KAJ JE ZDAJ PRAV,…O ČIŠENJU NOSKA…
Ko mu je voda prišla v uho, sem takoj klicala na ORL na oddelek kjer je bil v bolnici, in so mi odgovorili sledeče: da je bilo čiščenje preveč močno, da naj se ne sekiram, v najslabšem primeru bi lahko izpadle cevke ali prišlo do vnetja. Povprašam kako naj čistim torej-nasvet je bil, glavo naj nagne nazaj-torej bi ležanje z vzdignjenim vzglavjem zadoščalo-nakapam naj cca 5 kapljic in naj to ponovim večkrat dnevno. Povem tudi, da mi je način čiščenja svetovala tudi otrokova pediatrinja….njihov odgovor je bil: Ja saj tele pediatri nam včasih delajo več škode kot koristi.
Pa ne mislim nič slabega o vas…vmes smo že imeli ORL pregled. Cevki sta na mestu, zdravnik je v izvid napisal, da sta bobniča tanka prosojna.
Torej, če prav razumem nista perforirana, in kaj pomeni sploh to?
Hvala.
Eh, ko bi vsi tile videli toliko smrkavih otrok kot pediater na osnovni ravni…
Vsaka klinika oz. specialno področje naj tudi izda pisna in slikovna navodila, četudi gre samo za smrkav nos.
Ko mu je voda prišla v uho, sem takoj klicala na ORL na oddelek kjer je bil v bolnici, in so mi odgovorili sledeče: da je bilo čiščenje preveč močno, da naj se ne sekiram, v najslabšem primeru bi lahko izpadle cevke ali prišlo do vnetja. Povprašam kako naj čistim torej-nasvet je bil, glavo naj nagne nazaj-torej bi ležanje z vzdignjenim vzglavjem zadoščalo-nakapam naj cca 5 kapljic in naj to ponovim večkrat dnevno. Povem tudi, da mi je način čiščenja svetovala tudi otrokova pediatrinja….njihov odgovor je bil: Ja saj tele pediatri nam včasih delajo več škode kot koristi.
Pa ne mislim nič slabega o vas…vmes smo že imeli ORL pregled. Cevki sta na mestu, zdravnik je v izvid napisal, da sta bobniča tanka prosojna.
Torej, če prav razumem nista perforirana, in kaj pomeni sploh to?
Hvala.[/quote]
Se opravičujem, ampak vseeno me zanima kaj bi pomenilo, če sta bobniča perforirana?
v izvidu je pisalo, da srea tanka, prosojna.
Hvala.
Perforiran bobnič pomeni počen bobnič. V tem primeru voda, ki jo brizgnemo skozi nos, lahko pride ven skozi sluhovod.
Spoštovani,
ali obstaja kakšna spletna stran, kjer bi si lahko ogledala video o pravilnem čiščenju noska dojenčka? Sama sicer svoji 7 tednov stari hčeri nosek preventivno čistim vsak dan tako, da vato namočim v fiziološko, naredim svaljek in s tem očistim nosek. Ali je to dovolj?
Zadnje dni pa se mi zdi, da včasih slišim kot da bi imela malce zamašen nosek (po navadi po joku) in kot da ima v grlu neko sluz, saj občasno malce zahrope. Ali je to prehlad? Kako naj očistim nosek v primeru prehlada? Kupila sem Niveine ampulice fiziološke raztopine. So te ok? Naj ji v vsako nosnico nakapam par kapljic in potem potegnem z aspiratorjem? Ali je ta metoda ok tudi za preventivo ali naj jo uporabljam zgolj pri prehladu?
Najlepša hvala za odgovor.
Za neprehlajenega dojenčka, ki mu samo čistimo nos, nima pa izcedka, zadostuie to, kar ste napisali.Zdravemu dojenčku ne aspiriramo nosu.
Drugače pa o nosu v pripeti temi NOS, NOS IN ŠE ENKRAT NOS:
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4409440
predvsem zadnji link
SPOŠTOVANI!
Enkrat sem sebi s pumpico špricnila fiziološko v nos, da bi videla kakšen je občutek, preden naredim to dojenčku. V ušesu sem dobila NEOPISLJIVO OSTRO BOLEČINO, ki je ponehala šele čez 1 uro!!!!!
Moja prijateljica stalno otrokoma tako čisti nosek in obadva imata ponavljajoča vnetja ušes:
Moje dete je zdaj staro 13 mesecev in ni imelo vnetja ušes niti en krat, imamo fiziološko v spray-u, ki lepo namoči nosek in potem z aspiratorjem na vdih potegnem ven. Od nekdaj delamo to leže, zadnje čase sede, pa vidim, da niti nima veze ali je leže ali sede.
Vsem skupaj vam priporočam, da POSKUSITE NAJPREJ NA SEBI, boste videli kako NEPRIJETNO IN NEPOTREBNO JE špricanje fiziološke s pumpico!!!!
Pa lep pozdrav!
p.s. Lepo prosim, da objavite moj komentar.
Navodila se spreminjajo, kakor gre življenje dalje in prihajajo nova spoznanja. Vedno sledimo navodilom, ki imajo bližnji datum. Mnogokrat sem že slišala, kako ni mogoče verjeti znanstvenim spoznanjem, saj so drugačna kot pred 5 leti, pred 10 leti, vendar je to nekaj najbolj normalnega. Kaj bi vendar bilo, če bi bila dognanja enaka kot npr. leta 1960?
Če torej pogledate novejša navodila, je jasno napisano, da ne brizgamo, pač pa močimo in ne pihamo močno, pač pa zapremo eno nosnino in čez drugo blago pihamo.
Navodila so dostopna preko linka v pripeti temi NOS, NOS IN PE ENKRAT NOS.
Pozdrav! Ko sem naletela na to temo, me je nekaj zaskrbelo glede našega načina čiščenja noska, ki mi ga je svetovalo zdravstveno osebje. Sinu sem nosek spirala leže z glavico nazaj, z brizganjem fiziološke , glavico sem dala čez komolec, potem pa sem ga posedla (ko je bil za to že sposoben) in se je spihal. Skrbi me, da ob tem ni prišlo do poškodb oz. potencialne aspiracije :(;druga varianta pa, da sem ga dala na bok. Glede na pogostost obolevanja sva to počela zelo pogosto par mesecev. Ali sem mu škodila s tem? Hvala za vaše odgovore in potrpežjivost.
Vsi zapleti, ki jih omenjate, se izkažejo ali takoj ali v nekaj dneh. Će tega ni bilo, ni mogoče govoriti o morebitnem škodovanju.