Kaj je vse brez glutena?
Moja pika ima že sedem mesecev in kr lepo je. A kaj ko mami ne ve več kako ji lahko popestri jedilnik. Izogibam se vsem mlečnim izdelkom (jogurti,skutke,kaše ki že vsebujejo mleko)in glutenu. Kaj ji lahko ponudim razn zelenjave,sadja,polente,rižolinota,riža. Mi je že kr bogica ka skos isto je (tako se meni zdi). Rada bi ji ponudila še kakšno kašico (v škatli zapakirano in za zmešat z vodo za večerjo) pa testenine – za katere pa ne vem če obstajajo brez glutena. V trgovini sem vidla špinačne,koruzne a vse te vsebujejo tudi eno posebno moko (verjetno je tam gluten).Zelo vesela bom vseh predlogov.
LP
če je tvoja pikica alergična na gluten, bi ti morala tvoja zdravnica dati seznam živil, kaj otrok lahko je in katere izdelke in poleg podrobna navodila. To me zelo čudi.
Če je tvoja punčka zbolela za celiaklijo in ne sme uživati glutena, obstajajo namreč kuharske knjige in zelo dobri seznami živil, ki jih lahko kupiš tudi pri nas v posebej specializiranih trgovinah.
vso srečo!!!
Mi smo ravno prejšnji teden bili pri pediatru na sistematskem pregledu pri 6. mes..In ker ni v družini nikogar, ki bi bil preobčutljiv na gluten so nam svetovali, da lahko počasi začnemo tudi že s temi izdelki. POČASI. Poskušamo lahko tudi že z mlečnimi izdelki ( LCA probiotični jogurt ) pa z mesom ( zajček, piščanec, teletina, puran ). Načeloma lahko otrok po šestem mesecu začne jesti glutenska živila, pa meso in mlečne izdelke, če je drugače zdrav in ni kakega suma, da bi dobil hude reakcije. ( V primerih dedne alergije, dedne preobčutljivosti ). Uvaja pa seveda po malem in počasi in ob tem opazuješ otroka.
Jaz sem včeraj svoji bubi skuhala pire krompir ( z malo masla in njenim mlekom ) in posebaj skuhala bučko. Bučko sem zmiksala, ji dodala malo žličko navadnega LCA jogurta in vse skupaj zmešala s krompirjem.
Učki so se ji kar svetili in krožniček je bil v momentu prazen.
Uživajte ob papanju in veliko dobrih idej ti želim.
Pozdravčki!
Valerija!
kolikor jaz vem, novejša priporočila odsvetujejo gluten pred desetim ali celo dvanajstim mesecem iz preventive in ne samo takrat, če je kdo alergičen. Tudi jaz našemu desetmesečniku še nisem dala nič glutenskega, pa nimamo nobenih posebnih alergij v družini. Prav tako se izogibam kravjemu mleku, mlečne izdelke pa sva pred kratkim začela okušati. Seveda pa ga še veliko dojim. In mu nič ne manjka. Saj se iz sadja in zelenjave, pa mesa, pa riža in polente, pa olivnega olja, pa jogurta in skute da marsikaj dobrega skuhat. Koruznim in drugim kruhom pa nikar ne nasedajte, ker je v vseh tudi pšenična moka, razen, če posebej piše, da je brez glutena. Dobijo pa se brezglutenska živila (moka, piškoti, testenine…) na oddelku z dietnimi živili in so namenjeni predvsem bolnikom s celiakijo. So pa tudi cene kar zasoljene.
Uspešno hranjenje še naprej!
TISA
Mislim, da imas kar prav, da pocakas z mlecnimi izdelki in glutenom do 9-ih mesecev, taksna so tudi sedanja priporocila (LLLI in na straneh tukaj in Dojenje od Karmen M) . Glede brez-glutenske hrane ti svoji mali lahko das tudi: koruzo, ajdo, piro, proseno kaso… Dobijo se tudi koruzne in rizeve testenine. Torej, krompir, polenta, riz, pira, prosena kasa, testenine iz riza, testenine iz koruze so mislim da ze kar raznoliki viri ogljikovih hidratov. Torej se psenici in ovsenim kosmicem lahko zlahka izognes.
Razumem te, da si je v okolju, kjer pojemo ogromno psenicnih in mlecnih izdelkov, kaj drugega ze kar tezko zamisliti. Vendar kot vidis, je tu veliko drugih moznosti. Za vec receptov pa si poglej se recepte iz strani Karmen M:
Veselo packanje vama zelim,
Meli
No, naš ga je jedel od 7. mes dalje, začeli smo previdno s kako žličko za zgostitev juh, pa kakšno skorjico za zobke brusit in ni (bilo) nobenih problemov. Enako z mlekom: ker ni bil dojen in ni pil mleka po steklenički, sem dodajala vse mleko med zelenjavne in sadne kašice, od jogurtov, skut, do smetane in mleka. S temi priporočili je pa tako; letos taka, drugo leto druga, ravnokar bodo otroci do enega leta samo na materinem mleku, kar se meni osebno zdi rahlo mimo, seveda če ni nekih nagnjen v družini. Potem se pa čudimo, ko otroci še pri treh letih jedo samo vsako sedmo stvar – ker hrane enostavno niso vajeni in jim je tuja. Po drugi strani pa je prva gosta hrana konzerva – “kozarček” , ki je sicer brezglutenski in ne vem še kakšen in se ga potem pogreva, ali pa hrana iz vrečke. Dajte no!