Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Kaj je treba storit pred prvim obiskom paradontologa?

Kaj je treba storit pred prvim obiskom paradontologa?

Sem čist pred tem, da grem do paradontologa, saj imam določene težave z dlesni in zobmi. Sedaj me zanima, kaj vse moram “obaviti” pred prvim obiskom. Ali je potrebno, da mi sedaj zobozdravnik opravi kakšen poseg (čiščenje kamna ali kaj podobno). Prosim, če mi lahko opišete prvi obisk, ali je dobro, da imam s seboj že ortopan? Hvala za vaš odgovor!

Pozdravljeni,

ob prvem obisku pri parodontologu se opravi temeljit klinični pregled, ki je potreben zato, da lahko postavimo diagnozo in ocenimo napredovalost parodontalne bolezni. Pri tem določamo razne parametre prizadetosti obzobnih tkiv, kot so prisotnost/odsotnost bakterijskega plaka, merimo globine sodniranja, odmik dlesni, ocenimo aktivnost vnetja, stopnjo majavosti zob ter prizadetost koreninskih razcepišč. Z rentgensko analizo pa ocenimo prizadetost čeljustne kosti, tako da je rentgenski posnetek (običajno ortopantomogam) ob prvem pregledu seveda neobhodno potreben.

Zdravljenje parodontalne bolezni se začne s higiensko fazo, ki naj bi jo opravil splošni zobozdravnik. Namen začetnega zdravljenja je zmanjšati količino bakterijskega plaka v ustih, ki je glavni krivec za nastanek parodontalne bolezni. To dosežemo z odstranitvijo mehkih in trdih zobnih oblog (zobnega kamna) nad in pod dlesnijo, kot tudi vseh dejavnikov, ki kopičenje oblog pospešujejo (previsne plombe, prevleke). Važno je, da pacient vzpostavi dovolj visok nivo ustne higiene, ki jo dolgoročno vzdržuje.

K parodontologu pa naj bi zobozdravniki napotili le paciente z napredovalimi oblikami parodontalne bolezni, ki po higienski fazi potrebujejo tudi kirurške posege.

Lp, am

New Report

Close