KAJ LAHKO V NOSEČNOSTI
Pozdravljnei g. doktor,
tudi mi smo se odločili, da se povečamo za člana in ker upam, da bo to čimprej imam nekaj vprašanj:
1. Ali se lahko v nosečnosti postim- zdaj se namreč pustim na lunine mene, to 4 krat na mesec?
2. Vsak večer vadim na sobnem kolesu , tako pribljižno 20 minut ali lahko v nosečnosti s tem nadaljujem. Kako je pa z igranjem tenisa?
3. Sem kadilka, naj čisto preneham ali lahko še včasih katero pokadim in ali je najbolje čisto abstinirati ko nosiš otroka?
4. Skrbi me glede rdečk, ker se nisem dala testirati in ne vem če sem imuna zoper njih?
5. Stara sem že 33. let in to bo moj drugi otrok, skrbi me ker sem Rh negativna
ali bom imela kakšne podebne pregled, glede na mojo starost?
Za odgovore se vam lepo zahvaljujem.
Draga Klara,
v nosečnosti lahko opravljate vse fizične aktivnosti, za katere se počutite sposobni, odsvetujemo le športe, pri katerij lahko nastanejo poškodbe skeleta in pri katerih pride lahko do poškodbe z ostrim ali s topim predmetom (saj imate dovolj fantazije, da boste prepoznali take športe)?
Daljši post za nosečnico ni preimeren, saj vsak post daljši kot en ali dva dni lahko osiromaši telo za dragocene rudnine in vitamine, ki jih nosečnica nujno potrebuje. Ob tem ne razumem, da vam kajenje sploh pride na misel, če želite živeti zdravo?! Vsak cigaret je škodljiv, tudi pasivno kajenje, kadar ob vas v zaprtem prostoru kadi kdo drug! Glede rdečk vam ne znam svetovati, ker ste verjetno pri 14. ali 15. letih bili cepljeni vendar po 18 letih učinek lahko popusti, če jih niste preboleli sami. Test bo opravil vaš ginekolog čimprej v nosečnosti.
Starost 33 let vam prinese nekaj več tveganja za Downov sindrom vendar ne toliko, da bi bila zaradi tega potrebne citogenetske preiskave. V 12. tednu poiščite nekoga, ki vam bo strokovno opravil ultrazvočni pregled in bo izmeril vratno gubo pri plodu ter vam na podlagi meritve izračunal tveganje za Downov sindrom, ki je edini vezan na starost nosečnice.
Rh negativnost naj vas ne skrbi, saj boste dobili ustrezno zaščito v nosečnosti in po porodu.