kaj ko bi kaj dobrega naredili?
Danes se mi je utrnila ideja, da bi se lahko na tem forumu spravili narediti kaj dobrega tudi za tiste manj srečne. Enkrat bi lahko recimo šli zbirat oblačila in jih organizirano predali komu, ki jih potrebuje, drugič šli pomagati Mileni Močivnik, tretjič …. pri tem bi rada poudarila, da bi rada pomagala tako ljudem kot živalim, tako bolnim kot zdravim, skratka brez nestrpnosti.
Kaj pravite, ste za stvar? Ima kdo kakšno idejo? Lahko Primož kaj pomaga? Se recimo odpre kakšen nov forum na to temo?
LP
Maca
ideja sploh ni slaba,
vsi poslušamo, kako ta in oni daruje neakj nekomu. Ampak ali res vemo,da tisti nekdo to dobi?
Tukaj pa bi lahko vi osebno izročili nekaj kar menite,d a bi kdo potreboval, da bi ga osrečili.
predlagajte, še kakšno idejo kaj in kako bi to izvedli, potem bom pa jaz povedal na kakšen način lahko to naredimo in koliko je v naši moči, da to izpeljemo.
ampak vedno se da, če se hoče!
primož
Nekoč sem na radiu poslušala oddajo o sirotišnici in otrocih, ki jih nihče ne obiskuje, ki nimajo božička, dedka mraza…. Pri nas je soba polna igrač in z mojimi otroki bi z lahkoto naredili red in darovali kakšno še zelo uporabno igračo.
Pa tudi oblačil za odrasle, bi se našlo cel kup – če bi le vedeli, komu bi z njimi lahko ustregli.
Moja hči bo stara šest let in takoj, ko je začela preraščati oblačila in obutev , sem jih skupaj z igračami nosila v Materinski dom v Trnovem.Prvič me je vodja doma povabila noter in celo popoldne sem klepetala z mamicami in poslušala njihove zgodbe. Prav prijetno smo se imeli in od takrat naprej ob vsaki spremembi sezone oblačila odpeljemo tja. Tako vsaj vem, da bodo prišla v prave roke .
LP,Kaja
Ni res, da je lokacija tajna. Jaz sem nekje prebrala naslov in jih potem poklicala. Dogovorila sem se s socialno delavko kdaj naj pridem. Meni se je zdelo jasno , da podatkov o mamicah ne razglašam okoli. Ne bom pa nikoli pozabila tistih veselih obrazkov otrok, ko sem jim podarila igrače. Mislim, da bi lahko tudi knjige nesla tja.
LP,Kaja
Velikokrat je zelo enostavno ,če se podarijo stvari, sploh se mi ideja z Materinskim domom ne zdi slaba, saj se stvari odnesejo v konkretne roke.
Še bolj bogato pa se mi zdi darovanje nas samih, naklonjenosti, prijaznosti, ustrežljivosti. Predlagam, da se zbere skupina ljudi, ki bi obiskovala domove za ostarele, kjer so ljudje zelo osamljeni in izredno potrebni nekaj besed , stisk roke in objema. Zelo in tragično so nekateri odvrženi v te domove.
Kar se tiče zbiranja igrač in knjig, se lahko spomnimo tudi na otroke na Hematoonkološkem oddelku Pediatrične klinike, kjer oboleli za rakom, potrebujejo veliko stvari, ki bi jih razvedrile, da bi pozabili na boleče terapije in usodno bolezen. Če kdo pozna kakšnega umetnika, klovna ali lutkarja, ki bi šel tja zastonj zabavat otroke, naj ga usmeri .
Še enkrat menim, da je darovanje stvari lepa poteza, a človeka ki da ali tistega, ki prejme, neprimerno bolj bogati prijazen nasmeh. za začetek poskušajte prijazno pozdravljati svoje sosede, ne pa hiteti po ulici z očmi v tla. Poskušajte nesti ostareli ali preobloženi materi nekaj vrečk domov, ji pridržati vrata, ji zaželeti lep dan, veliko zdravja, predvsem pa , glejte na vse ljudi okoli sebe pozitivno.
