kaj je to???
Stara sem 23 let in imam zvišan krvni pritisk že najmanj tri leta! Imam tudi tablete za zniževanje in sicer Coryol. Nekaj časa je bilo vredu sedaj pa se mi pojavlja tudi precej previsok pritisk in srčni pulz. Rec. v čeraj sem imela stanje tako zg. pritisk je bil 145, spodnji 118 in pulz 120 (brez naporov v mirnem stanju)
Dostikrat se mi vrti oz. imam občutek koda mi negdo srese glavo, nevem niti prav opisat tega! Kadar mi v prsih razbija srce imam občutek tesnobe in začne me pikat na desni strani, tako nemirna postanem in nevem…. Veliko krat me pri srcu stisne krč in sploh ne pridem do zraka ker ne morem vdihnit zaradi bolečine! In mop tako po malem diham da me nekako tisti krč mine! Kr spotim se cela. Ne upam it k zdravniku ker me pol nonstop pošiljajo na preizkave, ker nevedo vzroka zakaj imam tako visok pritisk! Kardiolog pravi da je deden. Vendar začelo me je skrbeti ne upam nobnemu povedat kako slabo in utrujeno se počutim. Tako zbita sem, in vedno me je strah da bom kje omedlela, ker se mi včasih kr stemni pred očmi!
Imaste mogoče vi odgovor na moje počutje??? Res pa je da imajo pri nas v familiji vsi previsok pritisk in vsi so že bol ali manj doživeli infarkt ali pa možgansko kap!
Ali je možno, da bi me pri mojih letih kaj takega lahko doletelo????
Upam da ne, ker imam še v življenju neke cilje!!!!
Hvala in lep pozdrav
Bolezen, ki jo imenujemo visok krvni tlak ali hipertenzija je posledica številnih vzrokov. V želji, da bi bolnika s hipertenzijo zdravili čim bolj uspešno (eventuelno tudi z operacijo) opravimo več preiskav, s katerimi skušamo ugotoviti vzrok bolezni. Če bolnik odkloni preiskave, ga zdravimo z zdravili, ki znižujejo krvni tlak. Teh je na trgu veliko in zato ni težko normalizirati tlaka s samimi tabletami.
Verjetno je kardiolog mnenja, da imate dedno obliko hipertenzije. V takih primerih pride v poštev le dosledno zdravljenje z zdravim slogom življenja in z zdravili. Glede na vašo starost mislim, da odpade nevarnost za srčni infarkt ali možgansko kap, če se boste redno zdravili.
Težave, ki vas mučijo, niso toliko posledica hipertenzije kot živčnih vplivov. Poleg zdravil za znižanje tlaka bi svetoval redno gibanje v naravi in po potrebi manjše odmerke pomirjeval.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Spet se javlam! Morem priznati da se vaše sporočilo prebrala komaj danes! Namreč zgodilo se mi je, da se mi je kljub tabletam, in rednemu gibanju pritisk še dodatno povečal! Celi dan se mi je vrtelo, proti včeru pa sem dobila otrple roke in noge, pri srcu me je pikalo in mrabljinci so mi šli po celi desni roki. Imela sem motnje vida in zato so me peljali k dežurnemu zdravniku! Sedaj sem bila skoraj mesec dni doma in imela narejene vse žive preizkave in niso nič najdli! Dobila sem še ene tablete (žal nimam polek škatlice da bi napisala kako se jim reče)! Jemlem jih redno in se nič ne izboljša! Tudi srčni pulz je previsok! Sedaj imam pritisk med 145/100 in pulz 110 (to je nekje do zdaj najnižji)!
Nevem kam še naj grem in kaj ne jemlem da bo mi boljše! Dobila sem tudi kot ste napisali pomirjevala in sicer (ciprelex al nekaj takega). Imaste kakšni nasvet kam se še naj obrnem? Namreč zoprno je ko kam grem in je veliko ljudi, mi kar postane vroče in imam občitek kod da bom omedlela. Saj pol ko se vsedem je boljše! Kakšna pa je ta operacija? Kako poteka? Kaj dosežejo z njo????? Naj še povem, da tudi kontracepcije ne jemlem več!!!!