Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina kaj je fenilalanin?

kaj je fenilalanin?

Lep pozdrav!

v trgovini s športno prehrano sem kupil mešanico hidratov in beljakovin. na piksni pa piše da vsebuje tudi fenilalanin. zanima me kaj je sploh to. je to kaj nevarnega? škoduje? zanima me tudi koliko kaj škodijo zdravju umetna barvila, ki so v skoraj vseh pudingih, bonbonih…? mislim vsi tisti E-ji.

v naprej se zahvaljujem za odgovor

Žal mi je, vendar ne vem kaj je to.

Fenilalanin je esencialna aminokislina. Aspartam (metno sladilo) vsebuje fenilalanin, zato ga bolniki (fenilketonurija) ne smejo uživati. Vsebujejo ga: vse “light” pijače (kokakola, fanta, sprite light) žvečilni gumiji Orbit, nizkokalorični jogurti.

Fenilketonurija – okvarjena sta gena, ki ne moreta spremeniti fenilalanina v tirozin zaradi pomanjkanja encima fenilalanin hidroksilaze v jetrih. Obolenje na možganih, ki je značilno za to bolezen, lahko preprečujemo s prehrano brez fenilalanina. Pogostost je 1/8000 rojstev (v Sloveniji).

LP
Sebastjana

ojla! E – na zivil so razlicni, eni niso nic skodljivi, eni malo, eni pa so nevarni. Nekje se da najti spisek teh ejev, ter na kaj vplivajo. Prelistaj malo po revijah ali kje po internetu.

lp

fenil alanin (Phe al kako je že kratica) je aminokislina, ena izmed 20 (se mi zdi), ki tvori beljakovine, sicer pa, saj je svašta info na netu:

….tu je še link za aminokisline, pa sem ga tu spodaj za vsak slučaj še dodala sem:

Kako pa se fenilalanin sintetizira v feniletilamin če se že sintetizira v tirozin?

Pozdravljeni,

tole vprašanje je bolj primerno za biokemika kot za družinskega zdravnika. Pa vendar naslednje: fenilalanin je esencialna aminokislina, ki se s pomočjo encima fenilalanin hidroksilaze pretvarja v tirozin. Če tega encima ni ali ga ni dovolj, kot je pri različno hudih oblikah fenilketonurije, potem se fenilalanin kopiči v celicah, predvsem v možganih in povzroča fenilketonurijo.
Feniletilamin pa je amin, ki ga možgani za svoje delo potrebujejo Več si o tem preberote na spletu.

LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close