Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma kaj mi je?

kaj mi je?

Imam vprašanje.
Že dolgo časa imam zelo slabo kri:hemoglobin 82, železo:2.63.
Oči me pečejo že dolgo časa kadar berem, gledam tv ali sem za računalnikom ali pa samo gledam ven.Utrujena sem vsak dan bolj, vsak fizičen napor-pospravljanje stanovanja, hoja po stopnicah, igra s sinom me močno utrudi da ne morem več nič in moram počivati.Parkrat sem imela boleč in zelo pekoč jezik tudi požirala sem težko in boleče.Velikokrat na dan pijem ker imam suha usta in občutek dehidriranosti.Bolijo me tudi prsti na rokah, velikokrat hrbtenica in križ ter tudi mišice na stegnih so občutljive na dotik.Na preiskavi so mi odkrili tudi prisotnost krvi v blatu.Spolnih odnosov nimam več že par mesecev ker imam suho nožnico in me boli med odnosom.
Decembra sem naročena na koloskopijo, sem brezposelna trenutno nezmožna za delo kar je potrdila tudi moja osebna zdravnica.
Nekdo mi je omenil sjogrenov sindrom pa me zanima kaj to je in kaj ga povzroči in kaj bi ta bolezen pomenila zame.Po poklicu sem natakar, stara sem 28 let.
Hvala za odgovor.

Nehaj se smilit sama sebi, in pojdi v akcijo!
Veš tisti pregovor,
Pomagaj si, in Bog ti bo pomagal!
Pa brez zamere!

hvala za mnenje ampak se ne smilim sama sebi.Sem šla v akcijo ampak pri zdravnikih se dolgo čaka pa sem prašala še tukaj za mnenje.

Pozdravljena!MOgoče ti tole pride kaj prav.

Sjögrenov sindrom?

Sjögrenov sindrom je kronična bolezen, ki prizadene predvsem žleze z zunanjim izločanjem. To so solzne žleze, žleze slinavke, žleze v koži, sluznici dihal in prebavil. Zaradi motenega delovanja teh žlez se pojavlja suhost sluznic, še posebej suhost ust in oči.

Bolezen lahko poteka samostojno, tedaj gre za primarni Sjögrenov sindrom. Če je pridružena drugi vnetni revmatični bolezni, npr. revmatoidnemu artritisu, sistemskemu eritematoznemu lupusu in drugim, govorimo o sekundarnem Sjögrenovem sindromu.

Sjögrenov sindrom je za revmatoidnim artritisom druga najpogostejša vnetna revmatična bolezen. V Sloveniji ima primarni Sjögrenov sindrom 0,6 % odraslega prebivalstva. V enem letu na novo zbolijo štiri osebe na 100.000 prebivalcev. Pojavlja se v vseh starostnih skupinah, najpogosteje pa v četrtem in petem desetletju življenja. Ženske v primerjavi z moškimi zbolevajo devetkrat pogosteje.

Katere simptome in znake ima Sjögrenov sindrom?

Najznačilnejše so težave zaradi suhosti ust in oči.

Okvarjene solzne žleze izločajo manj solz, kar povzroči suhe, pekoče, pogosto vnete oči ter občutek tujka oziroma peska v njih.

Zaradi vnetja žlez slinavk je zmanjšano izločanje sline, kar povzroča stalen občutek suhih ust, težave pri požiranju suhe hrane, hitrejše napredovanje zobne gnilobe in oteži nošnjo zobne proteze.

Velike žleze slinavke pred ušesom in pod spodnjo čeljustjo lahko tudi vidno otečejo.

Zavedati se moramo, da se težave zaradi suhosti ust in oči lahko pojavljajo tudi pri zdravih, predvsem starejših ljudeh, in ob jemanju določenih zdravil, npr. zdravil za zdravljenje depresije.

Bolniki pogosto navajajo še občutek suhe kože, nosu in sluznice grla s suhim kašljem, hripavostjo. Ženske imajo suho nožnico.

Bolj ali manj so lahko izraženi splošni znaki, kot so utrujenost, sklepne in mišične bolečine, blago zvišana telesna temperatura.

Tvoj opis stanja je torej zelo blizu Sjogrenemu sindromu. Kako bo s tvojim poklicem nevem, vsekakor pa počakaj na raziskave. Pa še to…brala sem, da je bolezen bolj neprijetna kot nevarna, iz lastnih izkušenj ti pa ne znam povedati.

Lep pozdrav!
.

Kaj če bi preizkusila pregled krvi za THS, kajti ti simštomi se pojavljajo tudi bri obolenju ščitnice.
Čep pozdrav,

ko bojo vsi zdravniski izvidi bili negativni se bos se bolj cudila kaj ti je…a si zdrava. Stvar je v temu da tvoje telo potrebuje vitamine. Glukozamin proti sklepnim bolecinam ter encim Q10 ki je mocan antioksidant. Probaj…

New Report

Close