Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje kaj je narobe

kaj je narobe

Pozdravljeni g. Čakš in ostali

Naj povem, da kadim ca. 20 let. Že večkrat sem želela nehati a mi ne uspe. Če bi vedela kakšno zlo je to, ko sem začela – ali bi sploh poskusila? Prebiram forum in iščem rešitev zase… pa nekako ne najdem tiste taprave…

Sama kadim večino iz navade, nemira, zaposlitve… V službi ca. 10 cigaretov, doma ca. 10-15. V službi sem do 15 ure, do 17 ure imam doma vse urejeno… potem so na vrsti cigareti, moti me ker ne morem počakat, da bi si cigareta zaželela, ampak kadim, kar tako, ker je pač čas… 1000x sem si že rekla, da si ga bom prižgala, ko bo želja res velika, potem bi na dan skadila morda 5 cigaret, pa ne gre… saj se želim zaposlit in ob prvi misli na cigaret se za ca. 10 min zaposlim, in drugi morda še tudi (ampak vseskupaj je borih 15-20 min), potem si ga prižgem… ne morem in ne morem reči NE, ne gre…
Ne hodim na sprehode (pač ni v moji naravi in tudi prisilit se ne znam), ne hodim ven, se ne rekreiram, sem pač najsrečnejša doma… ne najdem stvari, ki bi me veselila razen tega da sem lahko v svojem domu… Doma sem edina kadilka – a zelo sebična, kadim povsod in si ne dovolim tega vzeti… Mož in hčerka sta me že večkrat prosila naj neham, obljubila sem, večkrat jokala, saj ne razumeta, da sama bolj sovražim cigarete kot onadva, a ne zmorem… Res jih sovražim, sovražim sebe in vsak cigaret posebej ko si ga prižgem… kadim, vedno, še bolj takrat, ko sem bolna, ko mi je slabo, prižgem cigareto in sama sebe kaznuje, naj ti bo še huje si govorim, ti samo kadi…
Razmišljam o CHAMPIX-tabletah, pa ne vem… jemala sem zyban, pa sem kadila vse tri mesece, kolikor sem jemala Zyban, pa ne zaradi želje po cigaretu, nisem se mu mogla odpovedat…
Kaj naj počnem, kako razmišljam, kako, da mi bo uspelo? Pravijo, da se moraš resnično odločit, pa saj jaz sem že dolgo, a je nekaj premočno, pa sama ne vem kaj?

Spoštovana!

Ko razlagate, da kadite iz “navade, nemira, zaposlitve” v bistvu prikazujete znake odvisnosti. Vsekakor ste odvisni. Ne glede na to, da cigarete sovražite, se pravzaprav še niste odločili, da bi jim rekli NE. Zatorej je pomebno, da to odločitev sprejmete. Pa če ne že zaradi sebe, storite to vsaj zaradi svoje hčerke. Če ne morete storiti tega takoj, poskusite postopoma in očistite hčerki in možu posamezne prostore. Začnite z enim, čez mesec dodajte drugega in tako naprej. Pasivno kajenje je za vaše domače namreč zelo nevarno (da ne govorimo o vas). nespametno je, da takrat, ko ste bolni, kljub temu, da vam cigareta ne paše tisti trenutek, kadite. Zakaj bi se morali kaznovati? To ne vodi nikamor. Odločite se, spremenite način življenja in spremenila se bo kvaliteta življenja. Predvsem pa sebe ne smete sovražiti. Človek mora imeti sebe, prav tako kot druge,rad. Torej odločite se!

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

miša5, jaz pa točno vem kako se počutš, kot bi zgodbo napisala jaz, le da se jaz s cigareti nisem kaznovala, ko sem bila bolna, ampak sem jih kadila, ker sem jih pač morala, lahko sem imela vročino, vneto grlo, zamašen nos,….kadit se MORALA, če nisem sem bila še bolj živčna, nervozna, oz. sploh nisem velikokrat probala, da ne bi kadila. tudi v avtu sem kadila in moja pot v službo je ob dolga 40 min in točno sem vedela. lje moram cigaret prižgat, da ga bom lahko skadila do doma, ali službe, enostavno prižgala sem ga, ker sem čutila da MORAM. Tudi, ko me je zaradi cigareta že vse peklo po ustih, okus ogaben, sem morala prižgat,……
Tudi jaz sem probala nehat že večkrat, tudi z zybanom(2x), saj mi je uspelo za 2 meseca in ravno te dni zopet mineva 2 meseca ko ne ne kadim s pomočjo champixa. Moram priznat, da je s champixom bolje, samo jaz še vedno nimam več energije, ko vsi tako opisujejo, koliko več energije da imajo. Mislim, da imam šele zdajkrizo, ko chamoixa ne jemnlem več. Nasplošno je res VELIKO BOLJE ko ne kadim, tudi otroka in mož so zdaj ponosni name, ko “spet” ne kadim.
Močno upam, da je bil to moj zadnji poskus odvajanja in da mi bo uspelo. Imam sicer kar nekaj težav, samo upam, da jih po enem letu ne bo več toliko. Tako sem si zadala: vztrajam eno leto brez in da vidim kako bo po enem letu brez cigaret, me bodo stare navade s cigareto še spravljale v slabo voljo in depresijo, ker ne sme kadit.
miša5, če rabiš kaj vprašat, povedat, mi pošlji zasebno sporočilo.

vsem lp
Maja

New Report

Close