Kaj če je res
Včeraj me je delodajalka opozorila na to, da so moje težave podobne simptomom multiple skleroze. Za to bolezen do sedaj skoraj nisem slišala. Potem pa sem šla na ta forum in sem se čist splašila. Kaj če je res?
Stara sem 27 let. Zadnje 4 tedne imam težave z utrujenostjo, bolečinami v rokah in nogah, danes imam težko nogo, že par tednov imam kot bi imela zapacane oči. Potem mi je še slabo, že od oktobra imam tudi zame predejavno črevesje. Ko primem npr. telefonsko slušalko in jo pridržim k ušesu, kar ne morem več držat. Ponoči se zbudim, ker me je kak moj gib ali trzljaj prebudil. Pa tudi rahlo se mi tresejo roke, pa zaletavam se v mizo, v vrata, samo tudi to se mi dogaja že več let.
Naj povem, da imam težke noge že kake 10 let s presledki. Včasih je bilo še huje kot sedaj. Tudi trzljaji me spremljao že več let, samo tudi ti so bolj redki. Tudi ti fleki na očeh se pojavljajo že več let- pripisala alergijam.
Zdaj pa me zanima. Odkar sem v tej službi še nisem bila na zdravniškem pregledu, zato me bo dala sedaj. Zanima me ali lahko že pri pregledu krvi ovrže ali potrdi sum na MS?
Res hvala za pomoč
Pozdrav
Ne, pregled krvi niti ne potrdi, niti ne ovrže MS. Za to rabiš že preiskave, kot so magnetna resonanca glave in lumbalna punkcija, potem pa še SEP in VEP.
Ko mine čas viroz in gripe ti priporočam obisk osebnega zdravnika in mu potoži o svojih težavah in bojaznih. Takrat ti bo zdravnik lahko namenil več časa in pozornosti. Meni so najprej sumili boreliozo, pa še polno je podobnih bolezni.
Sam si ne bi izbral te bolezni a poznam precej obolelih, ki živijo normalno življenje, so poročeni, imajo otroke, …. Tudi močan stres lahko privede do podobnih težav, kot jih opisuješ ti.
Samo mirno. LP, B.
Saj mi to govorita tudi mož in sestra. Ona pravi, če bi se sekirala za vsako stvar kot jaz, bi jo itak že kap. K zdravniku pa ne grem prav zaradi grip in viroz. So trenutki, ko si rečem saj ni nič, pač kot vsako zimo, pol se pa spet vprašam. Težave s težkimi nogami sem vedno pripisovala slabi prekrvavitvi, saj imam vedno mrzle noge, pa seveda zato tudi celulita mal več, kljub temu da sem suha. Težave z utrujenostjo in bolečimi okončinami eni alergijski dieti, na kateri sem mesec dni in sem še shujšala za 5 kg. Fleki na očeh prav tako alergiji. In tako dalje. Al pa ne, al pa je to to. Sem rekla, da si bom malo zapisovala simptome, potem pa videla kaj bo. Sam ta strah imam v glavi od včeraj, še ponoči mi ni dalo miru. Hvala ti! Pozdrav!
Maj,
MS je pri večini obolelih bolezen s poslabšanji (zagoni) in izboljšanji. Vsako poslabšanje za sabo pusti neke posledice (lezije v živčnem tkivu), včasih jih opazimo preko novih simptomov, včasih pa ne. Zdravila, kot so infuzije kortikosteroidov ob zagonih ozdravijo aktivno vnetje (seveda so stranski učinki) in s tem tudi zmanjšajo posledice od zagona. Ključnega pomena je čimprejšnje zdravljenje ob zagonu. Nekateri v to ne verjamejo oziroma jih je strah prehodnih stranskih učinkov zdravil in ne hodijo na infuzije ob zagonih. Sam v to verjamem, kot tudi večina obolelih za MS.
Meni osebno je žal, da so me tako pozno diagnosticirali, ker sem imel simptome MS že zelo dolgo. Če bi bolezen že prej zdravil, bi zdaj bil v boljšem stanju, pa še golgote v vojski ne bi dal skoz.
Gripa in viroze so res problematične a ko jih več ne bo ti priporočam takojšen obisk zdravnika. Pa še to, kortikosteroidov oboleli ne dobi, če je bolan (viroza, gripa,…). Kortikosteroidi namreč prehodno zelo oslabijo imunski sistem. To sem občutil na lastni koži.
V Sloveniji ima MS med 2500 in 3000 ljudi, tako da je kar redka bolezen.
Pa še to, moja mama je “prebolela” že sto lažnih rakov in tumorjev, pa je najbolj zdrava od vseh dvanajstih otrok. Torej kar se strahov tiče nisi osamljena.
Pol leta prej ali pozneje lahko nič ne spremeni, če pa imaš MS (zelo verjetno je nimaš) in “srečo” da imaš vmes hud zagon lahko spremeni zelo dosti.
