Najdi forum

kaj je to

Pozdravček vsem skupaj. Sem nova na tem forumu, ki sem ga našla slučajno našla. Zanima pa me naslednje: namreč že nekaj let (6 natančneje) se mi dogajajo čudna obdobja z naslednjimi simptomi: vrtoglavica (občasno), motnje govora , utrujenost brez vzroka, pomanjkanje apetita, oslabelost, nespečnost, nervoznost (kar na lepem), mišični krči in vsake toliko čase me oblije nek vroč val, pozabljivost in težave pri koncentraciji, občasno depresivni dnevi, nočni krči (le ti so se pojavili zadnja 3 leta), ki me zbudijo iz spanca, kot bi mi nekdo zasadil nože v noge, gre topla vročina po celem telesu navzgor do rok, občasno se tudi obgrizem jezik, potem ne morem zaspati nazaj. Sliši se tako kot bi močno sanjala, ampak vem da nisem, vse me po teh napadih boli … Skratka šla sem k zdravnici, poslala me je k 2 nevrologoma, že 2x sem opravila EEG (b.p.), prespala sem noč v laboratoriju za motnje spanja (zbudila sem se 50x, nisem imela krčev – tud niso pričakovali so, da jih verjetno ne bo). Vse to so naredili, da so izključili možnost epilepsije. Ko pa sem sedaj malce brala članke in tale forum, me je zaskrbelo, če nimam morda simptomov, ki kažejo na MS. Postala sem zelo zaskrbljena, ker vem, da nekaj je ampak kaj ne morejo ugotoviti (da je morda vzrok psiha, stresi …), ampak vem, da se ta obdobja pojavijo na vsake 8-9 mesecev, me pa povsem (čedalje bolj) vržejo iz tira (rada bi se odločila za otročka, pa me je strah če imam slučajno MS – upam, da se motim oz. kaj naj bi sploh imela.

ZA odgovor najlepša hvala in lep dan, E.

Najprej en lep pozdravček še z moje strani.

Tudi sama bi najprej pomislila, da vaše težave sodijo na področje delovanja specialista nevrologa. A če ste doslej obiskali že dva, bi vas gotovo napotila tudi na preglede glede suma na MS, če bi se ta zdel verjeten, saj je to obolenje domena nevrologov.

Vaše težave trajajo že šest let: ali so se v tem času poslabšale, spremenile, ostajajo nespremenjene ali se pojavljajo oscilacijsko, s fazami izboljšanja, pa spet poslabšanja?

Glede “psihe” in stresa: seveda je tudi to možno, a ta vzrok boste sprejeli po tem, ko bodo izključene vse možne organske motnje. Večkrat smo že poudarili, da stres ni samo duševno temveč tudi telesno dogajanje ali stanje. Na področju odnosa med telesnim in duševnim zdravjem je mnogokrat težko postavljati meje med vzroki in posledicami.

Včasih prav po otroško verujemo, da je bolnik, ko prestopi prag zdravstvene ambulante, tako rekoč že ozdravljen. Žal ni vedno tako. Včasih bolezen potrebuje določen čas, da se “razvije” in je potrebne precej vztrajnosti, pa tudi tipanja v več smeri, preden je postavljena končna diagnoza oz. se zastavi ustrezno zdravljenje. Govorim tako, kot so meni razlagali medicinski strokovnjaki. Pri tem je treba sprejeti tudi možnost kakšne napačne vmesne smeri iskanja in celo kakšne nepotrebne “terapije”. (Vse preverjeno na lastni izkušnji.) V takšni situaciji je zelo pomembno, da naletite na strokovnjaka, ki se je pripravljen za vaš bolezenski problem zavzeti, ki premore toliko empatije, da ne odneha prehitro ali zamahne z roko, češ, “stresi”, “psiha” …
Privoščim vam, da bi to bil vaš izbrani zdravnik.

