Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Kaj delamo narobe

Kaj delamo narobe

Spoštovani!
Ne vem najbbolje, če je ta tema primerna za ta forum, a se vseeno obračam na vas za pomoč.
Imam skoraj 2-mesečnega sinka (rojen je bil 25. 11. 2009; teža ob porodu 4040, ob odpustu 3750, ob prvi posvetovalnici 4450g; porod zanj deloma trvmatičen – ovita popkovina, zlom ključnice, nato zlatenica), s katerim nikakor ne moremo vzpostaviti nikakršnega urnika. Dojenček je deloma dojen, deloma dobi dodatek, saj po dojki ni dovolj posesal in je tudi po 1-urnem dojenju še kar jokal. Tako sedaj dobiva hrano po steklenički, in sicer Aptamil in moje mleko, ki si ga izbrizgam. Ponoči se 2-krat dojiva in zaspi nazaj. Težava je v tem, da veliko prejoka, čemur ne vidim vzroka. Krčev nima, vsaj videti ni. Nekako se mi zdi, da je težava v (ne)zadostni ali preobilni količini hrane. Nikakor ne ugotovim, koliko je zanj dovolj in na kolikšne intervale naj je. Tako je dobival 90 ml mleka, a je še jokal in smo zvišali na 120 ml. Težava je v tem, da je bil po 2 urah spet lačen in je spet dobil enako količino. To je zaleglo kak dan, nato je tudi pri tej količini po obroku jokal. Zato smo povišali na 150 ml, kar pa je spet zaleglo le za dobri 2 uri. Včasih kar nekaj časa po hrannjenju precej polije, zato mislim, da je 150 vseeno preveč, po drugi strani pa ob manjši količini tudi joka. Vmes je kak dan, ko sledi približno nekemu urniku, vendar tudi takrat ne delamo nič drugače, zato mi res ni več popolnoma nič jasno. Najbolj me boli in skrbi to, da dojenček toliko joka. Včeraj popoldne je po hranjenju na rokah zadremal za 15 minut, nato pa jokal skoraj 3 ure nepretrgoma in ni pomagalo nobeno tolaženje. Zvijalo ga ni, saj ni krčil ne nogic ne rokic. Odvaja lepo in redno.

Čisto sem že živčno uničena, saj ne vem več, kaj še naj napravim, da bomo vzpostavili nek ritem. Koliko naj tak dojenček na obrok sploh popije? Drugo posvetovalnico imamo čez slab teden, tako da do takrat tudi težo lahko le ugibam….

Hvala za morebitne odgovore in lep pozdrav,
Alenka

Spoštovana Alenka,

forum je že čisto pravi, a se bojim, da konkretnih nasvetov na njem ne boste dobili. Razen “obljube”, da se bodo težave kmalu začele manjšati in bodo najkasneje do poletja le še zoprn spomin…

Vseeno še nekaj komentarjev vaših podatkov.
Vaš malček je bil res krepak za slovensko povprečje, a njegov prihod na svet ni bil (vsaj za naše medicinske pojme) prav nič travmatičen.
Okrog vratu ima 1x, 2x, 3x (včasih celo večx) ovito popkovnico ob rojstvu vsaj polovica novorojenčkov (so bili pač živahni v maminem trebuhu in jim je dovolj dolga popkovnica dovoljevala zapletanje).
Zlom ključnice (pravzaprav gre za upognitev kosti, ki je še zelo mehka – narava je očitno upogibanje ob porajanju “atletskih” ramen predvidela in z odlaganjem soli v ključnici malo počakala…) tudi sodi med pogoste “poškodbe”, ki jih nemalokrat celo spregledamo ob pregledu v porodnišnic – ker dojenček z ničemer ne pokaže, da ga kaj boli, oteklina na kljuučnici pa se pojavi šele po nekaj dneh.
Zlateničnih je prav tako večina novorojenčkov, saj je rumeni pigment (bilirubin) nekakšna zaščita pred poplavo kisika, ki mu je izpostavljen novorojenček ob prihodu na svet in ki lahko celo škodljivo deluje na organe, zlasti pljuča in možgane. Le če je zlatenica previsoka (meja se je v zadnjih desetletjih kar nekajkrat znižala), se odločimo za ukrep nižanja s fototerapijo (obsevanjem z modro lučjo). Ta pa je bolj zoprna za mame, ki so že preutrujene od bivanja v stresa polnem okolju porodnišnice in bi šle rade domov, kot pa za dojenčke.

Tale daljši uvod je napisan z namenom – da se mi zdi, da je glavni razlog “kratkega stika” med vama vaša zaskrbljenost, preutrujenost, neprespanost – kar se v obliki neutolažljivosti, nezadovoljnega joka, kratkih obdobij spanja (pa še ta je nemiren) in neusklajenega hranjenja brez urnika odraža tudi pri dojenčku. Morda je ob tem fantku tudi prevroče – kar vse težave še potencira.

Seveda lahko rečete – iz daljave se vsak lahko dela pameten. A bi vseeno poskusila nekaj sprememb: kot prvo bi bilo pametno najti pomoč vsaj za nekaj ur preko dneva. In to pomoč v tem, da povsem prevzame skrb za malčka (hranjenje, previjanje), vi pa se pošteno v tem času naspite. Se “izklopite”, vas ni. Še najbolj pametno bi bilo, da “varuška” (seveda računam na očka…) gre vsaj del tega časa na sprehod – lepo v vozičku, mraz okrog 0 stopinj ni nikakršna ovira.
Kar se tiče prehrane, bi bil seveda koristen nasvet medicinske sestre v posvetovalnici ali pa svetovalke za dojenje na enem od forumov. Če to ne gre, bi jaz vseeno zmanjšala število obrokov adaptiranega mleka (v tej starosti je 5-6 obrokov dnevno čisto dovolj), če pa je mleka dovolj, bi ga dojila čez dan pogosto. Dnevna količina adaptiranega mleka je pribl. 130-150 ml/kilogram teže – torej je velikost obroka odvisna od števila.

Čisto možno je, da ga vseeno tudi zvija – v tem primeru bi namesto Aptamila raje dala kakšno formulo proti krčem – AC.

Da bi bilo kaj pomembnejšega narobe z zdravjem vašega dojenčka, je zelo malo verjetno. O tem pa se vseeno pogovorite s pediatrom, ki bo dojenčka pregledal naslednji teden.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close