Najdi forum

Kaj lahko pričakujem?

Sem v veliki, predvsem čustveni stiski.
S sedanjim partnerjem si poskušam ustvariti družino, sem tudi v visoki nosečnosti, problem pa je, da imam hčerko iz prejšnje zunajzakonske zveze, katero bi rada “obdržala”. Ne trdim, da sem do otroka upravičena bolj kot njen oče, s katerim se sedaj “boriva” za varstvo otroka (prej sva imela “skupno skrbništvo”), vendar pa glede na to, da on igra neko umazano igro, samo zato, da bi me “ranil” in pri tem ne gleda na hčerko, se mi zdi “neumno”, da bi popustila in se ne bi borila za nekoga, ki ga imam nadvse rada. Ker ne najdeva skupnega jezika bo o vsem skupaj odločalo sodišče. Sem pa slišala, da sodišče pri tem, komu dodeliti otroka, gleda predvsem na ekonomsko stanje staršev. So to prave informacije? Potemtakem je moja “bitka” že izgubljena, saj ima bivši partner stalno službo in lastno stanovanje, jaz pa nimam redne zaposlitve (sem namreč študentka)- čeprav hčerki nikoli ni v tem smislu primanjkovalo ničesar in ji tudi v bodoče ne bi, pa tudi moj sedanji partner je pred dobrim mesec izgubil službo zaradi “recesije”?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Pozdravljeni, Žalost!

Nikar ne obupajte! Nič ni izgubljeno. Seveda je ekonomska preskrbljenost otrok pomembna, vendar ne pa samo to.
V Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (UL RS št. 69/2004) piše takole:
“… Preden sodišče odloči, mora glede otrokove koristi pridobiti mnenje centra za socialno delo. Sodišče upošteva tudi otrokovo mnenje, če ga je otrok izrazil sam ali po osebi, ki ji zaupa in jo je sam izbral in če je sposoben razumeti njegov pomen in posledice.” (105. člen, 3. odst.)
Torej, sodišče bo pridobilo mnenje pristojnega CSD. CSD upošteva korist otroka. Ta je opredeljena v istem Zakonu v 5a.členu, in sicer: “Starši delajo v otrokovo korist, če zadovoljujejo njegove materialne, čustvene in psihosocialne potrebe z ravnanjem, ki ga okolje sprejema in odobrava in ki kaže na njihovo skrb in odgovornost do otroka ob upoštevanju njegove osebnosti in želja.”
Sodišče bo upoštevalo tudi mnenje hčerke, če so izpolnjeni zakonski pogoji (pri tem igra vlogo starost).

Lep pozdrav!

Suzana Gliha Škufca

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

pri meni sodišče ni upoštevalo mnenja obeh otrok 12let in 13let ker je cel sodni in socialni sistem skoruptiran!

Yonix

New Report

Close