Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Kaj je pravzaprav CRP

Kaj je pravzaprav CRP

Lep pozdrav!

Star sem 20 let in sem bolnik na onkološkem inštitutu z diagnozo možaganski tumor (medulloblastom). Trenutno prejemam kemoterapijo (5 od 12 ciklusov sem že dobil) Zanima me kaj pravzaprav kaže CRP in zakaj mi ga vedno preglejujejo. Ali je tudi CRP lahko pokazatelj raka?

Prosim če mi odgovorite

Zahvaljujem

Martin Krepek

CRP je vnetni indikator. Če je povišan, to pomeni vnetje.

Dragi Martin,

CRP je nespecifični pokazatelj (marker, označevalec) vnetja v telesu. Kratica pomeni C reaktivni protein. Uporablja se tudi za napoved tveganja srčne bolezni in kapi, osteoartritisa, povišan nivo so zaznali tudi pri ljudjeh, ki imajo višje tveganje za raka debelega črevesa. Tveganje za bolezen naj bi torej predstavljalo neko vnetno dogajanje, zaradi katerega se bolezen razvije. (Verjetno tudi rak debelega črevesa.) Uporaba protivnetnih zdravil kot je npr. aspirin, zniža tveganje za srčno bolezen. Trenutno nadzorujejo vaš imunski odziv. Ker je zaradi kemoterapije lahko prizadet, bo povišan CRP opozarjal na neko motnjo v delovanju imunskega sistema (ni pa nujno, saj je nespecifičen). Samostojno, brez drugih preiskav in klinične slike, torej CRP ne pomeni skorajda nič. Vsekakor pa NI pokazatelj raka!

Lep pozdrav!

Irena

New Report

Close