Kaj je Društvo psoriatikov Slovenije delalo v lanskem letu
Nekaj točk iz poročila naše predsednice Dragice Dremelj, kaj smo delali v letu 2010, predvsem za tiste, ki ne poznate DPS.
Stanko
Takoj v začetku leta 2010 smo izvedli veliko anketo o zadovoljstvu članov, tako na podružničnem, kot društvenem nivoju. Anketa je zajela 600 članov. Vaše pripombe, kritike in predloge, zbrane na 13.straneh, smo temeljito analizirali in poskušali odpraviti posamezne
pomanjkljivosti, ki jih je pokazala raziskava.
Na osnovi predlogov in želja članov, smo na predsedstvu iskali alternativna zdravilišča za pogodbeno izvajanje obnovitvene rehabilitacije. Ta pa, ali nimajo ustrezne koncesije, ali pa je bila njihova ponudba predraga (Banovci, Radenci – Strunjan). Tako trenutno še vedno ostajamo pri Olimju, Moravcih in na Debelem rtiču pri Ankaranu.
Več kot 300 članov iz enajstih podružnic našega društva je prisostvovalo predavanjem, ki smo jih s pomočjo sponzorja organizirali na štirih lokacijah. Nekaj manjših podružnic smo priključili večjim, dvorane so bile polne in predavanja so bila obenem tudi prijetna srečanja. Predavanja so bila dobro sprejeta in prav tako ocenjena.
V aprilu smo na svoji spletni strani pozvali podružnice in vse svoje člane, da so se v svojih
lokalnih okoljih 17.4.2010 pridružili vseslovenski akciji – Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Najbolje se je odrezala podružnica Zasavje.
Vsako leto spremljamo aktivnosti posameznih podružnic in pripravimo zbirno poročilo, ki ga tudijavno objavimo v glasilu. Tu so zajete seje podružnic, izvedbe občnih zborov. Največjo pozornost pa namenjamo izvajanju humanitarnih programov. Želimo, da bi aktivnosti, kar najbolj popestrile dogajanje v našem društvu in zajele čim večji krog članstva.
Dvakrat letno izdamo glasilo, ki ga prejmejo vsi člani brezplačno. Na ta način seznanjamo, zlasti pasivni del članstva, z dogajanji, z novostmi in sprejetimi sklepi predsedstva. Tudi preteklo leto ni bilo nobena izjema.
Imamo urejeno spletno stran z možnostjo interaktivnega sodelovanja in včlanjevanja. S pomočjo tega smo do sedaj pridobili že okoli 100 novih članov. V podatkovnem skladišču so važnejši dokumenti društva in pravilniki.
Kot člani mednarodnega združenja EUROPSO smo se udeležili volilne skupščine v Nemčiji.
Predstavili smo društvo in izpostavili izvajanje obnovitvene rehabilitacije v Termah 3000. V
EUROPSO biltenu smo objavili članek o aktivnostih DPS ob svetovnem dnevu psoriaze.
Športne igre imenovane Psoriada, namenjene druženju in medsebojnemu spoznavanju, so se
odvile v Celju. Pohvaliti moram idejo o vzporednem obisku term Topolšica.
Tudi lani smo se samoplačniško odpravili na Veli Lošinj. Vsaka podružnica je lahko poslala enega finančno slabo stoječega člana na klimatološko zdravljenje na stroške društva.
Vsako leto pripravimo tradicionalno izobraževanje za člane operativnih odborov iz vseh 11. podružnic. Lani smo obdelali temo Organizacija enodnevnih društvenih izletov. Kratki izleti so namreč med našimi člani vedno bolj priljubljeni. Izobraževanje je bilo izredno dobro sprejeto.
Lani smo se trudili, da sta bila naša apartmaja vseskozi zasedena. Po eni strani imamo vsako leto manj vlog za apartmaje po drugi strani pa je lahkotnost odpovedovanja dobljenih terminov vsako leto bolj prisotna. Približuje se že skoraj 40 %. Naj omenim še eno novost. Sedaj je v ceno tedenskega najema vključeno tudi čiščenje apartmaja ob zaključku bivanja. To je nedvomno pozitivna pridobitev, še posebno za starejše člane.
Svetovni dan psoriaze 29.10. je bil s pomočjo sponzorjev zelo dobro pripravljen in izveden na 10 lokacijah po celi Sloveniji. Vsaka podružnica je dobila nove transparente in kup promocijskega
gradiva. V mega trgovskih središčih večjih mest smo postavili enotno opremljene stojnice in
seznanjali obiskovalce o delovanju društva in naši bolezni. Akcija je bila odmevna in pridobili
smo 30 novih članov.
Prednovoletno srečanje je uspešno izvedla Koroška podružnica. Srečanje je
bilo zgledno pripravljeno in vse čestitke Korošcem.
