Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Skrinjica idej! Kaj kuhate za kosilo?

Kaj kuhate za kosilo?

Mene pa zanima kaj kuhate za kosilo? Tako, na hitro, ko pridete iz službe? Ponavadi jaz zjutraj olupim krompir in mož ki pride prej domov ga da kuhat. In imamo pire krompir in zrezke, pire krompir in piščanca, makarone s faširanim mesom, njoke z gobami … Vse naredim že prej in imam v skrinji, potem pa to iz tedna v teden obračam. Mož je zadnjič rekel, da jemo samo še pire krompir … pravzaprav je imel prav. Včasih imamo pražen krompir ali pečen v pečici, v glavnem pa res samo pire. Za kaj drugega nimam idej. Sem gledala po kuharskih knjigah pa nisem našla nič pametnega. Ali pa rabim kake “eksotične” sestavine, ki pa jih nimam. Kaj kuhate drugi? Da je hitro narejeno, enostavno, poceni, iz teh stvari, ki jih imate doma? Sprašujem za čez teden. Za vikend se že potrudim in skuham kaj boljšega, ker imam tudi več časa za pripravo 🙂

Lep pozdrav
Barbara

namesto krompirja lahko uporabiš za prilogo:
– riž
– kuskus
– njoki (krompirjevi, špinačni, skutini, …)
– testenine (široki rezanci, špageti, polnozrnati rezanci, tortelini, ravioli, metuljčki, …)
– štruklji
– narastki
– polenta
– ali pa kar kruh

Ideje za na hitro.
Če ste “mesojedi” pripravi golaže, omake, zrezke, raguje v naprej (prejšnji večer ali imaš v zmrzovalniku). Za kosilo le pogreješ osnovno jed in pripraviš prilogo. Tudi štruklje in njoke imaš lahko zamrznjene.

Riž je lahko glavna jed + solata. Recimo skuhaš riž (Bali – se ne razkuha), vodo le soliš, ko je kuhan, dodaš eno kislo smetano in konzervo tune v slanici. Za “bogatejšo” izvedbo lahko daš zraven riža na začetku kuhati na kocke narezan korenček, pet minut pred koncem pa na kocke narezano bučko, smetano in tuno enako dodaš kot je opisano.

Testenine: lahko jih narediš zelo na hitro, kuhajo se par minut, vmes pa narediš zelenjavno omako, ali samo z drobtinicami (prepraženimi na maslu) ali dodaš prej pripravljeno mesno omako, ali narediš narastek (v pekač eno plast kuhanih testenin, eno plast delno kuhane zeljenjave, spet testenine, preliješ s stepenim jajcem in kislo smetano, po vrhu lahko naribaš sir in zapečeš).

Štruklji so lahko priloga k mesnim jedem, ali kot glavna jed s solato, ali kot sladica.

Kuskus pripraviš po navodilih na vrečki, lahko mu dodaš kuhano zelenjavo, prepraženo čebulo, nasekljane olive, … če je za prilogo pa samega.

Polenta je tudi na hitro in več vrst priprave:
– kuhana kot običajno
– kuhana (bolj gosta) ohlajena na deski, narezana na rezine in popečena na maslu v ponvi, ali zložena kot strešniki v pekač, in prelita z zelenjavno omako in sirom in zapečeno, ali kuhana kot običajno in dodana skuta ali gorgonzola, itdl..

Morda ti bo kakšna ideja všeč, sicer pa je najlažje presnojedcem. V tem načinu prehranjevanja, ki je mimogrede tudi najbolj zdrav, samo opereš sadje ali zelenjavo, jo daš na sredo mize, okrog pa družinski člani z nabrušenimi zobmi ali noži in dober tek:)

-Dita ti si prava zakladnica kuhe. Tvoje ideje bom še jaz z veseljem uporabila.

l.p. m

------------------------- Ko ti vse narobe gre, le nasmehni se.

Nekaj dni nazaj so ženske na starševsekm čveku na veliko lepile recepte vseh vrst. Pojdi tja, kopiraj si, izpiši hrano, ki leži vam, to si napopaj na vrata hladilnika in verjamem, da nikoli več ne boš v zadregi;)). Hrane je toliko, toliko variant priprave, nekaj v naprej in dat zamrznit kot so svaljki, cmoki,štruklji, žlinkrofi, razne omake za testenine, golaži…
Hrana na žlico se vsa lahko skuha en dan prej, v njo jaz ne dajem krompirja, čeprav nekaterim tudi pogret krompir ne škodi, veliko se lahko pripravi zjutraj pred odhodom v službo, veliko kosil pa je takih, da so narejeni v pol ure in so lepo sveži. Pojdi na forum in veselo kopirat;)).

Za zelenjavne juhce tudi ne rabis vec kot 30 min, pa na ta nacin napravis veliko vrst juh. Jaz sem zadnjic na maslu na hitro popekla na snite narezan krompir, pol dodala razlicno zelenjavo, zacinila in zalila z malco juhe in kuhala se ene 15 min. na koncu gor naribala parmezan, na vrh dala pa svinjske ( saj ne vema kaj je bilo) take majhne zrezke, ki sem jih popekla v 2 min. narejeno v 45 min in fantasticno. zraven solata. pa razlicne zelenjavce narezes na snitke, v pekac, posujes z mozzarelo, zacinis in 30 min na 160 st. uspeh zagotovljen. polenta in zraven grah/korencek/bucke v omakci. polento mal potresi s parmezanom, ali pa dodaj notri sircek. si bodo lizal prstke. idej je toliko, da pire sploh ne pride na vrsto 🙂

hoj hoj,

midva vsaj 1x tednesko, če se namam ne da, si narediva super dobro solato s česnovo-maslenimi toasti.
Zelena solata, paprika, paradižnik(še bolje, če je un čisto mali), koruza, potem pa gobe na olivnem olju in česnu popražim, da so že malo hrustljave in stresem v skledo, narežem piščanca na majhne koščke in jih popečem( tukaj sem se že parkarat uštela, namreč piščanec je zelo hitro in sem ga predolgo pekla in je postal suh), parmezan, nato pa namesto olja dam majonezo-po želji, kis in sol.

toasti; maslo malo raztopim in notri narežem na drobno česen, ga ohladim da je mazljivo in namažem toaste in ji dam v toaster ali pečico, lahko dodaš tudi sir.

res je odlična kombinacija
🙂

http://www.unikatnazaja.blog.siol.net/

Mi imamo pa zelo radi stare jedi na žlico, recimo joto, ričet, pašto, segedin, obaro, gosto zelenjavno juho z vlivanci…vse lahko pripraviš že en dan prej, bolj ko pogrevaš te jedi, boljše so, seveda jaz v njih ne dajem krompirja. Zraven paše dober kruh ali kakšen strudelj za sladico, palačinke… Ponavadi imamo tako kosilo dva dni v tednu in 1x na teden kar in se nihče ne pritožuje, ker je zdravo, dobro in kot priloga je vedno kaj drugega, kruh, strudelj, sadna kupa, palačinke, sladoled, štruklji…

Nekateri te jedi celo dajejo v skrinje, jaz ne, ker so mi sveže boljše.

brvica pod tole se pa podpišem, tudi midva se poslužujeva teh jedi, le da jaz večkrat naredim (ponavadi čez vikend) še kruhove cmoke in polpete in dam zmrznit, ma res ni boljšega, kot to, da je kosilo narejeno v pol ure :))

http://www.unikatnazaja.blog.siol.net/

New Report

Close