Kaj in kdaj večerjajo vaši enoletniki?
Za kosilo večinoma jemo isto, morda njej še kaj dodam ali kaj podobnega, za večerjo pa mi zmanjkuje idej. Polno je teh mlečnih zadev, vendar sumim, da naša ne prenaša najbolje mleka, ki smo ga uvedli šele pred kratkim. Kravje mleko mislim. Ponoči se zbuja in joka, vendar to ni običajno nočno zbujanje in jokanje, ki ga je še vedno vsako noč dovolj (3x). Ta jok je drugačen. Zadnjič smo večerjaljali hrenovke, pa sem dala še njej za probat, pojedla je je polovico, ponoči pa spala kot angel. Naslednji večer je dobila gres, je sledila grozna noč.
Kaj večerjajo vaši malčki?
LP
Klavdija
Naša enoletnica ima takšne menuje, ki se kar ponavljajo:
– ajdovo kašo samo ali s sadjem
– proseno kašo s sadjem (mmmm, to je prava poslastica za vse nas)
– polento
– ajdove žgance
– včasih pa kakšno kašico ala Bebi, ki pa jo pripravimo z vodo
– gris
– danes bomo prvič probali rženo kašo
Vse zadeve kuhamo na vodi in jih brez problema je. Dodamo ali pa tudi ne malo skute ali mičkeno kisle smetane. Aja, pa tudi solimo čisto nič.
Kravjega mleka ne uporabljamo nikoli in ga po priporočilu LLL ne bomo tja do leta in pol ali pa še dlje.
Probajte kuhati te stvari na vodi, nič slabšega okusa niso.
Pozdrav!
polenta z jogurtom, hrenovka, kruh in ovseni kosmiči namočeni v jogurt (zelo rad ima jogurt, kruha pa ne, tako ga malo okrog prinesemo), ajdovi žganci z jogurtom, kakšen ostanek od kosila (npr.zelo rad ima pašto, če ostane od kosila, vem, da jo bo prav rad pojedel za večerjo), kruh namočen v sadni jogurt, samo skuta,…Mleka uporabljamo zaenkrat še bolj malo, ker adaptiranega ne mara, drugače se pa še doji (zjutraj).
Dragi sostarši!
Pa kaj vam je, da enoletnim otrokom dajete za jest hrenovke??? Saj je bilo sicer že neštetokrat predebatirano, vendar hrenovke, paštete, pariške, poli, posebne in ostale zmlete reči še za nas, odrasle niso dobre, kaj šele za otroke!! Timoteja je napisala vzoren primer raznovrstne hrane, ki je zdrava in poceni (za tiste ki pravijo da nimajo veliko denarja, da bi otrokom privoščili ekskluzivne menije).
V najboljših hrenovkah je 10% mesa, ostalo pa so maščobe, emulgirane v vodi. Za to, da mesno testo zadrži vso to vodo, se hrenovkam & co. dodajajo fosfati, ki v velikih količinah topijo kosti (sedaj boste rekli – saj jih ne pojemo v velikih količinah – odrasli ne, vendar se količine strupov – kar fosfati seveda so – preračunavajo na kilogram telesne teže in vaši otroci jih imajo precej manj kot vi). Da so hrenovke lepe rožnate barve, jim dodajo nitrite, za “boljšo” aromo pa jih na koncu še prekadijo – spet zadeva, ki ni najboljša. Nitriti se pretvorijo v nitrozamine, ki so kancerogeni, dim pa poleg oksidativnega efekta povzroči tudi kaj drugega.
Skratka, dokler imate vpliv na to, kaj jedo vaši otroci, skrbite, da bodo jedli kvaliteteno, polnovredno in naravno hrano, ki naj bo raznovrstna in ne industrijsko predelana iz ostankov mesa. Še prehitro bo prišlo obdobje, ko bodo začeli sami posegati po teh izdelkih, a tako imate vsaj upanje, da jim morda takrat ne bodo tako všeč. Naši vrli industrijalci poznajo mnogo trikov, kako “zasvojiti” ljudi z določenimi okusi. Eden izmed njih je Na-glutaminat, ki je temeljna sestavina jušnih kock, koncentratov in dodatkov jedem – vegeta. Ta zadeva širi brbončice in s tem deluje kot ojačevalec okusa. Ko se čutila na to navadijo, ne okusijo naravnih arom mesa, zelenjave in ostalega, ker so navajeni na močnejši okus. In že smo pri zasvojenosti.
No, malce sem se razpisala, me je gnala predvsem jeza nad ignoranco, ki jo po mojem mnenju kažejo nekateri starši. Kar naprej govorijo, moj sonček gor, moj sonček dol, srček, mucek in ne vem še kakšni zunanji znaki ljubezni, pri OSNOVNIH stvareh, kot je hrana, pa popolnoma odpovedo.
Eh, ne me vzeti narobe, naštela sem pač nekaj golih dejstev, glede na to, da se na hrano pač profesionalno najbolj spoznam. Če me kdo želi kaj vprašat, pa sem vedno na voljo (tudi v bolj prijazni različici kot danes)
Lep dan pa po pameti!!