Lani smo socialno šibkim članom razdelili razpoložljiva sredstva enkratne pomoči. Žal nam te
postavke FIHO letos ni odobril.
Naj na koncu inventure dodam še vsakoletne seje predsedstva. Nekaj sej je bilo izvedenih v
Mariboru, nekaj pa tudi na lokaciji posameznih podružnic, če se je za to izkazala potreba. S to
prakso bomo nadaljevali tudi letos.
In ne nazadnje… Čeprav ta točka ne sodi med lanskoletne aktivnosti, sem jo namenoma dodala k temu poročilu. Recesija se je dotaknila tudi našega društva. FIHO nam je že zmanjšal mesečno dotacijo za financiranje naših dejavnosti skoraj za eno tretjino. Minister za zdravje je že večkrat zagrozil, da bo ena prvih postavk, ki jo bodo črtali, zdraviliško zdravljenje, kar postavlja pod vprašaj tudi obnovitveno rehabilitacijo. Zato apeliram na vse vas, da se obnašamo kar se da racionalno. Skrbno spremljajte razpise za sofinanciranje humanitarnih programov in organizacij po občinah in se nanje prijavljajte, da nam ne bodo po nepotrebnem spolzela iz rok kakšna sredstva iz tega naslova.
Upam, da sem vam v teh točkah podala in malo zaokrožila sliko o delovanju Društva psoriatikov
Slovenije v preteklem letu in tudi malo nakazala kaj nas čaka v letu 2011.
Dragica Dremelj
spoštovani
že od 20 leta me muči luskavica.Imam jo skozi celo leto, enkrat maanj enkrat več.Morje mi je pomagalo, sedaj pa tudi to ne več. V aprilu mesecu letos mi je izbruhnila po celem telesu.Mazila, ki mi jih predpisuje moja dermatologinja mi ne pomagajo.Slišala sem za vaše društvo in me zanima katero zdravilišče bi mi priporočili. Ali je pri nas zdravilišče prav za psoriatike, v katerem zdravijo z blatom in različnimi kopeli.?Stara sem 48 let.
p.s.Kako se včlanim v vaše društvo?
hvala za odgovor
šica
Spoštovana
V naše društvo se lahko včlanite kar na naši spletni strani http://www.drustvo-psoriatikov.si, kjer izpolnite elektronsko prijavnico. Po pošti boste prejeli odgovor z osnovnimi podatki društva in v katero od enajstih podružnic pripadate. Glede zdravilišča, vam ne morem dati točnega odgovora, ker enemu bolniku bolj odgovarja eno, drugemu pa drugo zdravilišče. V glavnem, Terme 3000 (Moravci), Terme Olimja (Podčetrtek), Tehrmana Laško, Ivanjič grad na Hrvaškem. Kot klimatsko zdravilišče pa je vsekakor najbolj “pošteto” zdravilišče na Velem Lošinju, kamor DPS vsako leto poleti organizira skupinsko letovanje. Vaše težave, da se vam je aprila močno povečala luskavica pestijo spomladi skoraj vse bolnike, ene manj druge več. Največ boste o luskavici in zdravljenju slišali na naših srečanjih, kjer vam bodo drugi bolniki zaupali, kaj jim je najbolj pomagalo. Seveda pa boste morali nato sami ugotoviti, kaj je najbolje za vašo kožo.
Upam, da sem zadovoljivo odgovoril na vaše vprašanje.
Lep pozdrav.
Stanko
evo mene, sem včlanjena in tudi članarino sem že plačala. Na kakšen način izvem za naša srečanja, kje in kdaj bojo?Zelo rada bi se jih udeležila. Moram začeti.Aha še tole, ali ste morda že slišala za kremo MUMIVET? Menda dela čudeže.Slišala sem že veliko pozitivnih stvari o njej.Sedaj grem malo na morje, upam da mi bo moje fleke malo ublažilo. Imam najhujšo obliko luskavice do sedaj, pa jo imam že 28 let! Lepo poletje še naprej.
šica
Lep pozdrav v društvu šica. Ker ne vem iz katerega dela Slovenije si, ti ne morem svetovati na katerega predsednika se obrni, ampak na naši spletni strani dobiš vse informacije.
Naj še omenim, da je bilo v današnjih Slovenskih novicah objavljen zanimiv prispevek o luskavici, ki se ga splača prebrati.
Dosti informacij dobiš tudi na Facebooku na strani Za prostor pod soncem.
LP Stanko
Tudi sam že vrsti let poleti, predvsem na morju uporabljam šentjanževo olje, ki ga z ženo sama “delava”. Vendar pa je potrebno pri sončenju paziti, saj te lahko opeče. Imeti je potrebno “podlago”, nato pa veselo mazat. Z uporabo tega olja se koža začne tudi kasneje lupiti. Šentkjanževka se lahko uporablja tudi pozimi, posušena, kot čaj.
Lep pozdrav Stanko