Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Kaj je z našo odgovornostjo?

Kaj je z našo odgovornostjo?

Pozdravljeni,
Sprašujem se, kaj je narobe z našo zdravsveno službo, da vsi po vrsti nočejo ukrepati, ko je treba osebo s hudo obliko shizofrenije spraviti v ustanovo. Oseba ogroža druge in sebe, policija ne more nič, odpelje jo in pripelje nazaj, njen zdravnik je skrumpiran lump, njen psihiater pa jo vidi le na naročenih pregledih, kamor pa ta oseba sploh ne hodi več. Noče jemati zdravil, živi z moškim, ki se jo izogiba in ga ni nič doma. Trpi soseska, ker ponoči ne da miru, podnevi meče predmete na ulico – v neposredni bližini je otroško igrišče.
Brez veze naštevanje, zanima me le, kaj se bo moralo zgoditi, da bo kdo ukrepal?
Se bo res moralo kaj zgoditi, bo potem sploh kdo odgovoren?

v prvi vrsti je za to osebo odgovoren njen partner in ostala druzina, nato razne socialne sluzbe, sele kasneje zdravstvstvena sluzba, kot jo imenjujes. cloveka spraviti v neko ustanovo samo zato, ker se sosedom zdi, da je hud shizofrenik, ni kar tako.
clovek ni non-stop shizofrenicen. ima slabse in boljse trenutke. zdravljenje je dolgotrajno in kompleksno. pomoc rabi predvsem v slabsih trenutkih. pomoc: partnerjevo spodbudo in do neke tudi nadzor, vsaj kar se jemanja tablet tice, potrebuje tudi razumenavnje iz okolice.

srecno
A.

Oseba je sama, staršev nima, sestra baje noče slišati zanjo, hčerko so ji odvzeli, njen bivši mož noče imeti nič več z njo – razumljivo, mu tudi ni treba! Njen sedanji “partner” pa jo je vzel k sebi nevedoč, da je z njo tako hudo. Dovolj vem o shizofreniji in to, kar se dogaja z njo, ni več hec! Nima več mirnih obdobij, ker noče jemati zdravil. Skratka, postala je neobvladljiva! Ne hodi v službo, dobiva neko podporo.
In veste, v ustanovi ali bolnici bi ji bilo bolje, saj bi dobivala vsaj tri ali pet obrokov na dan! Tako pa velikokrat ne je nič, ker si ni sposobna kuhati, pa še vse je že zmetala skozi okno. Ja njen partner ji pa ne pride blizu, ker ne ve več kako naj jo še prepriča, da bi vsaj zdravila jemala. Ne pomaga mu nihče. Tako je sama, prepuščena blodnjam, strahovom in halucinacijam.
Kako lahko pišete o razumevanju okolice, ko pa meče polena in razbija steklo, da pada na ulico, kjer se igrajo naši otroci! Me zanima, koliko časa bi vi strpeli in razumeli?

še bolj jezna!

Kolikor vem lahko nekoga spravijo v psihiatrično kliniko spravijo le, če ogroža svoje življenje ali življenje drugih ljudi. Poklicati pa morajo svojci oziroma partner. Ne more pa zdravstvena ustanova ali socialna ali kdorkoli drug kar tako nekoga spraviti nekam.

Tudi v soseski BS3 ,živi starejši moški, ki je očitno moten v duševnem razvoju. Bližnji in tudi oddaljeni sosedje že predolgo strpno upamo, da bo socialna služba poskrbela zanj.

Človek namreč kriči iz svojega stanovanja podnevi in ponoči. Ljudi, ki mu nič nočejo, nadira tudi na ulici in v avtobusu. Videti je precej zanemarjen. V stanovanju živi sam.

Kdo bo nosil odgovornost, če bo npr. v nerazsodnem trenutku povzročil nesrečo in s tem posredno ogrozil svoje življenje in življenje drugih?

pozabila si napisati da najbrš najbolj trpi ona. ja ta država je očitno res čisto v kurcu

Zelo sem zalostna, ko prebiram tele vrstice iz tujine… Morda bi se Slovenci lahko kaj naucili od tujcev, saj le-ti precej bolj skrbijo za socloveka; tudi jaz sem bila nemalokrat prijetno presenecena, ko sem se znasla v tezavah.

New Report

Close