Se pridružujem.
Ko je bila hčerka na infekcijski kliniki sem videla kako jim igrač primanjkuje saj je veliko otrok, ki jih starši komaj pogledat pridejo, kaj šele, da bi jim igračke prinesli.
Sestra pa je povedala, da morajo vse igračke razkužiti preden jih dobi drug otrok, saj gre vglavnem za nalezljive bolezni in zaradi tega imajo igrače predvsem knjige kratko življenjsko dobo.
Če kdo ve naslov rade volje odstopim igrače čez katere skoraj stopamo, saj se jih pri parih otrocih kar nabere.
Verjetno je Primož že stopil v kontakt s Pediatrično kliniko. Sicer se pa na Hematoonk. oddelku, kjer je mesece ležal tudi moj otrok lahko pokliče dr. Anžičevo ali katero od glavnih sester. Igrač primanjkuje na vseh oddelkih pediatrije in drugih bolnišnicah, Infekcijski, ORL,etc.
Ali bi se lahko kako povezali s kom, ki bi bil pripravljen otrokom iti malo pravljice brat in jim narediti kakšno mini predstavo, saj ni treba, da je nevem kaj.
Te male ubožece čisto vsaka stvar razveseli.
Vem, da nam je najraje dati nekaj predmetnega, oprijemljivega, toda, kaj , če bi se res našli skupaj in npr. doma naredili kakšno pisemce, s prijaznimi pozdravi, priložili kakšno knjigo, Ciciban, barvico, liziko in jo poslali kar na kliniko.
Pri nas prostovoljstvo še ni toliko poznano, vendar bi bilo dobro, da je nekdo prvi, ki potrka na vrata bolnišnic in reče, jaz bi pa vašim otrokom vsak četrtek za pol ure prišel brat pravljice, jih pocrkljat, jim prinesel kakšno malenkost. Saj ni nujno, da smo vsi znani pevci in igralci. Bodimo vsak zase prvi in vztrajni in prebili bomo tudi ta zid.
Jaz na žalost odhajam za en mesec in ko se vrnem, upam, da boste že kaj uspeli prodreti.
Lep pozdrav vsem.
Jaz sem pripravljena iti tja in prebrati kakšno pravljico ali pa nesti igrače. Že od nekdaj imam željo, da bi ustanovila takšno prostovoljno društvo ali organizacijo . Rada bi, da se povežemo in se organiziramo. Na dopust grem šele konec avgusta in rade volje stopim v akcijo že takoj drug teden. Če se mi mi kdo pridružil , pa bi bila še toliko bolj vesela. Zanimiva se mi zdi tudi ideja, ki jo prakticirajo v tujini – namreč klovni. Če bi imel kdo kakšen kostum klovna , bi se rade volje našemila in otrokom kaj pripravila.
Zdaj bom sicer odsotna 3 dni in ne bom imela dostopa do interneta, se pa oglasim spet v ponedeljek. Tačas pa se malo pomenite kaj in kako bi stvar izpeljali.
LP, Kaja
Navdušena sem nad že nanizanimi idejami in bi tudi jaz bila prostovoljna sodelovati z vami, žal, sem samo še nekaj dni v Ljubljani, potem pa sem dosegljiva zopet po 20.8.
Tudi jaz imam izkušnjo z Hematoonk. oddelkom in se strinjam z Mišo. Toplo mi je pri srcu, ker vidim, da bi se res dalo tudi kaj v tej smeri narediti, pa ne rabimo za to niti tolarja, samo nekaj prostovoljcev, ki bi se tega lotili. Tudi bi bilo dobro povezati se v skupino.
Ne pozabite name, pokličite me prosim, po zgoraj omenjenem datumu.
510-5100