Vesna
Naša izbirčna princesa najraje povečerja košček sira z domačim kruhom (ajdov, koruzni, sojin, pirin); dajem pa ji tudi palačinke (različne moke) z domačimi marmeladami iz vsega sadja, različne doma narejene jogurte (sedaj ko je sadja na pretek), pa čokolino s prilagojenim mlekom(ker je boljšega okusa), pa kakšne doma pečene kekse iz kosmičev, polento ali pa kar sendvičke (na male koščke ji narežen kruh in ga obložim s sirom, paradižnikom, papriko, kuhano bučko, kumaro, pečeno jajčko, kuhano perutko … ali pa kar z namazi iz kuhane ribe, skute z zelenjavo …
Ja vse prav in lepo. Prehrana za malčke naj bi bila zdrava, raznovrstna, zelenjavna, sadna… Ampak mene pa zanima zakaj se potem v vrtcih, kjer imajo zaposlene ljudi, ki se ukvarjajo le s prehrano malčkov, na jedilniku vsaj enkrat tedensko za zajtrk pojavijo hrenovke? Moj je star 1,5 leto. Mu naj dam takrat za sabo ajdovo kašo s sadjem?
Sonja
Žal je res tako, da jedilnike sestavljajo neki samooklicani vodje prehrane, ki sestavljanja jedilnikov ne razumejo. Vedo, da obstajajo neke tablice po katerih se živila kombinirajo, ne vedo pa nič o sami sestavi živil. Poleg tega je neki vrtčevski kuharici mnogo lažje skuhat hrenovke v 5 minutah, kot pa kašo v dvajsetih. Tukaj smo na potezi starši, da se oglasimo in protestiramo proti taki instant prehrani, drugega nam ne prostane.
Veliko uspeha pri doseganju zdrave prehrane za naše otročičke!
Lep dan, Vesna
Naše večerje:
– jajčka na 100 + 1 način ( najraje ima vmešana z grahom)
– riž na 100 + 1 način
– testenine na 100 + 1 način
– hrenovke + kruh s sirnimi namazi
– včasih pašteta ali poli salama
– kruh + skuta ali sir ali tunin namaz
– polento, žgance in podobne stvari izključno s kislim mlekom ali jogurtom (zelo težko)
Palačink ne mara, marmelad ne mara, medu ne mara…
Nataša
Naš 14 mesečnik je vse, ker sploh ni izbirčen. Za večerjo pa:
– jajčka (najraje vmešana z košči kruha)
– ribe (tune)
– čokolino, medolino, keksolino, navaden gres,..
– polento ali kašo z mlekom
– Kruh z marmelado, sirnim namazom, ribjim namazom, maslom,…
– skuto s koščki sadja (sama pripravim)
– jogurt z banano ali drugim sadjem (jabolko, hruška, breskev,…)
– sir (lahka livada,….)
– od salam pa le piščančja ali puranja prsa
– puding (redko)
– palačinke ali vaflje
Hrenovk pa tudi v našem vrtcu še nisem zasledila.
lp
Živjo!
Moj otrok je vse, kar je naravno in ne preveč predelano. Razume se, da so vse stvari – med njimi tudi prosena kaša in ostalo do neke mere obdelana živila, mimo tega ne gre, vendar se izogibamo stavrem, ki imajo preveč aditivov, ki umetno ustvarjajo nek izdelek – omenjala sem fosfate in vodo v hrenovkah.
Torej, moj otrok zvečer je sadje – sezonsko, kar pomeni, da so trenutno na sporedu breskve, letošnje hruške, sveža jabolka, melone, robidnice ipd. Nikoli mu ne dam piti navadnega mleka temveč vedno fermentirano, radi jemo kruh z domačo marmelado ali s sirom, polento, vse vrste žitnih kaš s sadjem in podobne stvari. Salam in hrenovk ne je in prav tako ne prekajenih izdelkov. Zelo rad ima tudi meso in zelenjavne juhe – ampak to so že kosila.
Skratka, pri nas ne kompliciramo, jemo naravno, dobro in zdravo.
Lep dan,
Vesna
Sem šele zdajle prebrala vaše odgovore in ugotovila, da sem naredila veliko napako.Otroku sem dala hrenovko. Groza!
Dejstvo je, da jo je v zadnjem času (ko so pikniki) že nekajkrat poskusil in mu je bila všeč in ker je precej zbirčne sorte sem bila zelo vesela, da sem odkrila še nekaj kar rad je in za kar se mi ni treba ravno postaviti na glavo da spravi v usta.
Ampak,ker seveda svojemu sončku, mucku,… nočem škoditi se bom seveda držala Vesninih nasvetov. Do neke mere!
Vesna!Prav gotovo bi našla kakšno napako pri tebi kar se tvoje vzgoje tiče, glede na to pa da se jaz na to (skoraj) profesionalno spoznam, pa mislim, da s tem ne bi dokazala, da imaš svojega otroka kaj manj rada.
Vsi se trudimo po svojih najboljših močeh in kdaj ga kje tudi polomimo (čeprav jaz še vedno mislim, da pol hrenovke za večerjo le ni taka napaka.Poznam celo človeka, ki je od 10.leta dalje jedel skoraj vsak dan hrenovko za kosilo (če ni bila hrenovka, je bil pa hot-dog ;)) pa se mu ne vidi, da bi bil kaj drugačen, kot sem jaz,ki sem imela prav gotovo bolj zdarva kosila kot on),potem pa se najdejo neki t.i.profesionalci, ki kar tako vsepovprek trosijo svoje nasvete in predvsem idiotske zaključke.
Me je v resnici kar malo pogrelo, da se kar ena VesnaB čuti poklicano in me označi za slabo mati.
No, pa lepo se imejte!