Najdi forum

Kaj lahko naredi CSD?

Pozdravljeni,
zanima me naslednje.

V družini moje svakinje se dogaja sledeče:

1. Kadar sta otroka, stara 5 in 10 let, doma se ponoči vsaj enkrat polulata, če pa prespita pri starih starših nočnega lulanja ni. Pri babici gresta lulat pred spanjem, menda pa ju tudi ponoči zbudi, da gresta na stranišče. Deklica in deček sta zjutraj presrečna, ker sta suha prespala noč. Njun oče za preprečitev lulanja uporablja “metodo” – preprečevanja pitja vsaj dve uri pred odhodom v posteljo.
2. Situacija doma je taka, da je oče zdravljen alkoholik, na žalost na poti v alkoholika-povratnika. Z otrokoma se ne ukvarja, sedaj je brezposeln, pa jima ne pomaga niti pri jutranjih pripravah za šolo. Za mamico vem, da se z otrokoma ukvarja; pisanje domačih nalog, otroka sodelujeta pri kuhanju kosila, ustvarjanje z različnimi materiali…
3. Kljub temu, da je njuna mamica zaposlena v zdravstvu, v njihovem stanovanju vlada neverjeten kaos. Nepomita posoda, oblačila ležijo vsepovprek…
4. Starim staršem vse to ni prav, a hčerki in zetu ne rečeta ničesar, vnukoma veliko nudita, a kaj ko se situacija doma ne rešuje.

Zanima me, če je lulanje v posteljo posledica očetovega psihičnega pritiska na otroka?
Kaj lahko v takem primeru naredi CSD; na podlagi prijave pošlje na dom soc. delavko, organizira družinsko terapijo.
Kaj pri tem lahko naredi šolska svetovalna služba?

Za nasvete se vam vnaprej zahvaljujem.

Draga Irena

Pred leti sem imela podobne težave, ki sem prijavila na Center za socialno zadevo. Tam pokličejo oba od staršev in se pogovorijo. Svetovalka bi mu povedala ponovno zdravljenje ali kaj drugega. Tako bi on začel drugače razmišljati, da ni to to kaj si on misli. Otroci pri tem zelo trpijo zato se tudi od psihe in straha polulajo, ni otrokam to za zameriti so bogi. Lahko te pa opozorim, če se prijavi na CSD. znajo priti dve delavki nepričakovano, da vidijo, če se je on kaj poboljšal recimo kaj bi se tam dogovorili. Lahko bi on povedal ne ne bom pil in bašta tako pa……..??? Svetovala bi, da takoj mamica naj prijavi čimprej na CSD.
Želim jim veliko uspeha in srečen zakon

lp, Doroteja

Irena!

Pišete o močenju postelje vaših nečakov. Vsekakor je to problem predvsem pri starejšemu otroku, ki je star že deset let. Pri tej starosti bi moral zadržati vodo čez noč.
Močenje postelje je lahko znak, da otrok doživlja hudo notranjo stisko. Glede na situacijo, ki ste jo opisali, gre lahko za to. Po vsej verjetnosti se v družini dogaja še kaj drugega kot le odrekanje pijače pred spanjem. Zato ste tudi v strahu. Če pogovor s starši ni možen, vi pa otrokoma želite pomagati, je eden izmed naslovov center za socialno delo, kot ste že napisali. Pomoč družini bodo nudili sami ali pa v sodelovanju s kakšnim svetovalnim centrom. V primeru, kot je družina vaše svakinje, potrebuje celostno pomoč.
Dobro je, da imajo človeka kot ste vi, ki ste pripravljeni ukrepati. Vendar previdno. S posredovanjem si lahko nakopljete zamero ali pa to, da se bo družina zaprla in ne boste mogli več pomagati. Srečno!
Andreja

New Report

Close