Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kaj lahko storim?

Kaj lahko storim?

Zelo si želim preprečiti, da bi pri meni nastal kopb. Kaj lahko storim? Kako naj živim,da bom lahko največ storila, kar je v moji moči storiti, da se zaščitim pred nastankom kopbja?

Spoštovana,

kako se izogniti KOPB? To vprašanje je nadvse umestno. KOPB je namreč preprečljiva bolezen. Razen redkih izjemnih stanj z dedno nagnenostjo za to boleznijo ne bi smel tako rekoč nihče oboleti.
V Sloveniji pa tudi sicer v razvitem zahodnem svetu je med vzroki za KOPB na daleč prvem mestu kajenje cigaret. Praktično edini vzrok.
KOPB lahko povzroči dolgoletno intenzivno vdihovanje drugače – torej ne s cigaretnm dimom – onesnaženega zraka. Kar velja predvsem za zaposlene v določenih vejah industrije.
Pri nas so bile leta nazaj – le v kmečkem okolju seveda – prisotne “črne kuhinje”. Torej kuhinje s kurišči brez dimnika. Vdihovanje teh dimov je povročilo – in še povzroča v nerazvitih dlih sveta, zlasti na Kitajskem- KOPB. Mislim, da pa pri nas črnih kuhinj ni več kaj dosti.
Tako je odgovor na vaše vprašanje kar preprost. Če ne boste (in niste nikoli) kadili cigaret in tudi niste izpostavljeni večjim količinam cigaretnega dima ob “pasivnem” kajenju potem se vam skorajda ni bati, da bi zboleli za KOPB.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Jaz sem bil nekoč precej strasten kadilec in sem se milo rečeno, kar prestrašil, ko sem prebral, da lahko moja razvada poleg raka vodi tudi do kopb. saj veste, kako to gre, ko človek prebere določene stvari, potem se ustraši in avtomatično postane bolj pozoren na določene morebitne nenevarne simptome, sočasno pa jih dobi še kakšne zraven. Ali mi svetujete, da grem vseeno na pregled, da se oceni, kakšno je moje stanje, ali ste mnenja, da lahko v kolikor nimam izrazitih simptomov še malo počakam?
hvala

Spoštovani,

sklepam, da ste bivši kadilec. Morda ste si res “prikadili” KOPB. KOPB dobi-po različnih statistikah, predvsem glede na starost ljudi-vsak peti do celo vsak drugi kadilec.
Zato je povsem umestna ideja, da opravite spirometrijo, ker je nemajhna možnost, da imate KOPB.
Četudi vam KOPB po opustitivi kajenja ne bo več napredoval. Žal je kajenje povezano tudi z drugimi boleznimi. Ki nastopijo še dolgo časa po opustitivi te razvade! Na primer s pljučnim rakom. Za primer. Tudi če je nekdo kadil le od 20-30 leta starosti in nato kajenje opustil ima v starosti 75 let še vedno 5-7 krat večjo možnost, da zboli za pljučnim rakom, kot jo ima vseživljenski nekadilec.
Kar pomeni, da se vam splača , čeprav ste bivši kadilec, opravljati redne, morda celo “preventivne” preglede. Ne samo zaradi potencialne KOPB.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Iskrena hvala za odgovor. A lahko samo še nekaj vprašam? Vaš odgovor bi mi zelo pomagal. Zgoraj ste zapisali, “preventivne” preglede. Kaj ste točno imeli s tem v mislih? Kakši so še priporočljivi pregledi?

Spoštovani,

svetujem vam, da se o tem pogovorite z vašim izbranim zdravnikom, ki pozna vaše zdravstveno stanje oziroma je seznanjen z drugimi vašimi osebnimi podatki, ki lahko vplivajo na vaše zdravje.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close