Svetujem, da si na list papirja zapisujete prav vse znake, ki jih pri sebi opažate, kako in kdaj se pojavljajo, kaj jih sproži, kaj vam situacijo poslabša, izboljša ipd. S temi zapiski ponovno obiščite osebnega zdravnika, mu razložite, da niste nagnjeni k pretiravanjem, da pa težave, ki jih imate, tako ovirajo ali onemogočajo vaše življenje, da vas upravičeno lahko jemlje resno. (Resen problem namreč ne morejo biti le bolezni, ki ogrožajo človekovo življenje, temveč tudi takšne, ki sicer niso življenjsko usodne, zelo pa posežejo v kvaliteto (!) bolnikovega življenja.) Opremljeni z zapiski boste lahko precej razširili možni zorni kot iskanja. Domnevam, da ste že bili testirani za morebitno kronično okužbo (npr. borelija … ), gotovo pa so tudi že preverjeni ščitnični hormoni?

Če primerjam vaše težave z mojimi (v preteklosti), ne bi mogla potegniti vzporednice. Morda ima podobne izkušnje kdo drug, ki prebira naš forum?
Če se želite informirati o naravi naše bolezni, si lahko preberete vsebine na društveni spletni strani. Tudi na tem forumu je opisanih kar nekaj izpovedi bolnikov, ki bi vas morda zanimale. Malo preiščite starejša sporočila.
Oglasite se lahko še na katerem od sosednjih forumov portala Med.Over.Net, kjer svetujejo zdravniki različnih specialnosti.

Odločite se za spopad s situacijo. Problemi začnejo izgubljati svojo razsežnost, ko jih začnemo reševati na pravem koncu. Kar pogumno!

Vse dobro želim!

Veronika

Lep pozdrav!
Razumem vašo zaskrbljenost glede FM. Naštela vam bom nekaj pregledov, z katerimi potrdijo ali izključijo FM.
-magnetna resonansa možgan,mogoče tudi hrbtenice
-očesni pregled (pregled očesnega ozadja,vidnega polja..)
-EMG-elektromieolografija
-VEP-vidni evocirani potenciali
-SEP-senzorični evocirani potenciali
-EEG
Na vse te preglede vas napoti nevrolog. Lahko primerjate, katere preglede ste opravili sami.
ORL-ušesni-merjenje ravnotežja
Nisem strokovnjak, naštevam iz osebnih izkušenj.

Želim vam, da bi čimprej ugotovili in rešili vzrok svojih težav.
Kar se tiče otročička je odločitev vaša.
Vse kronične bolezni (lažje in težje) se v nosečnosti in po porodu lahko izboljšajo ali poslabšajo.
Sama imam dva otroka in tudi prvo in drugo izkušnjo.
Vendar mi ni žal.
LP
VesnaK

POzdravček. Imam eno vprašanje: kje je v Sloveniji najhitreje možno opraviti MRI glave, ker me je nanj napotil nevrolog. Ko sem se v podjetju Medilab naročila, so mi rekli šele 6. 12.!!!!! Do takrat me bo pobralo od tega, da ne bom vedla kaj dogaja z mano.

Hvala za odgovor, lep sonček vsem skupaj, E:)))))

Draga Ely,

ne znam pametno svetovati, čeprav razumem vašo potrebo po čimprejšnji razjasnitvi zdravstvene situacije.
Morda bi poskusili še tukaj :
Medicinski center Fontana Maribor,
Koroška 172, Maribor,
tel. 02 / 234 41 00
(ponudba objavljena v reviji Zdravje)

Naj vas nekoliko pomiri dejstvo, da težave (če trajajo že toliko let) gotovo niso tako urgentne, da bi zamudili kaj usodnega, če bo potreben določen čas čakanja.

Prav lepo vas pozdravljam in “kar mirno kri”!

Veronika

Pozdravljena!

Kolikor je meni znano opravljajo MRI glave tudi:
Bolnica Valdoltra, tel. št. je 05 669 61 00 – čakalna doba je 4-5 mesecev
Bolnica Celje bo pričela z vpisovanjem čez mesec dni, tel. št. 03 757 60 00
V bolnici Maribor je čakalna doba več kot leto dni,
enako je v Kliničnem centru, razen če se dogovori zdravnik direktno z zdravnikom radiologom, če je seveda nujno.

Predvidevam, da vas nisem preveč potolažila. Stanje je zelo težavno.

Lep pozdrav , Metka

POZDRAVLJENI !

Iz zanesljivih virov imam informacijo, da v Celju pred jesenjo ne bo z magnetom še nič. Ko bodo začeli naročati pa vam bom sporočila,seveda če bo še aktualno.

Srečno!

New Report

Close