nekaj o tem, zakaj mleko ni OH:
http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Milk
zato tudi sir ni OH, ampak v osnovi beljakovina, seveda pa z različno vsebnostjo maščob
pa še nekaj mnenj o mleku, morda zanimivo ali pa tudi ne
http://www.skrivnosti-sveta.com/novodobne/mleko_da_ali_ne.html
Saša, ti s kakšnim posebnim razlogom ne piješ mleka ali ti pač ne prija?
dokler nisem brala tega foruma je bilo mleko zame beljakovina, tudi v knjigi o zdravem kombiniranju hrane se mleko šteje med beljakovine. monti pa očitno pravi drugače.
jaz ga ne pijem zaradi presnove laktoze, prenesem ga samo eno žličko v mleku, vse drugo so prebavne motnje. jaz bi rekla, da ravno zaradi tega se mleko prebavlja kot beljakovina.
Saša, saj tudi Montignac ne pravi, da je mleko ogljikov hidrat.
Pri njemu je pomembno paziti samo to, da mleko, jogurt in skuto z manj maščobe kombiniramo z OH (zaradi nizke vsebnosti maščob!). Tiste z višjim deležom maščob (polnomastno) pa kombiniramo z beljakovinami!
Sicer nisem prebrala priloženih linkov, tako da niti ne vem o čem govorijo…ampak za mene je mleko/sir/skuta vse beljakovina.
Janata, sojino mleko oz napitek. Glede na to, da je soja beljakovina in glede na to, da ima več beljakovin kot OH, bi rekla da je beljakovina.
OH pri fermentaciji, torej laktoza služijo mikroorganizmom oziroma bakterijam kot vir hrane in energije, zato jih v mlečnih izdelkih (ne mleku) ni ali pa jih je malo. Glede tega ali je mleko OH ali B je zelo težko reči, ker je mleko popolna hrana in zato vsebuje vse telesu potrebne snovi. Koliko je v različnih mlečnih izdelkih razmerje med OH in B pa je odvisno od proizvajalca in vrsto izdelka. V svežem mleku so ti OH mišljeni kot laktoza, v mlečnih izdelkih kot je jogurt s sadjem in podobno pa so poleg laktoze dodani še drugi enostavni sladkorji (monosaharidi).