Lepo, da planirata otroka!
Srečno, B.
Najlepša hvala za vsa ta pojasnila. Zanima me še nekaj, če lahko. Ko te bolijo okončine, ali ponoči spiš, ali imaš težave, da zaspiš. Mene boli vse dokler ne zaspim, ne moti pa me ponoči. Ko pa vstanem pa je spet isto. A če imaš zagon, bolečina skoz drži, a popusti ali jo ne opaziš tudi 3 ure. Komaj, da se namežem, uštimam, pa moram spet se usest. Pa slabo mi je zelo. Če lahko, prosim!
Maj, mene okončine ne bolijo, zato pa imam pogoste glavobole. Če z glavobolom uspem zaspati, dobim po navadi čez par ur migrenski glavobol, ki ga nobeno zdravilo tako hitro ne odpravi. Ko se po taki noči zbudim sem zelo utrujen. Verjetno je tako (utrujenost zjutraj) z vsemi ljudmi, ki imajo ponoči bolečine. Število tablet želim zmanjšati, zato dostikrat preventivno ne vzamem zdravila. Dostikrat za to plačam s hudimi glavoboli.
Bolečina pri bolnikih z MS ni nujno povezana z zagoni. Lahko je tudi posledica prejšnjih zagonov ali še česa drugega. Bolečine imajo tudi ljudje, ki nimajo nobene diagnoze in nimajo MS. Marsikateri oboleli nima bolečin.
Kar pa se tiče jutranje slabosti je tudi možnih več razlag. Ena bi celo bila nosečnost (malo prej, kot sta z možem planirala).
Da pa se trenutno slabše počutiš, za to je v tem času dostikrat kriva kakšna viroza ali gripa.
LP B.
Majjj, tako različni smo tudi MS-ovci, da je težko določati, kaj točno točno je značilno za to diagnozo. Medtem ko ima B grozne glavobole, mene k sreči glava boli mogoče dvakrat na leto. Moja izrazita stvar je hitra utrujenost. Sploh ko primerjam s časi pred boleznijo. Pa sesuje me prihajajoča menstruacija. Pa se vedno bolj znam ravnati v takih in drugačnih situacijah. Vedno bolj znam poslušati sebe. Vedno bolj prisluhnem in ubogam glasove mojega organizma. Tega pa na žalost prej nikoli v življenju nisem storila.
Hvala vama. Danes je prvič po parih tednih, da me še niso bolele noge in roke, pa je že skoraj poldne. Mi je pa grozno slabo in vrti se mi. Tudi včeraj, sploh zvečer. Noseča skoraj gotovo nisem, ker sem preutrujena za kakršnokoli akcijo. Uglavnem, včeraj sem si privoščila dve medici, danes si bom pa še eno. Pa sirup za moč sem si kupila. Pa nehala sem z antialergijsko- glivično dieto, tko da jem tudi čokolado oz. sladkor. Pišem simptome, počakam do srede, v sredo pa k zdravniku, če ne bo bolje. Hvala!
Zdravo!
Naj se še jaz vključim v vašo debato.
Res je, da je tako sklepanje brez natančnih preiskav vendarle nikoliko preuranjeno. Svetujem ti obisk pri zdravniku in nevrologu.
Moram pa priznati, da so moje težave podobne tvojim, kar pa še ne pomeni, da si članica našega kluba.
Majjjj………moj nasvet: obisk zdravnika, sploh pa svetujem čim bolj mirno življenje brez hudega obremenjevanja. Življenje je lepo, zato kar korajžno naprej!!!!!!!!!!!
LP. P.
Zdravo,
Stirnjam se z ostalimi forumovci, vsekakor ti priporocam cimprejsni obisk zdravnika. Moji simpotmi MS so predvsem utrujenost in ta je zelo drugacna od utrujenosti pred boleznijo. Ne znam je opisati. Namesto cokolade, ce ze moras imeti dieto, ti priporocam suhe marelice, ki s sladkobo in vsebino nadomestijo cokolado, dobre so, pa se sladke. Jaz namesto sladkarij, najraje jem mesan maticni mlecek s propolisom, cvetnim prahom in ostalim cebeljimi zvrstmli, tako da se malce posladkam, zlicka na dan. Kar se tice diet pa je dobro ce poslusas svoje telo, ko se enkrat zavestno prehranjujes, takoj ugotovis katera hrana ti ne ustreza. Meni je mleko neustrezno, predvsem toplo, pa mastni siri in take stvari. Bel kruh, to je pa strup za moje pocutje, vendar vcasih pride taka situacija da sem full lacna, druge izbire ni kot bela zemlja z mastnim sirom v menzi. Vendar ce se to zgodi 4x na leto se ni tako hudo.
Lep dan vsem, predvsem pa veliko pozitivne misli. Moramo znati ceniti majhne stvari in biti srecni s tem kar imamo.
Baj