Kaj je treba znati pred vstopom v šolo
Naš fant gre jeseni v prvi razred devetletke. Trudim se delati z njim različne vaje iz revij in knjig, vendar nima posebnega interesa. Zanima me, čemu bi bilo potrebno nameniti še posebno pozornost v teh zadnjih dveh mesecih. Nekateri pravijo, da mora poznati črke, nekateri, da mora slišati vsaj prvi in zadnji glas v besedi…
Hvala za nasvete
Moja mama je 36 let učila prvi razred in vedno poudarja, da je lažje delati z otroci, ki ne znajo nič kot s tistimi, ki nekaj znajo. Sploh, če s9o naučeni narobe. Na koncu leta, ponavadi se ne ve več kdo ja kaj znal in kdo ne. Če pa otrok nima interesa, nima smisla, da ga nekaj siliš in mu prismradiš vse skupaj.
No, saj tudi jaz tako razmišljam in ga nočem preveč siliti. Poskušam mu samo vzbuditi interes, pa ni posebnega uspeha. Vendar mi jih je že veliko reklo, da doma otroke učijo, nekaj otrok v vrtcu že bere in piše… Celo sestra, ki je vzgojiteljica, pravi, da mora tisto, ko sem napisala prej: slišati prvi in zadnji glas v besedi.
Sem mamica prvošolke, ki bo jutri zaključila prvi razred.
na 2. roditeljskem je naša razredničarka okrcala vse starše, ki so učili otroke pisat ali brat. Predvsem pisat. Zakaj? V šoli (ko sem gledala hčerine zvezke) jih učijo pravilnega pisanja črk in številk. Črke so za njih še znaki. Da se otroci pravilno naučijo pisati, da je pravilno zaporedje potez (npr. črka a,h,n,e,….). Potem pravilnega govorjenja besed in zlogovanja… Otroci se naučijo narobe vleči črte, potem pa je več težav s tistimi, ki se morajo naučiti pravilno, kot pa s tistimi, ki sploh niso prej znali.
Če boš otroka vse to prej sam učil, še ne pomeni da bo zato boljši. Ocenjuje se ogromno prvin pri vsakem predmetu in ne samo branje ali pisanje. Začnejo pa od začetka: kje je leva, kje desna, zgoraj spodaj, spoznavanje materialov, predmetov, dele telesa…..
Kaj je resnično problem pri vstopu v šolo: da si nekateri otroci ne znajo obuti čevljev, zavezati vezalk, obrisati ritke po kakanju, potegniti vodo v stranišču, preobleč za telovadbo, zapeti zadrge ali gumba, uporabljat jedilni pribor…….In za te stvari pa res učiteljice apelirajo, da bi morali otroci to znat pri vstopu v šolo. Pri 25 otrocih v razredu se res ne da, da bodo zapenjale gumbe in brisale riti.
nedolgo časa nazaj je ena odprla temo, češ da njen fantič pri 5-ih letih ne zna napisati svojega imena oz. da nima interesa pisati črk. moj komenatar je bil, da se črke MORAJO UČITI šele v drugem razredu. pa sem od ene dobila dober odgovor, češ da se iz mojega komentarja vidi moja intelegenca 🙂 OK, pa naj bo tako!
kot je napisalo že nekaj predhodnic: otrok gre v šolo, da se tam NAUČI in ne, da gre tja ŽE NAUČEN!!!!
Tako kot pravi sergejah!! Starši vse preveč pozabljamo na to, da bi morali naši otroci raje kot razne črke in številke obvladati samostojno oblačenje, kolikor toliko kulturno obnašanje pri jedi, osnove bontona (ne vpadati v besedo ipd.) … Le to je dejansko naša stvar, da jih naučimo, za šolsko snov pa bodo poskrbele učiteljice.
Vse, kar je naštela Sergejah, naš zna. Na roditeljskem sestanku je bilo rečeno, naj jih ne učimo pisati in brati… Samo saj sem že prej rekla, da me bega, ko mi drugi govorijo, kaj vse že njihovi znajo. Od prijateljice 4-letnik šteje do več kot 1000, naš šestletnik se še zmoti pri štetju do 20. En drug fant pri petih tekoče bere. In podobno.
draga N/A,
ker omenjaš kaj pač nekateri znajo, naj ti povem da tudi moj 4 letnik šteje do kolikor hočeš, pozna vse črke in “rahlo bere”(z veliko napakami), ampak to ga neskončno zanima, nihče ga ni učil, on je spraševal. Številke pozna v 4ih jezikih, ampak je nor nanje, ne zanimajo ga bagerji in avtomobili, temveč številke. Ti samo za primer povem:danes ko je vstal je šel v kopalnico lulat in vmes je štel ploščice, pa nekaj časa posušam in se kar ni končalo in grem gledat on pa s spuščeno pižamo šteje ploščice :).Brezveze da ga učiš če ga ne zanima, takrat ko bo čas bo itak obvladal, brez skrbi.Mene bolj skrbi, kaj bo naš počel v 1. razredu?, pa ima še dve leti do tja.
Ko gre otrok v šolo , se tam nadgrajuje predhodno znanje in zakaj se pouk oz.igra v 1.r. ne nadgrajuje glede znanja in se na koncu leta ne pozna, da so nekateri nekaj znali,drugi pa ne.Osnovno kar naj bi otrok znal je samooskrba;zmožnost navezovanjaa stikov z drugimi,da zna pravilno oz.primerno odreagirati v večini situacij,da zna biti tudi strpen,v
da je vedoželjen in išče sam.Ali zna šteti do sto,seštevati ipd.je drugotnega pomena ,je pa zelo dobrodošlo tudi učiteljem v šoli.
Samostojnosti..
Na straniscu, pri jedi, oblacenju..
Da se zna skoncentrirati pri igri/delu za nekaj casa… pospravi za seboj…
Pripoveduje, opisuje, pogovarja… prisluhne drugim…
Zna setletniku primerno resiti konflikt s prijatelji… se zna vziveti v drugega…itd…
Sledi interesu tvojega otroka.. samo ne ga “posiljevat” z nekimi vajami zato ker bo sel v solo…jej.
VERJEMI, da NIČ!!!!!
Kaj naj zna, naj bo vzgojen, prosim, hvala, samostojen kolikor se da pri jedi, wc-ju, vezalke-čeveljčki, oblačenje, to se trudite, da bo čim bolje osvojil, dopovejte mu, da gre v šolo, tam je lepo, ne strašit, ampak da se morate par zadev naučiti, zgoraj omenjenih…da bo tam lepo poslušal, ubogal učiteljico, na tak način. Vse ostalo pa pustitet za šolo, saj zato bo šel v šolo. ne jemljite k srcu mam, ki vam bodo prvi dan hitele razlgata nas pa že piše, bere in skoraj je genij in blablba, kasneje itak taki otroci nazedujejo in jih vsi prehitijo. če pa se otrok želi učiti, pa mu prisluhnite, vadite, toda POZOR..pravilno..pisanje ni hec, mora biti pravo zaporedje vlečenje in včasih starsi delajo veliko škodo, ko otroke napačno u7čijo, zdaj ni več kot je bilo, sistemi so drugi, celo pisat črke , številke, torej bo res najbolje to prepustiti šoli!!