Kaj je prvi znak predmenopavze
Stara sem 34. Že kakšni dve 2 leti opažam, da se mi je M uredila na točnih 28. dni. Pred tem sem imela ciklus na 30, 33 dni. Rodila pa sem pri starosti 30 let.
Naletela sem na članek ginekologinje v časopisu, ki pravi, citiram: “Prvi znak predmenopavze je, da ženske, ki so imele prej cikluse na 35, 38, 30 dni, nenadoma dobijo cikluse na 29, 28 dni. Pravijo, da se jim je zdaj menstruacijski ciklus končno uredil, a je to slab znak – znak, da jajčnik popušča v delovanju. Drugi znak je izostajanje ali podaljševanje M ciklusa.”
Zanimiv je tisti 1. stavek (ureditev ciklusa na 28.dni). Je to res prvi znak predmene? Gre tudi pri meni za popuščanje jajčnikov ali pa se je pač M tako uredila?
In še: Ali se s klomifenom da prelisičiti prve znake predmene?
Hvala. LP Mirjam
Spoštovani,
ne vem zakaj se je omenjena ginekologinja izrazila tako ponesrečeno. Bistvo namreč ni v “ureditvi ciklusa”, ki je bil tudi prej pri vas povsem urejen, le da ni bil tako točen. Bistveno je, da se ciklus v prvi fazi popuščanja, običajno res med 35. in 40 letom nekako skrajša za nekaj dni, npr. s 35 >> 30 ali 29, s 30 >> 27 ali 25 ali z 28 >> 24 ali 23 ipd. Mislim, da nimate razloga za skrbi. Sicer pa ne razumem vašega zadnjega stavka. Zakaj bi radi prelisičili kakršnekoli znake? Edini namen reprodukcijske dobe je reprodukcija, torej nosečnost. Menopavze ni mogoče prelisičiti, lahko pa jo prehitite z nosečnostjo.
vsekakor. O verjetnosti uspeha oziroma neuspeha odloča raven FSH (folikel stimulirajočega hormona) in ta ob prvih spremembah ciklusa običajno še ni zvišan.
Pozdravljeni,
imam triletnega sina, pred 4 meseci sem imela CR, žal smo otroka izgubili…… Prej sem imela ciklus na 28- 29 dni, po zadnjem CR pa imam na 26 dni, ali to kaže na popuščanje, ali je sprememba po nosečnostih običajna. Želiva si namreč še enega otroka, pavza po CR naj bi bila leto, let je že 41, hormonskih testov še nisem delala, obakrat zanosila spontano po cca pol leta rednih SO. Če prav razumem je kljub popuščanju možno spontano zanositi, zanima me koliko časa ta možnost še ostaja, glede na priporočeno pavzo po CR me včasih zaskrbi, da nama bo možnost spolzela….
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
pri stanjih, kjer je časovni razpon med začetkom popuščanja jajčnikov in prenehanju delovanja lahko nekaj mesecev do 10 let, je nemogoče napovedovati dogodke vnaprej. Napovedati menopavzo je nemogoče. Tudi domnevno skrajšanje ciklusa z 28 na 26 dni 4 mesece po porodu ne gre jemati kot dokončno, saj se je ciklus po nosečnosti komaj zbudil. Z novo zanositvijo si vzemite vsaj 8 mesecev premora, potem pa mislim, da ne bo večjih problemov.