Najdi forum

kaj jesti za zdrav zajtrk?

živjo punce:)

imam eno mal butasto vprašanje, na katerega nikjer ne najdem odgovora:

Kaj je boljše jesti za zajtrk: sadje ali npr. kosmiče z mlekom/polnozrnat kruh?

nikjer ni enotnega mnenja: včasih zasledim, da je najbolje sadje (npr. 2 jabolka), ker je lahko prebavljivo itd., včasih pa, da je zajtrk najpomembnejši obrok in moramo zaužiti veliko OH da nam daje energijo čez dan..

se pa ne držim nobene diete ali načina prehranjevanja, sem shujšala kolikor sem želela, želim le obdržati težo.
odgovor v smislu: kar ti paše, mi ne bo najbolj pomagal, saj mi gre oboje z lahkoto po grlu in me enako nasiti, zanima me samo kaj je bolj zdravo:)

vsakega nasveta bom vesela, pa še enkrat se opravičujem če je vprašanje butasto
(sm blond, tak da se mi oprosti) 😀

Lp!

Točno tak odgovor boš dobila od mene 😉

Namreč, vse, kar si navedla, je ZDRAV zajtrk. Ker sem pristaš pestrosti, prakticiram enkrat eno, drugič drugo…

Jedilnika si ne sestavljaj preveč enostransko – namreč, s hrano moramo vnesti tako esencialne beljakovine kot tudi maščobe, pa seveda vse potrebne minerale, vitamine in vlaknine. Če se boš omejila na ozek izbor živil (ker so “bolj zdrava” kot druga) se ti zna zgoditi, da boš kljub “zdravim” živilom kaj od navedenega pogrešila.

Jaz osebno imam trenutno za zajtrk spodaj napisano in mi čisto zadostuje.

ovsene kosmiče
nehomogenizirano mleko 3.5%
suho sadje narezano + par oreščkov
1 banana narezana na kolobarje
žlička kokosovega masla (cobio)

Lp

tudi sama zajtrkujem raznovrstno … včasih mi pašejo ocvrt jajček ali omleta in kaka sveža paprika zraven, drugič kos črnega kruha in jogurt ali tuna in malo sira … preden gremo v hribe ali napravljat drva pa rada zajtrkujem črn kruh, maslo in marmelado ali med … torej zajtrk je pri meni obrok, kjer si dam duška …pa ne v količini, ampak v raznovrstnosti 🙂
obvezno pa pojem 1 sadež zraven … kar je od sadja doma, tisto jem … čeprav imam najraje banane in melone…

@cupcake:) – Jaz osebno prvo popijem kozarec vode ali pa limonade, da spodbudim prebavni trakt in nasploh organe. Limona pa doda vodi tudi alkalnost.

Nato si naredim zeleni kašasti sok in ga spijem kar precej. Me tudi nasiti. Ko to popusti, nato šele jem malico/ zajtrk.

Kruh in sadje skupaj ni ravno odlična kombinacija, ker povzroča kislost. Pri prebavi pa se sadje veliko hitreje prebavi kot kruh. Če jih zaužiješ skupaj, sadje ne more naprej po prebavnem traktu in lahko zaradi tega fermentira.

@vesna100
– tudi jaz obožuuuujem melone! 🙂

Lp, Mitja

Moje variante zajtrka so naslednje (večina bi uporabila večje količine kot jaz, kar je povsem OK, sama jem 6x na dan, zato je vsak obrok manjši):

* 160-180 g skute (nepasirane lahke, 0,5 m.m.) in 100-120 g jagodičevja (to je: 13 g OH, 1 g M, 24 g B, 160 kcal)
* palačinke (35-40 g ovsene moke, 2 jajčna beljaka, 50-100 ml mleka 0,5 m.m., voda do ustrezne gostote, ščepec soli) (to je: 30 g OH, 1 g M, 13 g B, 190 kcal)
* omleta (1 veliko celo jajce, špinača, 14 g mozzarele) (to je: 2 g OH, 9 g M, 11 g B, 132 kcal)
* 40-50 g kruha Probody (Pekarna Postojna) z 15 g lahkim namazom (MU s 60 % manj m.m.) in zelišči po izbiri (to je: 4 g OH, 10 g M, 12 g B, 165 kcal)
* burek (nizkokalorični, pečen doma, 180 kcal)
* 160-170 g grškega jogurta z 0 % m.m. in 100-150 g jagodičevja in 5 g črne čokolade brez sladkorja (to je: 18 g OH, 2 g M in 19 g B, 165 kcal)
* beljakovinski kruh in 62,5 g mozzarele light (Galbani) ter par češnjevcev in kakšen list rukole ali motovilca ali špinače ter zelišča (cca. 4 g OH, 8 g M in 23 g B, 200 kcal)

New Report

Close