaš psoriazo gre po vsej verjetnosti za psoriatični artritis. Meni so pred tremi leti ugotovili psoriatični artritis brez vidne luskavice. Lansko leto v novembru pa sem dobila hud izbruh luskavice po celem telesu. Zdravim se z raznimi mazili in pa metotrexatom, sem se kar lepo sčistila in upam, da se ne bo kmalu ponovilo. Ti pa pojdi čimprej na revmatološko kliniko, da ti pomagajo, zakaj bi imela bolečine,če se da pomagati.
Pa veliko uspeha

Hvala za vaše odgovore.

v ta forum sem pisala samo zaradi tega, ker mi je mama rekla, da imam verjetno “revmo”. Sama z to boleznijo nisem bila nič podučena… zame je bila revma bolezen starejših ljudi, ki so včasih prali… v hladni vodi… tako so me podučili…

Zdaj sem pobrskala malo po internetu na pobudo MatejeMP in videla, da so to le razlage starejših.

Vidim, da imam veliko možnosti, da imam res “psoriatični artritis”. Vse tiste, ki pa imate izkušnje prosim, kaj mislite… mene sklepi res bolijo, a nikoli nimam otečenih…

Kaj menite – hvala.

pa še to morda, kako ste zdravniku povedala kaj vam je… jaz vseskozi razmišljam, kaj si bo mislil, če mu rečem, da me vse boli…, da mu pa vsak sklep posebej naštejem, pa časa nebo imel in potem pol pozabim…

Karmen, jaz imam tako obliko. Nimam otečenih sklepov, boli pa včasih za znoret. Od časa do časa minimalno zateče kak prst na nogi, a ne za dolgo. Imam pa psoriatični artritis, pa mogoče še kakšno kombinacijo česa, ker je včasih več teh revmatskih bolezni povezanih. Za enkrat še nisem na zdravilih, ker se borim na vse načine, da nekako vzdržujem staje. Ampak je včasih res grozno, boli tako, da tudi roke ne morem dvigniti. Sem pa pripravljena takoj vzeti zdravila, če bi postalo bolj nevzdržno. Aha, še to ; jemala sem protibolečinske tablete (ne vem, kako so se imenovale; diclo duo, naklofen , nekaj takega…), pa sem morala prenehati, ker se je menda poznalo na jetrih. Ko sem prenehala, se so bila jetra spet ok. Kot rečeno, sedaj ne jemljem nič. Drži se.

Šele sedaj prebrala slučajno tole temo…. mislim da si ta čas že dobila diagnozo….

Moja laična pravi: IMAŠ PSORIATIČNI ARTRITIS

Tako se je začelo pri meni….

Javi…če imam prav…LP

Pozdravljeni,

evo po ca. 3 letih se vam spet javljam. Naj povem, da sem v tem času bila pri revmatologu, ki pa je ugotovil, da Psoriatičnega artritisa nimam, ker mi sklepi ne zatekajo.

Ker pa se mi je v tem času stvar še malo poslabšala, zdaj me dotikrat kar močno bolijo prsti na rokah. zjutraj so kar močno boleči, v roku ure, dve gredo v približno normalno stanje, sicer je občutek v njih malo okoren ampak kar lepo gre… zdajle tipkam 🙂 imam pa vedno več težav z močjo, ko pišem s svinčnikom, ko stisnem spenjač… vse gre, ampak vedno težje, kot da imam vedno manj moči.

In pa zelo, zelo sem utrujena, kar jezna sem že nase, nič posebnega ne počnem, da bi lahko bila tako zelo utrujena, ampak sem, kot takšna 90 let stara ženica (vse me boli, pa zmatrana sem… ja kdo mi bo pa verjel to pri mojih 43 letih) Ja spravljam se k osebnemu zdravniku, ker moram tako nabavit novo dozo kremic za luskavico… ampak mi je tako na bed, če je revmatolog rekel, da je vse ok, kaj čem zdaj.

pojdi na ponovni pregled k nevrologu, obvezni ponoviti emg in odvzem krvi na kreatin kinazo.

New Report

Close