Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma Kaj je revma?

Kaj je revma?

Mene samo zanima, kaj je to revma?

Ena bolezen, ki jo imajo na Zemlji. Pri nas te bolezni ni. Vendar pa zelo sočustvujem z Zemljani, ki morajo trpeti to bolezen, kot vidim, je prav grozna.

Izraz revmatizem izhaja iz latinske besede »rheumatismus«, ki pomeni otekati, oteklina, vnetje. Revmatizem si ljudje pogosto razlagajo po svoje. Dostikrat so te predstave napačne, zato smo zdravniki revmatologi dolžni na razumljiv način širiti znanje o revmatičnih boleznih in vsem, kar je povezano z njimi, ter spreminjati zakoreninjeno miselnost in nepravilne predstave o teh boleznih. Zlasti želimo spremeniti malodušne izjave, ki jih pogosto slišimo: češ saj pri revmatičnih težavah in boleznih ni učinkovitih ukrepov in zdravil, ampak je možno samo lajšanje težav, kar pa je prav gotovo zmotno prepričanje.

Zakaj pa potem tam spodaj ena piše, da je na invalidskem vozičku zaradi revme? Če se da kaj narediti, ji prosim odgovorite, ker to ne more biti nekaj prav – mogoče ne dobi prave oskrbe, pomoči?

Ja, plačat je treba, ne? Je kdo plačal? Izgleda, da ne. Gospa zgoraj je napisala reklamo, zdaj mora pa tisti, ki želi odgovor na konkretno vprašanje, plačati. Ali misliš, da je tudi na Zemlji komunizem, tako kot pri vas?

Kje je pa cena?

Ali je pri vas v navadi, da je cena objavljena? Kakor jaz vem, ni. Pojdi do te ženske in se dogovorita za ceno na licu mesta. Tako delamo pri nas. Podkupnina je navadno že vključena v ceno.

Melmex, ali ti res ne premoreš nobenega sočutja do sočloveka?

Kaj je to sočutje? Te besede pri nas ni.

sočutje -a s (u) čustvena prizadetost, žalost
ob nesreči, trpljenju koga: sočutje ga obhaja;
ekspr. sočutje se je zganilo v njem; vzbujati
sočutje pri kom; iskreno sočutje; sočutje do
ranjencev, z ranjenci / od sočutja je zajokala /
čutiti, imeti sočutje

No, česa takega pa pri nas res ni. Mogoče zato, ker je bil naš razvoj drugačen od vašega.

Ja, saj že dejstvo, da ste se razvili iz volkom podobnih zveri in da spadate v red zveri pove veliko o tem.

Pred približno dvema letoma sem “zašla” na ta forum. Zato, ker sem posumila, da imajo moje težave neko vezo z revmo. In na tem mestu sem dobila mnogo koristnih informacij in obsežno razumevanje, za kaj pri teh boleznih, ki jih imenujemo s skupnim imenom revma, gre. Za to ima mnogo zaslug prav gospa Mateja; nikoli je nisem osebno srečala, celo nikoli govorila z njo preko te pošte, toda njene besede, ki jih je povedala drugih, so mi bile velika vzpodbuda, naj ne odneham in naj ne obupam. In še vrsta drugih informacij.

Med ostalim sem dobila nasvet, h kateremu zdravniku naj grem, kar sem tudi storila; in dobila dobro in učinkovito zdravstveno oskrbo. Moja zgodba se je na srečo bolje iztekla, kot je kazalo na začetku; ni mi potrebno jemati zdravil, vendar pa je dejstvo, da se od tedaj zavedam, kaj pomeni ta bolezen. Hkrati pa sem tudi tako ali drugače srečala ljudi, ki so s svojim prizadevanjem storili mnogo, da imajo ljudje, ki bi sicer težko ali nemogoče normalno živeli, dokaj normalno življenje.

New Report

Close